Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Jak to vidím já slavil u návštěvníků Flédy úspěch

28. 11. 2007 - BRNO [Econnect / IQ Roma servis]

V brněnském klubu Fléda v úterý úspěšně proběhl multikulturní festival Jak to vidím já pořádaný občanským sdružením IQ Roma servis. Několik stovek návštěvníků vidělo na akci, která byla završením projektu "2007: Brno slaví Evropský rok rovných příležitostí pro všechny“, mimo jiné vynikající vystoupení kapel The Tap Tap a Bengas.

Přes čtyři stovky diváků viděly jako první podařené vystoupení mladých brněnských kapel Make it Funky a Klempárovci. Jazzové vyhrávky spojené s funky rytmikou pak potvrdily potenciál obou skupin. Následovalo slavnostní vyhlášení soutěže studentů středních škol a odborných učilišť o nejlepší krátký film na téma "diskriminace" - soutěže se zúčastnilo deset autorských týmů, které po sečtení hlasovacích lístku obdržely ceny z rukou ředitelky sdružení IQ Roma servis Kataríny Klamkové a předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny brněnského zastupitelstva Kateřiny Dubské. Vítězem se stal klip Petra Dirdy, Filipa Tomi, Valentýny Bikárové, Sabiny Horváthové a Nikoly Pechové nazvaný Diskriminace žen.

Cíl festivalu - informovat o Evropském roku rovných příležitostí pro všechny a především pobavit všechny příchozí - beze zbytku splnily hlavní hudební hvězdy festivalu, skupiny Bengas a soubor The Tap Tap. Bengas, často přirovnávaní ke Gypsy Kings, se kterými spolupracují a vystupují, mají za sebou několik turné a desítky vystoupení po Evropě a Spojených státech. Jejich živé a energické pojetí tradiční folklórní hudby nazvané "dža-music" zcela vystihuje název kapely - Bengas znamená "čertíci". A čertovský tanec také nenechal v poklidu sedět většinu návštěvníků brněnské Flédy. S The Tap Tap spolupracovali umělci jako David Koller nebo Robert Nebřenský a Tomáš Průša ze skupiny Vltava. Poslední zmíněný Průša s The Tap Tap také zazpíval a zahrál několik skladeb. Soubor tělesně postižených studentů Jedličkova ústavu doplněný o profesionální hudebníky staví především na bohatém rytmickém základu, který čítá přes deset hudebníků. S hypnotickým dirigentem a vedoucím souboru Šimonem Ornestem v čele tak vybrané skladby vynikly v nové, velmi energické podobě.

Kromě uspořádání festivalu se sdružení IQ Roma servis v rámci kampaně "2007: Brno slaví Evropský rok rovných příležitostí pro všechny" věnovalo i dalším aktivitám. Vyšla například komiksová kniha, realizovala se putovní výstava autorských fotografií romské mládeže, která je v současnosti k vidění v poslanecké sněmovně a distribuoval se propagační krém "Na všechny barvy kůže". Právě rozdávání krému bylo minulý týden zástupci všech členských států vyhlášeno jako nejlepší antidiskriminační počin v Evropské unii na závěrečné konferenci Evropského roku rovných příležitostí pro všechny (ERRP) v Lisabonu. "Běžně se krémy liší určením typologie kůže. Náš krém je určen pro všechny barvy kůže, což je jeho vtipným a nenásilným poselstvím na podporu jednoty v rozmanitosti, ke zviditelnění boje proti předsudkům a diskriminaci," vysvětluje Ivona Parčiová, jedna z autorek nápadu, která ocenění převzala.

Občanské sdružení IQ Roma servis se specializuje na služby pro sociálně vyloučené, převážně romské klienty. Jeho posláním je podpora možností, příležitostí a odhodlání Romů na cestě jejich růstu a společenského uplatnění a ochrana jejich práv a důstojnosti v rámci společnosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz