Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Benefiční aukce pro Akci cihla má přinést prostředky na dostavbu nového domu chráněného bydlení

3. 12. 2007 - PRAHA [Econnect]

Letos opět po roční pauze pořádá občanské sdružení Portus Praha tradiční benefiční aukci výtvarných děl pro Akci cihla. Záměrem této aukce je zajistit finanční prostředky, které jsou využívány k výstavbě objektů chráněného bydlení a chráněných dílen pro lidi s mentálním postižením. Aukce začíná 9. prosince ve 14 hodin v Malém sále Paláce Žofín. Díla, která budou dražena, je možné shlédnout na souborné výstavě, která potrvá až do 7. prosince v Gallery Art Factory na Václavském náměstí.

Celostátní projekt pro podporu lidí s mentálním postižením Akce cihla na sebe váže kromě letního prodeje benefičních cihel v ulicích deseti měst i další akce. Jednou z nejvýraznějších a nejúspěšnějších i z hlediska finančního výtěžku je aukce výtvarných děl, která se doposud konala každé dva roky v předvánočním čase. V letošním roce to bude již popáté. Jejím cílem je jako již v předešlých ročnících nabídnout reprezentativní výběr českého současného umění v malbě, grafice i plastice. Mezi autory, kteří věnovali svá díla, jsou například Vladimír Preclík, Olbram Zoubek, Boris Jirků, Jaroslav Róna nebo Pavel Opočenský.

„V letošním roce jsme se však rozhodli přijít i s něčím novým. Uvědomili jsme si, že je načase přestat přehlížet mladou, či lépe řečeno nastupující generaci,“ říká kurátor aukce Patrik Vavřina.

Na aukci je tedy možné zakoupit nejen mistra vedoucího ateliér, ale také jeho žáky, čímž se nabízí jak možnost srovnání, tak pohodlné kompletace uměleckého okruhu. Organizátoři letošní Aukce pro Akci cihla se rovněž rozhodli přestat oddělovat tzv. vysoké umění od tzv. užitého. Proto si je možno zakoupit i designová díla od umělců, jejichž jména mnohdy vůbec neznáme, i když jejich výrobky doslova denně používáme. Aukce tudíž nabídne díla dostupná všem, kteří se ve vánočním čase rozhodnou obdarovat nejen své blízké, ale i lidi s mentálním postižením.

„Oba tyto kroky jsou zajisté kroky riskantními. Věříme však, že stejně jako nám vyšel risk být mezi prvními, kteří se rozhodli benefiční aukcí pomoci svým bližním, tak že i tyto novinky se setkají s úspěchem a obohatí nejen naše klienty, ale i celý, ať již benefiční, či komerční aukční trh,“ objasňuje Vavřina a dodává, že plánuje organizaci aukce rozšířit jako každoroční projekt.

Výtěžek letošní aukce bude věnován na dostavbu nového objektu chráněného bydlení Na Vyhlídce v obci Slapy, kam se již na jaře příštího roku bude stěhovat sedm klientů, kteří zde budou žít téměř samostatně, jen s minimální asistencí. Tato forma „sociální péče“ vede klienty s mentálním postižením k začlenění do běžného chodu společnosti.

Benefiční aukci výtvarných děl pořádá občanské sdružení Portus Praha ve spolupráci s Aukční síní Vltavín a to v neděli 9. prosince 2007 od 14:00 hodin v Malém sále Paláce Žofín. Předaukční výstava dražených děl probíhá v Gallery Art Factory na Václavském náměstí do 7. prosince 2007. Virtuální výstava dražených děl probíhá rovněž na www.portus.cz. Uskuteční se i internetová aukce nevydražených děl, proběhne v týdnu po skončení aukce „fyzické“ na www.galerie-vltavin.cz.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz