Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

7. 12. 2007 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Zpravodajské služby USA došly k závěru, že Írán ukončil snahu o vývoj jaderných zbraní, Zpráva zpravodajských služeb nezpomalí budování protiraketového štítu, Navzdory zproštění viny strávil vězeň 4 roky na Guantanámu a další zprávy.

ZPRAVODAJSKÉ SLUŽBY USA DOŠLY K ZÁVĚRU, ŽE ÍRÁN UKONČIL SNAHU O VÝVOJ JADERNÝCH ZBRANÍ

Všech 16 aktivních zpravodajských úřadů USA se shodlo na tom, že Írán ukončil svůj program vývoje jaderných zbraní již před více než čtyřmi roky. Hlavní výroční zpráva o zpravodajských činnostech „National Intelligence Estimate“ je tak v přímém rozporu s výroky Bushovy vlády o údajném aktivním vývoji jaderných zbraní v Íránu. Poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley oznámil tyto nálezy ve Washingtonu: „Zpravodajské služby mají důvěryhodné důkazy o tom, že Írán zastavil svůj tajný vývoj nukleárních zbraní na podzim 2003.“ Zpráva pokračuje tím, že zpravodajské služby neví, zda-li Írán zamýšlí další vývoj jaderných zbraní.

Zpráva je tak v přímém protikladu k tomu, co tvrdí prezident George Bush a jeho víceprezident Dick Cheney. V říjnu Bush varoval, že hrozí 3. světová válka, pokud Írán bude pokračovat ve svém jaderném programu. Podle listu Washington Post nejvyšší vládní představitelé pokračovali ve své výhružné rétorice i přes to, že odborníci ze zpravodajských služeb vyjadřují značný skepticismus už od července tohoto roku. Mohamed ElBaradei, šéf Mezinárodní agentury za jadernou bezpečnost, zprávu uvítal a komentoval: “Tato zpráva představuje reálnou šanci pro diplomatické rešení celé situace.” Ve středu však prezident Bush prohlásil, že zpráva tajných služeb nezastaví jeho snahu o tvrdší mezinárodní sankce proti Íránu.
6/12/07

ZPRÁVA ZPRAVODAJSKÝCH SLUŽEB NEZPOMALÍ BUDOVÁNÍ PROTIRAKETOVÉHO ŠTÍTU

Americká vláda trvá na tom, že zpráva tajných služeb o Íránu nezmění její rozhodnutí vybudovat v Evropě systém protiraketové obrany. Prezident George Bush prohlašuje, že raketový štít bude sloužit jako obrana proti Íránu. Široké spektrum odborníků však trvá na tom, že štít dává v první řadě Spojeným státům možnost prvního úderu bez rizika odplaty.
5/11/07

NAVZDORY ZPROŠTĚNÍ VINY STRÁVIL VĚZEŇ 4 ROKY NA GUANTANÁMU

Nově odhalené dokumenty ukazují, že Spojené státy držely ve věznici na Guantanámu německého vězně, přestože americké úřady tiše uznaly jeho nevinu již několik měsíců po jeho zajetí. V prosinci roku 2001 byl Murat Kurnaz unesen a předán americkým ozbrojeným silám v Pákistánu. O čtyři týdny později se stal jedním z prvních vězňů, kteří dorazili do Guantanáma, kde strávil celkem čtyři roky. Nově zveřejněné spisy odhalují, že američtí a němečtí tajní zpravodajové již v září 2002 dospěli k závěru, že Kurnaz není v žádném spojení s teroristy. V roce 2004 jeho případ konečně převzal nově vytvořený vojenský tribunál. Vojenská porota však nebrala zjištění tajných služeb na vědomí a dvakrát nařídila další věznění. Kurnaz sdělil, že během vazby zažíval krutá mučení. Vypověděl o tom, že byl mlácen, topen, dostával elektrické šoky, nechali ho hladovět a že byl připoután na několik dní ke stropu. Kurnaz řekl, že viděl několik vezňů zemřít a častokrát si myslel, že i on sám zemře. V srpnu 2006 byl konečně propuštěn - tj. téměř po 5 letech zajetí.
5/12/07

AMERICKÁ VLÁDA TVRDÍ, ŽE MÁ OPRÁVNĚNÍ UNÉST OBČANY JINÝCH STÁTŮ

Zástupce americké vlády oficiálně prohlásil, že Spojené státy mají právo unést občany cizích států pokud jsou podezřelí ze zločinů páchaných v USA. Vedoucí právník pro americkou vládu před soudem v Londýně přečetl prohlášení, které konstatuje, že stát má dle amerických zákonů právo unést britské občany bez souhlasu britského soudu. Prohlášení bylo součástí kauzy o vydání britského obchodníka, který je ve Spojených státech obviněn z neplacení daní a podvodu.
3/12/07

IZRAEL SE CHYSTÁ ROZŠÍŘIT JERUZALÉMSKOU OSADU

Izrael oznámil plán na vybudování více než tří stovek nových rodinných domů v výlučně židovské osadě ve východním Jeruzalémě. Nové bydlení bude postaveno na okupovaném území, v osadě Har Homa, ve které již od roku 1967 žije více než 200 tisíc lidí. Toto opatření přišlo přesně jeden týden poté, co Izrael na summitu v Annapolis, konajícím se pod záštitou Spojených států, vydal nejnovější z několika příslibů, že zastaví rozšířování osad na palestinských územích. Izraelští představitelé však v úterý prohlásili, že se tento příslib nevztahuje k Jeruzalému, ale pouze k Západnímu břehu Jordánu.

Hlavní palestinský vyjednavač Saeb Erekat nazval v protestním dopise tyto osady za „jediné a největší ohrožení“ pro konečnou mírovou smlouvu. Mezinárodní soud i izraelské soudy již označily tyto osady za nelegální. Nová studie mezitím odhalila, že izraelská vláda splnila během poslední dekády pouhá tři procenta ze svých slibů zbourat nepovolené stavby v osadách na západním břehu Jordánu. Izraelské seskupení ''Peace Now'' tvrdí, že armáda v izraelských osadách provedla jen 107 z více než 3400 nařízení k demolici. Izraelská komise proti bourání domů ve srovnání s tím říká, že Izrael, v uplynulých sedmi letech, zničil přes 5000 palestinských domů.
5/12/07

AMERIČANÉ NEBUDOU ZAHRNOVAT OSN DO IZRAELSKO-PALESTINSKÉHO JEDNÁNÍ

Americká mise při Organizaci spojených národů otočila o 180 stupňů, když v pátek stáhla svůj návrh, který požadoval podporu OSN izraelsko-palestinským jednáním v Annapolisu. Návrh byl stažen hned následující den poté, co byl předložen radě bezpečnosti OSN. Izraelští funkcionáři říkají, že dávali americkým vládním úředníkům najevo, že z rezoluce mají obavy, protože by mohla znamenat větší roli pro OSN v budoucích jednáních. Dohoda z Annapolis defacto zrušila jakoukoliv účast OSN, Evropské unie nebo Ruska na těchto jednáních. Určuje tím Spojené státy jako “jediného soudce” a rozhodčího v realizaci domluv na blízkém východě.
3/12/07

VOJENSKÝ PŘEVRAT NA FILIPÍNÁCH SE NEZDAŘIL

Téměř 100 filipínských vojenských důstojníků a jejich přisluhovačů bylo uvězněno po nezdařeném pokusu o převrat proti prezidentce Glorii Arroyové. Popularita Arroyové slábne s přibývajícími obviněními z korupce a zneužívání lidských práv. Disidentský generál Danilo Lim na obranu vzpoury řekl: „Nesouhlas bez pokusu o akci je kolaborace. To, co jsme učinili, bylo v souladu s naším ústavním závazkem jakožto vojáci v činné službě, abychom ochránili lid a stát.“ Tisíce lidí vyšly v pondělí do ulic Manily na podporu vzbouřených vojáků a volaly po odstoupení Arroyové.
3/12/07

MEZINÁRODNÍ POZOROVATELÉ KRITIZUJÍ PRŮBĚH VOLEB V RUSKU

Mezinárodní pozorovatelé obviňují Putinovu stranu Jednotné Rusko z manipulace nedělních parlamentních voleb, v zájmu zajištění vítězství. Oficiální volební výsledky uvádějí, že Sjednocené Rusko získalo 64% hlasů. Goran Lennmarker z Organizace za bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) tyto výsledky v pondělí odmítl se slovy: „Zaprvé chci říci, že hlavní závěr našeho vyšetřování těchto voleb je, že se neodehrály podle většiny standardů a předpisů uznávaných OBSE a Radou Evropy a z tohoto důvodu se nejednalo o spravedlivé volby.“ Přepokládá se, že toto vítězství Putinovy strany v parlamentních volbách má upevnit Putinovy pozice a udržet jeho silný vliv na ruskou politiku i poté, co v příštím roce odstoupí z prezidentského úřadu.
4/12/07

AUSTRÁLIE PODEPSALA KYOTSKÝ PROTOKOL

Austrálie podepsala Kyotský protokol o snižování skleníkových plynů a slíbila splnění mezinárodních cílů. Byl to první oficiální akt nového australského premiéra Kevina Rudda po složení úředního slibu.
3/12/07

VENEZUELCI ODMÍTLI CHAVEZOVY ZMĚNY ÚSTAVY

Venezuelský prezident Hugo Chavez těsně prohrál v kontroverzním referendu o četných změnách státní ústavy. Chavez předložil 69 změn ústavy, včetně návrhu na zrušení omezení počtu prezidentských období a zkrácení pracovního dne z osmi hodin na šest. Volební účast v referendu byla nižší než se očekávalo - jen 55 %. Je to první volební porážka Chaveze od doby jeho nástupu k moci před sedmi lety. Bolívijský prezident Evo Morales vše okomentoval slovy: “Chaveze si velice vážím a respektuji ho. Je to demokrat. Kdyby byl autoritářský, prostě by nařídil to, co je podle něj v jeho vládě třeba. Jeho přáním však je, aby venezuelský národ činil demokratická rozhodnutí. Takové rozhodnutí je třeba respektovat a proto se nemusíme referenda obávat. Lidé mohou rozhodnout o osudu své země.“
4/12/07

JORDÁNSKÝ ŠTÁB TAJNÝCH SLUŽEB SLOUŽIL JAKO VĚZNICE PRO CIA

Noviny Washington Post píší, že CIA použila a možná ještě používá hlavní štáb tajných služeb v Jordánsku jako dočasnou věznici pro lidi zadržené v zahraničí. Během posledních 7 let bylo v jordánském Generálním zpravodajském oddělení zadrženo a vyslýcháno nejméně tucet lidí, kteří nejsou jordánskými občany. Jordánský štáb sloužil jako přechodná věznice pro vězně na cestu do americké věznice Guantanámo na Kubě a do jiných tajných věznic po celém světě. Americké úřady nařídili Jordáncům vyslýchání vězňů, i přes obecně rozšířené obvinění z mučení. Nedávno zveřejněná zpráva od zvláštního vyšetřovatele Organizace spojených národů konstatuje, že mučení je v jordánském štábu “běžná praxe”, a v celé zemi vládne atmosféra, ve které jsou mučení i jiná špatná zacházení přiměřeně tolerována.
3/12/07

TRPÍ IRÁČTÍ UPRCHLÍCI I ZÁKONODÁRCI

Desítky iráckých zákonodárců minulý týden odešlo z parlamentu na protest proti špatnému zacházení ze strany amerických vojáků. Zákonodárci říkají, že denně musejí snášet agresivní a ponižující osobní prohlídky v takzvané Zelené zóně v Bagdádu. Protestu se zúčastnilo až na 100 zákonodárců. Mezitím, Celosvětový potravinový program hlásí, že letošní zimu mohou v Sýrii hladovět statisíce iráckých uprchlíků. Nedávno vydaná studie konstatovala, že třetina uprchlíků musí jedno jídlo denně vynechat, aby ho mohli dávat svým dětem. V Sýrii je v současné době okolo 1.5 milionu iráckých uprchlíků.
4/12/07

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz