Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rok 2004 má svou nejlepší biopotravinu i nejlepší bioprodejnu

14. 10. 2004 -, Econnect

Již čtvrtým rokem je soutěž o "Českou biopotravinu roku" oslavou toho nejlepšího v oboru biopotravin a ekologického zemědělství v České republice. Od čerstvého ovoce a zeleniny, přes maso, sýry a mléčné výrobky až po hotové potraviny - odborná porota vybírala nejlepší, co český trh s biopotravinami nabízí. Titul "Česká biopotravina roku 2004" letos získal za Bio Uherák pan Josef Sklenář z ekofarmy Sasov. Porota udělila také jedno čestné uznání - Zahradnictví Luční Údolí Velehrad za "barevné čínské ředkve a tuřínek". Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo 8. října v pražské biorestauraci Albio; bioprodejna Albio získala titul Nejlepší bioprodejna roku 2004. Soutěž "Česká biopotravina roku" vyhlašuje Nadace Partnerství a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a jejím účelem je především propagovat biopotraviny.

Bio Uherák Josefa Sklenáře z ekofarmy Sasov byl ohodnocen jako "první biopotravinu tohoto typu na českém trhu" a výrobek z vysokou přidanou hodnotou. Bio Uherák je plísňový fermentovaný trvanlivý tepelně neopracovaný salám bez stabilizárotů, barviv či konzervantů a jako surovina je použito bio vepřové maso z jatečných půlek prasat a hovězí maso z ekofarmy Sasov, biokoření, mořská sůl a jedlá plíseň. "Bio vepřové maso je v České republice dosud neobvyklou surovinou", říká Tomáš Zídek, člen poroty, která nejlepší českou biopotravinu vybírala. "Navíc se porotě jako velmi inovativní jevilo použití mořské soli na místo obvyklé dusitanové soli". V ekologickém chovu na farmě Sasov je zakázáno používání růstových hormonů a preventivních léčiv. Každá prasnice kojí svá selata 3 měsíce, na rozdíl od intenzivních chovů, kde je doba kojení obvykle třetinová. V budoucnu by rád Josef Sklenář na ekofarmě přešel na chov tradičních plemen: "Chceme chovat tradiční Přeštické plemeno prasat, které je nepřešlechtěné. Nepotřebujeme geneticky nadupané plemeno, kterému chybí odolnost."

Hlavními kritérii při hodnocení poroty jsou kvalita biopotravin, atraktivnost a dostupnost produktu pro spotřebitele, inovativnost, marketingový koncept a obal výrobku. Vítěz získává právo užívat na oceněných výrobcích logo "Česká biopotravina roku" a peněžní odměnu ve výši 20.000,- Kč. Do soutěže bylo letos přihlášeno 8 biovýrobků.

Zahradnictví "Luční Údolí" Velehrad získalo čestné uznání za "Barevné čínské ředkve a tuřínek". Porota velmi vysoko hodnotila unikátnost sortimentu biozeleniny, které Zahradnictví "Luční Údolí" Velehrad nabízí. Čínské ředkve jsou netradiční druhy zeleniny, v Evropě téměř nepěstované. Majitel zahradnictví Petr Weidenthaler si nechává semena čínské ředkve posílat až z Japonska. Porota udělila čestné uznání také za dlouholetou úspěšnou propagaci biozeleniny a vynikající a ucelený marketingový koncept.

Vítězem kategorie "Nejlepší bioprodejna roku 2004" se stala bioprodejna Albio v Truhlářské ulici v Praze. Porota bioprodejnu označila za "tvůrce trendů v maloobchodním prodeji biopotravin v České republice" a vyzdvihla informační a vzdělávací aktivity vůči zákazníkům a zásluhu bioprodejny na propagaci celého oboru ekologického zemědělství a biopotravin. Bioprodejna chce nabídnout zákazníkům nejširší sortiment biopotravin především od českých ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. Bioprodejna Albio v Truhlářské ulici je součástí komplexu, který zahrnuje bio pekárnu, restauraci a informační středisko pro spotřebitele. V Praze je nyní otevřena i druhá Albio prodejna v Dejvické ulici, třetí se otevře zanedlouho poblíž metra Anděl na Nám. 14. října.

V soutěži bioprodejen bylo nominováno celkem 7 prodejen z celé České republiky. Porota je hodnotila podle šíře a hloubky biosortimentu, vzdělávání a informování zaměstnanců a zákazníků, ochrany životního prostředí v provozu prodejny, spolupráce s místními ekozemědělci a výrobci, a celkového vzhledu prodejny.

Jak řekl Tom Václavík ze svazu PRO-BIO Ekolistu, v ČR se biopotraviny nejvíce prodávají v řetězcích supermarketů a hypermarketů, přestože jejich sortiment není tak rozsáhlý. Představují přibližně 75 % objemu prodaných biopotravin. Specializované bioprodejny a prodejny zdravé výživy se podílejí zhruba 15 %. Zbytek podílu připadá na běžné prodejny potravin a na přímý prodej z farem. Podíl spotřeby biopotravin na celkové spotřebě potravin je podle Václavíka v České republice velice nízký - přibližně 0,073 % z celkové spotřeby. Průměr Evropské unie je přitom přibližně 2,5 %. Václavíkův odhad růstu trhu s biopotravinami v ČR se pohybuje mezi 20 - 30 % ročně.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz