Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ženy v klobouku proti rakovině prsu

11. 1. 2008 - PRAHA [GITA]

Prostřednictvím žen v klobouku, jako symbolu, pod nějž lze zakrýt ztrátu vlasů při rakovině prsu a léčbě chemoterapií, chce občanské sdružení Mamma Help veřejnosti představit celoroční kampaň Umíme žít naplno! Na čtvrteční tiskové konferenci, konané v Praze, to uvedla ředitelka sítě Mamma Help center Jana Drexlerová. Ženy, které prošly léčbou nádorového onemocnění prsu, tak podle ní chtějí upozornit na možnosti a úspěšnost současných metod léčení rakoviny prsu a zdůraznit roli, jakou hraje psychický stav pacientky a její aktivní přístup k boji s nemocí.

„Klobouk umožní změnit image a zajistit případnou anonymitou, stejně jako zvýšit ženské sebevědomí při návratu do normálního života. Mammahelpky v klobouku bude proto možné potkávat při nejrůznějších příležitostech po celý letošní rok,“ uvedla Jana Drexlerová.

„Ani po prodělané operaci a případné ztrátě prsu není nutné rezignovat a uzavřít se před světem. Ženy, kterým se podaří nabýt zpět své ženské sebevědomí, radovat se ze života a nestresovat se kvůli svému handicapu, získají obvykle také větší šanci na celkové uzdravení. Chceme tuto zkušenost předat těm, které se s nemocí a jejími následky budou potýkat. Povzbudit je tak k odvaze a rozhodnutí žít ‚jako před tím‘, tedy naplno,“ dodal předseda sdružení Mamma Help Václav Pecha.

„Klobouky jsou výborný nápad,“ reagovala pro gitU padesátiletá paní Eva z Prahy, která léčbu rakoviny prsu úspěšně absolvovala. „Osobně jsem se za klobouk neschovávala. O rakovině jsem hovořila otevřeně, za holou hlavu se nestyděla. Ale záleží na přístupu každé ženy – každopádně je to varianta,“ řekla gitĚ zase šestatřicetiletá paní Alžběta.

V České republice onemocní nádorovým onemocněním prsu ročně téměř šest tisíc žen. V současné době žije v Česku kolem šestačtyřiceti tisíc žen, které touto zkušeností prošly. Tato nemoc v průběhu života potká každou osmou až dvanáctou ženu. V České republice na následky rakovinu prsu umírá každých pět hodin jedna žena. Pravidelné mamografické vyšetřování žen od určitého věku snižuje úmrtnost až o čtyřicet procent – včas odhalený nádor je skvěle léčitelný.

Mamma Help je největší pacientská organizace, která se v Česku o tyto ženy stará. Od roku 1999 poskytuje ve svých centrech bezplatné individuální poradenství, bezpečné zázemí a podporu jak nemocným, tak rodinám pacientek. Pracují tam vyléčené pacientky. Podle slov Drexlerové centra každoročně zaznamenávají více než čtyři tisíce kontaktů. Jak gitĚ sdělila, současně s letošní kampaní Umíme žít naplno! bude spuštěna také sbírka, jejíž výtěžek bude použit na provoz sítě Mamma Help center v Praze, Brně, Hradci Králové, Plzni, Přerově a Zlíně. Součástí sbírky je také zasílání dárcovských SMS ve tvaru DMS MAMMAHELP na číslo 87777. Odesílatel DMS tak podpoří Mamma help částkou sedmadvacet korun. Hlavním partnerem kampaně je farmaceutická firma Roche.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz