Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Židovská obec Plzeň chce připomenout transporty z roku 1942, vlastní akci chystají i neonacisté

15. 1. 2008 - PLZEŇ [Econnect]

Připomínku transportů židovských obyvatel, které v Plzni začaly 18. ledna 1942, nachystala židovská obec Plzeň. Zatímco pravicový extremisté hodlají 19. ledna projít Plzní ve jménu „svobody slova“ a otevřeně doporučují účastníkům úřady povolené demonstrace, kteří vlastní zbrojní průkaz, aby si podle příslušného zákona zažádali o povolení mít zbraň na veřejném shromáždění při sobě, místní židovská obec zve na bohoslužby, přednášky ale i pietní shromáždění.

Pochod pravicových radikálů ohlášený na 19. ledna se oficiálně koná ve jménu svobody slova. I když existují důvodná podezření ze spojení s pravicovým extremismem především co se týče jeho nahlašovatele - pana Václava Bureše, plzeňská radnice akci nezakázala. Řada lidí ji vnímá jako urážku a výsměch obětem holokaustu. Datum pochodu si prý neonacisté vybrali záměrně a souvisí s prvním transportem plzeňských Židů, který vyjel 18. ledna 1942 do Terezína.

Proti plánovanému pochodu protestuje celá řada občanských sdružení a židovských obcí z ČR i zahraničí. Již 8. ledna představitelé občanských sdružení a židovské komunity spolu s politiky z několika parlamentních stran odsoudili zamýšlený pochod pravicových extremistů v Plzni. Na tiskové konferenci zároveň oznámili, že chystají pokojné protiakce, kterými by občané v ulicích vyjádřili nesouhlas s protižidovskými aktivitami pravicových radikálů.

Židovská obec Plzeň zve 18 a 19. ledna širokou veřejnost na bohoslužby, přednášky ale i pietní shromáždění. V pátek 18. ledna bude od 16 hodin ve Velké synagoze sloužit bohoslužbu rabín Karol Efraim Sidon.

Od 18 hodin zve na mimořádné modlitební shromáždění, konající se v den výročí plzeňských transportů, během nichž bylo z Plzně odvlečeno do Terezína 2605 židovských spoluobčanů, rovněž Plzeňská ekumena. Pietní ekumenické modlitební shromáždění se bude konat v katedrále sv. Bartoloměje a bohoslužbě bude předsedat biskup František Radkovský.

Osudy zmizelých – takový nese název přednáška Radovana Kodery v učebně plzeňského biskupství naproti katedrále sv. Bartoloměje. Události z roku 1942 bude autor rovněž ilustrovat dobovými fotografiemi.

Na 21 hodinu připravil Český rozhlas Plzeň pořad Páteční azyl, v němž bude posluchačům přiblíženo, co se vlastně v Plzni 18. ledna 1942 stalo. Účastníci rozhlasové diskuse budou hledat kořeny historického i současného českého antisemitismu a způsob, jak mu lze čelit. Odpovědi se budou snažit poskytnout vedoucí Katedry blízkovýchodních studií Západočeské univerzity Věra Tydlitátová, její kolegyně Alenou Hanzová a pan Jiří Löwy, místopředseda Židovské obce v Plzni.

V sobotu 19. ledna se bude konat již od 9 hodin opět bohoslužba vedená Karolem Sidonem a od stejné hodiny se koná před Velkou Synagogou pietní náboženské shromáždění, které pořádá Židovská obec v Plzni v součinnosti s Federací židovských obcí v ČR. Projevy by měli přednést Jiří Daníček – předseda Federace židovských obcí ČR, Miroslava Němcová - první místopředsedkyně PS PČR a Efraim Karol Sidon – vrchní zemský rabín ČR. Především na toto shromáždění je zvána nejširší veřejnost.

Tomáš T. Kůs


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz