Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty: Bezpečnost v Evropě nesmí být zajišťována na úkor svobody a spravedlnosti

15. 10. 2004
-red- [Econnect / Amnesty International] -


Evropská unie by měla více dbát na lidskoprávní rozměr své politiky, žádá světová organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI). V reakci na aktuální situaci AI vypracovala soubor politických doporučení, která se soustředí na dodržování lidských práv v oblasti azylu, migrace a soudní a policejní spolupráce v rámci EU. Tento soubor zveřejnila na začátku října.

„V současnosti je unijní legislativa týkající se spravedlnosti a vnitřních záležitostí zcela ovládána otázkami protiteroristických a opatření a bojem proti ilegální migraci. Domníváme se, že EU musí zajistit vyváženost své politiky tak, aby nedocházelo k snižování standardu ochrany lidských práv, který se země pětadvacítky zavázaly dodržovat“, prohlásil na tiskové konferenci v Bruselu ředitel Kanceláře Amnesty International pro EU Dick Oosting.

Amnesty International požaduje, aby azylová a migrační politika jednotlivých členských států byla v plném souladu s mezinárodními úmluvami o lidských právech a zaručovala právo jednotlivce požádat o azyl v kterémkoli státě EU. Současná repatriační politika totiž podle zjištění AI nedokáže zajistit bezpečí osob po jejich vyhoštění za hranice EU. Amnesty International zdokumentovala případ dvou Somálců, kteří byli zavražděni dva měsíce poté, co je Dánsko a Nizozemsko vyhostilo do země původu.

Za velmi znepokojivé označila AI snahy o navázání migrační spolupráce EU s třetími zeměmi, ve kterých je ochrana lidských práv nedostatečná. Týká se to například otázky tzv. „tranzitních táborů“ pro migranty umístěných mimo území EU. Amnesty International se obává, že tento postup není motivován pouze snahou předcházet úmrtím migrantů při cestě do Evropy či zabránit vstupu „ekonomických migrantů“, ale je na namířen proti všem migrantům včetně uprchlíků.

AI nevidí žádné záruky, že tyto země, mezi které patří například Libye, jsou schopny zajistit dostatečnou ochranu lidí v nouzi. V průběhu své letošní mise v Libyi Amnesty International zjistila závažné případy porušování práv, které se týkaly vyhoštění Eritrejců.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Související odkazy
  • Amnesty International EU Office
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz