Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Návrh dohody s USA ohrožuje bezpečnost českých občanů

19. 2. 2008 - PRAHA [Iuridicum Remedium]

Místopředseda vlády Alexandr Vondra společně s ministrem vnitra Ivanem Langerem připravují nebezpečný návrh dohody o předávání dat českých občanů do USA. Předložili jej v pátek 15. února do mezirezortního připomínkového řízení, které mělo trvat přes víkend a končí v pondělí 18. února. Tímto postupem porušují platná Legislativní pravidla vlády.

Návrh bilaterální dohody je plně podřízen tlaku Spojených států a nerespektuje principy ochrany osobních údajů českých občanů, dosavadní stanoviska České republiky ve věci předávání údajů o pasažérech leteckého provozu do USA ani závazky ČR vůči Evropské unii.

Podle dohody má být stávající vízová povinnost pro cesty občanů ČR do USA nahrazena povinností odevzdávat do Spojených států biografická i biometrická data osob, které zamýšlí cestovat do USA. Tato data budou využita k vytváření systému elektronického povolování cest (ETA) a budou kombinována a analyzována s daty ze systému předběžných informací o cestujících (APIS) a jmenné evidence cestujících (PNR). Úřady USA poté posoudí, zda osoby do země vpustí. Kromě toho má návrh například umožnit americkým úřadům, aby na paluby transatlantických letů umisťovaly ozbrojený doprovod.

Již v loňském roce při přijímání nové dohody mezi USA a EU o předávání dat pasažérů leteckého provozu vyjádřila česká vláda své výhrady vzhledem k nedostatečným možnostem kontroly a záruk ochrany osobních údajů v USA.

Během několika měsíců však svoji pozici mění a navrhovanou smlouvou podkopává nejen záruky ochrany osobních údajů českých občanů, ale i společnou pozici států Evropské unie.

Znepokojení nad takovýmto bilaterálním postupem již vyjádřila Evropská komise. Z jednání radů pro justici a vnitro dne 12. února 2008 vyplynulo, že bilaterální formu vyjednávání o vstupu do tzv. Visa Waiver Programu podporuje Maďarsko. Estonsko o návrhu memoranda s americkou delegací právě v těchto dnech jedná. Evropská komise již apelovala na členské státy, aby Memorandum o porozumění nepodepisovaly přinejmenším do 13. března 2008, kdy se v Lublani uskuteční setkání ministerské Trojky EK-PRES-USA.

Nevládní organizace Iuridicum Remedium, o.s. požaduje, aby vláda odmítla ukvapené projednávání tohoto návrhu. Dále apeluje, aby se při dalších jednáních kladl zvýšený důraz na principy ochrany osobních údajů. Návrh smlouvy by měl obsahovat i jasné mechanismy kontroly nakládání s citlivými osobními údaji českých občanů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz