Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rozdělování kulturních grantů zpochybněno

21. 10. 2004 - Jan Bouchal, Oživení

Rozdělování čtyřletých kulturních grantů pražským magistrátem je zpochybněno nevyvážeností a neúčelovostí přidělených částek. Namísto výraznější podpory autorské a vlastní tvorbě přiklepla rada hl.m. Prahy největší částku hudebně-zábavnímu prostoru Palác Akropolis. Přitom žadatel pro Palác Akropolis podle všeho ani nesplnil základní podmínky pro přidělení grantu. Proti způsobu rozdělení grantů vystoupila také řada pražských kulturních osobností a institucí (viz. příloha).

Palác Akropolis (proslavený propojením podnikatelských zájmů a veřejných financí v osobě Pavla Hurdy vlastníka podniku a zároveň zastupitele MČ Praha 3) má dostat 65 milionů během čtyřech let, což představuje dvojnásobek druhé nejvyšší udělené částky. Přitom činnost Akropole spočívá víceméně výhradně v pořádání komerčně úspěšných a produkčně méně náročných kulturních akcí (koncerty, technopárty apod.). Celkový charakter Akropolis lze charakterizovat spíše jako zábavní klub s rozsáhlými prostory pro několik barů. Je zarážející, že město výrazně nižší podporu přiděluje kulturním institucím, které v praxi opravdu kulturu tvoří, realizují autorské projekty, připravují nové inscenace apod. Což je samo o sobě finančně náročnější a komerční návratnost takových aktivit je výrazně nižší ve srovnání s atraktivním hudebně zábavným programem Paláce Akropolis.

Nehledě na to, je celý rozhodovací proces rozdělování čtyřletých kulturních grantů zpochybněn faktem, že jednomu z žadatelů byla podpora přiznána přesto, že nesplnil potřebné podmínky. Právě žadatel pro program Paláce Akropolis - firma ART FRAME PALÁC AKROPOLIS s.r.o. - nesplnil jednu ze základních podmínek a to nutnost nejméně dvouletého soustavného provozování dotčené umělecké či produkční činnosti.

Citace z oficiálního dokumentu MHMP - Podmínky grantového řízení hl. m. Prahy pro oblast kultury na léta 2005 - 2008 – čtyřleté granty (téma č. 11) a na léta 2006 - 2009 – čtyřleté granty (téma č. 12):
"4. Žadatel o grant musí prokazatelně doložit, že výše specifikovanou uměleckou nebo produkční činnost profesionálně provozuje nepřetržitě nejméně dva roky ke dni podání žádosti."

Firma ART FRAME PALÁC AKROPOLIS s.r.o. takovou podmínku logicky nemohla splnit protože podle výpisu z obchodního rejstříku byla založena 30.8. 2004. Ostatně vzhledem k tomu, že termín pro odevzdání projektů byl 8.9. 2004 je vůbec s podivem, že tato firma dokázala celý projekt připravit během jediného týdne.

Program v Paláci akropolis zajišťuje zcela jiný subjekt, firma CENTRUM NEZÁVISLÉ KULTURY PALÁC AKROPOLIS a.s., která zároveň vlastní zmíněné novorozené sróčko Art frame Palác Akropolis. Lze se tak domnívat, že provozovatel Paláce Akropolis se pokouší přenést zodpovědnost za nakládání s milionovým grantem na firmu, která ručí pouze do výše vloženého vkladu (v tomto případě 200 000 Kč).

Jan Bouchal (776 295 954)
Oživení

=================================================
Přílohy:
=================================================
Prohlášení zástupců pražské kulturní scény k návrhu udělení čtyřletých grantů Hlavním městem Prahou

Reakce na článek uveřejněné v MF Dnes - Praha v úterý 19. 10. 2004

Stanovisko k navrhnutým čtyřletým grantům ze strany Rady hl. m. Prahy před zasedáním Zastupitelstva hl. m. Prahy, které tyto granty bude ve čtvrtek 21. října projednávat:

•Nevyváženost ve výši částek, které jednotlivým subjektům Rada navrhuje, je do očí bijící zvláště pro umělce a produkční znalé poměrů v jednotlivých divadlech.

•Návrh počítá s celkovou částkou přes 60 mil. Kč. Tímto zřejmě dojde k drastickému snížení rozpočtových prostředků na kulturu pro jednoleté granty zaměřené na vlastní tvůrčí projekty, prezentaci pražské kultury v zahraničí apod. - tj. to, co také tvoří pražskou kulturní scénu cennou.

•Nesmírně si vážíme činnosti všech subjektů, které se na území hlavního města věnují kulturním činnostem a stejně tak skutečnosti, že Hlavní město Praha neustále rozvíjí svůj grantový systém a snaží se podporovat veškeré žánry včetně kultury tzv. „alternativní“, což je těžko definovatelný pojem zahrnující u nás i menšinové žánry.

•V publikovaném návrhu čtyřletých grantů figurují subjekty zcela odlišných zaměření. Jsou tu divadla hereckých osobností s vlastními soubory (a tedy produkující vlastní divadelní inscenace), divadla zvoucí pravidelně hotová představení či pořady (tedy bez zatížení produkcemi jednotlivých inscenací nebo minimálně), divadla zaměřená na menšinové žánry (tanec, loutky – produkující nová představení), Roxy jako otevřený prostor pro různé žánry, hudební těleso (PKF) a Palác Akropolis - hudební klub oslovující široce mladou generaci (neprodukující vlastní představení nebo minimálně).

•Článek ani webové stránky nedávají možnost nahlédnout do návrhu rozpočtů jednotlivých subjektů, přesto jsou požadavky některých z nich skutečně zarážející. Proč Divadlo v Celetné žádá 2,5 mil. Kč (a produkuje vlastní inscenace, hraje denně a navíc poskytuje prostory dalším nezávislým subjektům) a Divadlo Bez zábradlí nebo Divadlo Na Fidlovačce chtějí 11,5 – 15,9 mil. Kč/rok? Jedni žádají jen o nejnutnější prostředky na zajištění kontinuity své činnosti, druzí chtějí srovnatelné podmínky s příspěvkovými organizacemi města. Pro zajištění činnosti jim však stačí podstatně méně, zvláště při šanci komerčně využít hereckých jmen a zvýšit tak podíl tržeb na celkových příjmech.

•Divadelní aktivity Paláce Akropolis jsou minimální a jedná se o úspěšný hudební klub, který nelze srovnávat s žádnou pražskou divadelní scénou. Požadavky na roční příspěvky přes 20 mil. a návrh rozpočtu 15 – 17 mil Kč/rok se proto jeví jako nehorázné. Roční příspěvek Paláce Akropolis by měl být srovnatelný s Roxy, určitě ne vyšší. Zkušenosti nezávislých umělců, kteří se v Akropoli pokoušeli realizovat své projekty nejsou nejlepší, i proto že celá stavba je provedena více pro hudební produkce, kam směřuje i propagace a zájem provozovatele. V roce 2004 dostal Palác Akropolis nejvyšší příspěvek ze srovnatelných scén a přesto se nezaměřil na realizaci nových tvůrčích projektů, ale zůstal u hostování hotových, především hudebních produkcí, což je finančně podstatně méně náročné. Je proto zarážející, z jakého popudu by mělo v jeho případě dojít k tak zásadnímu navýšení.

Závěry:

•Má-li zásadní navýšení grantů komerčně úspěšným divadlům a především Paláci Akropolis přinést další škrty v oblasti drobných grantů na tvůrčí počiny nezávislých umělců, považujeme za nutné protestovat.

•Prosíme členy Zastupitelstva hl. m. Prahy, aby věnovali problematice patřičnou pozornost, důsledně prostudovali návrhy rozpočtů jednotlivých subjektů a nevycházeli při svém rozhodování z takto navrhovaných částek, ale z reality každodenního provozu jmenovaných scén. Žádáme, aby od členů Rady hl. m. Prahy požadovali vysvětlení vznesených otázek. Pokud nemají pro toto jednání zastupitelstva kompletní podklady, žádáme je, aby hlasování v celé věci odložili na příští jednání zastupitelstva a vycházeli pak z reálných údajů o činnosti a hospodaření jednotlivých subjektů.

Děkujeme a zůstáváme otevřeni jakékoli diskusi na celé téma.

Petr Forman - divadlo bratří Formanů – mluvčí
Kontakt – mobilní číslo – získáte u Jiřího Sedláka (604 868 914) či Silvie Markové (604 748 699) – e-mail: info@s-m-art.com.

Jiří Bábek – Komorní činohra
Marek Bečka – o.s. Buchty a loutky
Blanka Borůvková - Hafan Studio
Jiří Fero Burda – o.s. Sklep sobě, provozovatel KC Dobeška
Maria Cavina – Motus o.s. (divadlo Alfred ve dvoře)
Ondřej Černý – ředitel Divadelního ústavu
Šárka Havlíčková – Motus o.s., tel: 233 376 985
Ondřej Hrab – ředitel Divadla Archa
Marie Kinsky – SE.S.TA o.s.
Markéta Krausová – Divadlo Nablízko
Marta Lajnerová – Tanec Praha o.s. / divadlo Ponec, tel: 224 817 886
Lukáš Matásek – nezávislý produkční
Lea Matvinová - Buchty a loutky
Ewan McLaren – Motus o.s.
Kamila Murlová – produkční Mamacallas, tel: 777 879 867
Zbyněk Ondřich – Divadlo Archa
Jiří Sulženko – nezávislý produkční
Irena Swiecicki - kulturní fundraiser a člen kulturní komise MK ČR

=================================================
MSp ČR - Detail vybraného subjektu
Ú p l n ý v ý p i s z obchodního rejstříku, vedeného Městským soudem v Praze
oddíl C. , vložka 101808

! ! ! U P O Z O R N Ě N Í ! ! !
Tento výpis má pouze informativní charakter.
Data pro jeho vytvoření byla získána z počítačové sítě INTERNET. V případě, že
se domníváte, že obsahuje chyby, obraťte se prosím na rejstříkový soud.

Den zápisu:30.08.2004
Obchodní firma:ART FRAME PALÁC AKROPOLIS s.r.o.
Zapsáno: 30.08.2004
Sídlo:Praha 3, Kubelíkova 1548/27, PSČ: 13000
Zapsáno: 30.08.2004
Identifikační číslo:27172376
Zapsáno: 30.08.2004
Právní forma:Společnost s ručením omezeným
Předmět podnikání:
- provozování kulturních a kulturně-vzdělávacích zařízení

Zapsáno: 30.08.2004
- pořádání kulturních produkcí, zábav a provozování zařízeních sloužících
zábavě

Zapsáno: 30.08.2004
- agenturní činnost v oblasti kultury a umění

Zapsáno: 30.08.2004
- reklamní činnost a marketing

Zapsáno: 30.08.2004
Statutární orgán:
jednatel:Jaroslav Raušer, r.č. 570206/0155
Praha 3, Radhošťská 21, PSČ: 13000
den vzniku funkce: 30.08.2004
Zapsáno: 30.08.2004

Jménem společnosti jedná jediný jednatel.

Zapsáno: 30.08.2004
Výše vkladu každého společníka a rozsah splacení:
Centrum nezávislé kultury Palác Akropolis, a.s.
Identifikační číslo: 41195230
Praha 3, Kubelíkova 1548/27, PSČ: 13000
Vklad: 200000,- KčSplaceno: 100 %
Obchodní podíl: 100%
Zapsáno: 30.08.2004

Základní kapitál:200000,- Kč
Zapsáno: 30.08.2004

Tento výpis je neprodejný a byl pořízen na Internetu (http://www.justice.cz).
Dne: 20.10.2004 16:23:42
Údaje platné ke dni 19.10.2004

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz