Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Afghánistán: vítězi jsou váleční diktátoři, ne ženy

21. 10. 2004
[Part] -


Při nedávných volbách v Afghánistánu se mnoho reportérů soustředilo na mimořádnou podívanou, kterou skýtaly davy žen v rozevlátých burkách, tlačících se před volebními místnostmi: bylo to vydáváno jako důkaz úspěchu přítomnosti USA v Afghánistánu a George Bush to poté vydával též za důkaz své oddanosti právům žen, ve snaze získat hlasy voliček. A afghánskou polívčičku si během svého nedávného projevu ohřála i Laura Bushová, když opěvovala, že ženy v Afghánistánu po letech věznění Talibanem mohou nastoupit do práce či že na Olympiádě byla k vidění krásná sprinterka z Afghánistánu v triku, které „symbolizovalo její novou svobodu“.

„Bylo to překrásné, celý příběh to však není,“ komentuje politické téma žen v Afghánistánu v podání manželů Bushových Natasha Walter v listu Guardian. „Nasloucháme-li totiž tomu, co říkají samotné afghánské ženy, nahlédneme do temnější reality, než je ta, kterou nám chtějí předvést politici v USA.“

Přes svůj tehdejší nesouhlas s válkou v Afghánistánu však Walter uznává, že odstranění Talibanu zlepšilo život mnoha afghánských žen: mnoho dívek může chodit do škol, mnoho žen do práce. Ženská kandidátka v prezidentských volbách Massouda Jalal mohla hovořit svobodně o budování společnosti, v níž by měly ženy stejná práva. 40 procent z registrovaných voličů pak byly ženy.

Jenže američtí vojáci do Afghánistánu nešli bránit práva žen, i když právě tenhle obrázek nám politici chtějí prodat, píše autorka a dodává: „Když jsem před několika lety Afghánistán navštívila, byla jsem zaskočena zlostí proti starým velitelům mudžahedínů a tím, jak vášnivě se lidé, zejména ženy, těšili na to, až budou stát tváří v tvář spravedlnosti.“

Místo toho však byla jejich moc posílena důvěrou Spojených států, které je považují za spojence proti Talibanu a proti al-Kajdě. To neděsí jen západní pozorovatele s přístupem ke zprávám Amnesty International, ale především obyčejné ženy, které byly – a stále jsou – oběťmi jejich zločinů.

„Lidé, kteří by měli být souzeni za své zločiny, jsou stále v klíčových postech ve vládě, takže mluvit v takovéto situaci o demokracii a ženských právech, je marné,“ cituje autorka článku slova Sahar Saby, mluvčí sekulární organizace Revoluční asociace žen Afghánistánu, která stále ještě nemůže působit veřejně.

Je dobře známo, že mnozí afgánští diktátoři, muži jako Rašíd Dostum či Atta Mohammed, mají tytéž postoje k ženám jako Taliban. Co to znamená, popisuje zpráva organizace Human Rights Watch nazvaný Mezi nadějí a strachem - tito muži útočí na ženy, které se jakkoli účastní politického života. Dokonce i v Kábulu, který je nejbezpečnějším a nejotevřenějším místem země, říká aktivistka jedné ženské organizace: „Dokonce i samotné vejití do této kanceláře je samo o sobě ohromný risk.“

Kábulská žena, která přišla do severní provincie vyšetřit, proč místní vůdce donutil tamní aktivistky zavřít ženské centrum, čelila výhružkám smrti a byla donucena region opustit. Mnoho z žen, které s pracovníky Human Rights Watch hovořily, patřily mezi ty, které se účastnily veřejného života, avšak ze strachu a zoufalství se z něj raději stáhly.

Snad nejsmutnější ze všech smutných příběhů, které zpráva obsahuje, je potom příběh ženské organizace, která se snažila, navzdory silnému nesouhlasu mullahů, pokračovat ve svém projektu v regionu Panšír. Organizace dlouho vzdorovala i výhrůžkám ozbrojených militantů… nakonec však podlehla.

Autorka článku v listu Guardian v souvislosti s volbami poukazuje též na fakt, že mnoho žen sice obdrželo lístky, bylo však svými rodinami donuceno k volbám nejít.

Hlasy žen, které jsou z Afghánistánu stále ještě slyšet, volají, píše Walter, po zásadnějším financování rozvoje země a odzbrojovacích iniciativách, stejně jako po rozšíření mírových sil podporovaných Spojenými národy.

Politici na Západě se však rozhodli použít téma žen v Afgánistánu spíše jako předvolební produkt a jako záminku k dalším militaristickým avantýrám.

„Politici na Západu nadšeně používají rétoriku o ženských právech jako ospravedlnění pro svou politiku a odmítají naslouchat ženám, které říkají, že ta politika nefunguje,“ uzavírá autorka.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 11. 2004
5. 11. 2004
abstergo

-
Informační partneři oblasti Gender
GITA - Genderová informační a tisková agentura
TA GITA
nezávislý magazín
Logo Feminismus.cz
Stránky ženských organizací a hnutí hostující na serveru Econnectu
Agentura GAIA
Aperio
Azylový dům Nadace Rosa
Centrum pro Gender Studies
Feministická skupina 8.března
Jantar
Jihočeské matky
La Strada
Pražské matky
ProFem

Další stránky na Econnectu

Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz