Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

10. ročník festivalu Jeden svět je věnovaný barmské disidentce Aun Schan Su Ťij

29. 2. 2008 - PRAHA [Econnect/Jeden svět]

-Foto DVB: Su Su Nway během protestů v 2007-
-Foto DVB: Su Su Nway během protestů v 2007-
Zahajovacím filmem jubilejního desátého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude dokument Lisy F. Jacksonové Kongo: hluboké ticho, oceněný Zvláštní cenou poroty na nedávno skončeném festivalu v Sundance. Sugestivní snímek americké dokumentaristky Lisy F. Jacksonové Kongo: hluboké ticho přináší znepokojivá svědectví o životech a utrpení znásilněných žen ve válkou zbídačené Konžské demokratické republice.

Pátrá po příčinách současného jevu, kdy znásilnění není pouhým násilným aktem a vyjádřením okamžitého chtíče vojáků, ale stává se systémovým prostředkem k poražení a ponížení nepřítele. Citlivý přístup režisérky k postavám filmu umocňuje skutečnost, že byla kdysi sama brutálně znásilněna. Dokument Kongo: hluboké ticho uvede osobně režisérka Lisa F. Jacksonová během slavnostního zahájení festivalu Jeden svět v kinech Lucerna a Světozor 5. března.

Desátý ročník festivalu je věnován Aun Schan Su Ťij, nositelce Nobelovy ceny míru, a lidem v Barmě, které utlačuje brutální vojenský režim. Jeden svět se bude konat v Praze od 5. do 13. března, v průběhu března a dubna se uskuteční ve 28 dalších městech po celé České republice.

„Jeden svět se vždy snažil být aktuální, reagovat na klíčové události ve světě a věnovat se tématům, která byla podstatná pro Českou republiku. V letošním roce bude program festivalu výrazně reagovat na některé klíčové události roku 2008. V tomto roce se slaví 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv na půdě OSN, v Číně se bude konat olympiáda, Česká republika se bude intenzivně připravovat na předsednictví EU, jemuž bude předcházet předsednictví francouzské. To vše zanechá stopu na letošním programu Jednoho světa,“ říká jeho zakladatel Igor Blažević.

Zahájení festivalu se uskuteční 5. března v Pražské křižovatce, odsvěceném kostele sv. Anny. Ve večerní, slavnostní části zahájení festivalu zde bude již tradičně udělena cena Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2007. Cena Homo Homini za rok 2007 bude udělena třem barmským aktivistkám Su Su Nway, Phyu Phyu Thin a Nilar Thein, které se aktivně účastnily srpnových a zářijových demonstrací a které reprezentují řady odvážných barmských žen bojujících za ochranu lidských práv a nastolení demokracie.

Na festivalu bude uvedeno 138 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa, a to jak v soutěžních, tak v tematických kategoriích. Tyto filmy byly vybrány z více než 1500 přihlášených snímků. V letošním programu nechybí řada snímků oceněných na nejrůznějších festivalech, např. dokument režisérky Nino Kirtadze Durakovo: vesnice bláznů, který na letošním festivalu v Sundance získal Cenu za nejlepší dokumentární režii. Z pětice dokumentů nominovaných na Oscara jsou v programu Jednoho světa hned dva snímky: War/Dance a Taxi na temnou stranu.

Tématické kategorie 10. ročníku festivalu jsou např: Zaostřeno na diktatury (o současných diktaturách), Proč potřebujeme demokracii? (cyklus 10 filmů, který poběží i na obrazovkách České televize), Asijské panorama (při příležitosti konání olympiády v Pekingu), Filmy, které změnily svět, V doprovodu reportérů (britská reportážní dokumentaristika), Současný francouzský dokument, Putinovo Rusko či Umlčená svědectví (české a německé „trezorové“ snímky z 60. let minulého století).

Součástí festivalu bude také řada doprovodných akcí včetně koncertů, seminářů či výstavy fotografií z Barmy nebo výstavy fotografií United Colours of Revolution v Langhans Galerii, zachycujících okamžiky vítězství nad diktaturami v různých částech světa.

9 týdnů před začátkem festivalu (tj. od 7. ledna) začalo na festivalovém online speciálu, umístěném na webu České televize (www.ceskatelevize.cz/jedensvet), postupné zveřejňování 9 oceněných filmů předchozích ročníků. Filmy v plné délce zde budou ke zhlédnutí do konce března.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz