Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanská volba má rozhodnout, jaké projekty podpoří Plzeňský Prazdroj

25. 10. 2004 -, Econnect

Od podniků a firem se dnes očekává, že budou kromě vytváření zisku také brát v úvahu své působení ve společnosti. Očekáváme od nich zodpovědné chování a reflexi svého vlivu na sociální podmínky a životní prostředí svého okolí. Jednou z možností projevit tuto zodpovědnost je i tzv. firemní dárcovství (filantropie). Firem, které podporují dobročinnost či veřejně prospěšné aktivity a projekty, je zatím v ČR málo, ale najdou se a přibývá jich. Následující text upozorňuje na jednu z takových aktivit - projekt Občanská volba společnosti Plzeňský Prazdroj, ve kterém firma také za pomoci veřejnosti vybírá projekty, které přispějí ke zlepšení života občanů regionu. Ty pak finančně podpoří. Možnost veřejnosti dát hlas projektům nyní končí 5., 8., 12. a 22. listopadu - jinak v každém působišti firmy.

Pomocí projektu Občanská volba chce Plzeňský Prazdroj podporovat zdravý rozvoj regionů, kde působí. Volba se tak odehrává v Plzni, Velkých Popovicích, Frýdku-Místku a také ve slovenském Šariši. Výsledkem má být podpora projektů, které přispějí ke zlepšení života občanů regionu a které podporuje regionální reprezentace i široká veřejnost. Programu se může zúčastnit kterákoliv právnická osoba s působností v ČR. Letos probíhá Volba již potřetí.

Projekt má tři fáze. Nejdříve je vyhlášena možnost podávat do programu projekty. Zároveň Prazdroj vytvoří tzv. Radu reprezentantů - osloví osobnosti veřejného, společenského, kulturního, sportovního a politického života daného regionu. Členy Rady jsou pak představitelé města, představitelé Plzeňského Prazdroje a další zástupci z významných organizací a institucí dané lokality. Rada na svých jednáních vybere z došlých projektů ty dle jejího názoru nejprospěšnější, které se pak dostanou do Veřejné volby - třetí fáze projektu. Takto vybraných projektů je letos v jednotlivých českých působištích firmy 23, 15 a 8.

Ve Veřejné volbě nakonec volí občané a také zaměstnanci Prazdroje projekty, které pak budou podpořeny. Každý občan má možnost dát hlas jednomu projektu v každé ze čtyř oblastí: Sportování ve volném čase, Kultura ve volném čase, Zdravotnictví a sociální péče, Vzdělávání a ekologie. Celkem tak mohou zaslat čtyři hlasy. Hlasovat je možné většinou prostřednictvím SMS zpráv a kupónu v regionálním deníku. Zaměstnanci volí jeden projekt ze všech oblastí a hlasují pomocí speciálního kuponu. Rada Reprezentantů má navíc po tomto hlasování právo vybrat mimo pořadí jeden projekt a rozhodnout o jeho podpoře.

Nyní záleží především na hlasech občanů, které projekty budou podpořeny. Veřejná volba probíhá ve třech českých a jednom slovenském působišti firmy. V Plzni bylo vybráno celkem 23 projektů, hlasovat pomocí SMS a kupónů v Plzeňském deníku je možné do 12. listopadu. Ve Frýdku-Místku můžete do 8. listopadu dávat hlas 15 projektům pomocí SMS zpráv a pomocí kupónů v Moravskoslezském deníku. Ve Velkých Popovicích vybrala zdejší Rada 8 projektů, hlasování pouze pomocí kupónů z letáků doručených do poštovních schránek bude probíhat od 16. do 22. listopadu. Nyní byste se měli dozvídat podrobnosti o vybraných projektech ve Velkopopovickém zpravodaji a na letácích. Ve slovenském Šariši probíhá hlasování o 22 projektech pomocí kupónů do 5. listopadu.

Celkově chce Prazdroj rozdělit 6 milionů korun - v Plzni 3, ve Frýdku-Místku 2 a ve Velkých Popovicích 1 milion. Šariš rozděluje téměř 2 miliony slovenských korun.

Podrobnější informace včetně podmínek pro výběr projektů, seznamu projektů, telefonních čísel pro zaslání SMS správ, složení Rad reprezentantů aj. najdete na internetových stránkách Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Šariš.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz