Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

 Tibet: půl století pod okupací 

Tibetskou vlajku vyvěšuje stále více českých měst a obcí

11. 3. 2008
Milena Štráfeldová [Radio Praha] -


-Foto Lungta- Téměř čtyři stovky obcí po celé České republice se v pondělí připojily k akci Vlajka pro Tibet. Vlajky vyvěšené na radnicích a dalších institucích připomněly, že před 49 lety Číňané brutálně potlačili povstání v Tibetu. Zahynulo přitom na 80 tisíc lidí a tisíce dalších odešly do exilu.

Projevit solidaritu s Tibetem, kde Čína od vojenské okupace v roce 1950 soustavně porušuje lidská práva a ničí původní tibetské tradice, náboženství i jazyk. To je cíl mezinárodní akce, k níž se Česká republika připojila v roce 1996. Tehdy vlály tibetské vlajky na čtyřech radnicích: "10. března 2008 tibetskou vlajku vyvěsilo 348 měst." říká Marcela Procházková z občanského sdružení Lungta, které akci organizuje.

Dlouhý seznam zahrnuje města od Aše až po Železný Brod. Letos poprvé visela vlajka Tibetu například v Jindřichovicích pod Smrkem, Ostopovicích nebo v Medovém Újezdě. Letitou praxi má vyvěšování vlajky v Praze. Potvrzuje to mluvčí magistrátu Jiří Wolf: "S Tibetem má Praha již delší dobu docela dobré vztahy. Na návštěvě v Praze byl i dalajláma."

Letos byla tibetská vlajka vyvěšena i na sněmovně. Z okna svého poslaneckého klubu ji spustili zelení. Sklidili za to ale kritiku šéfa dolní komory Miloslava Vlčka. Naopak na radnici v Třebíči, která byla jednou z prvních v Česku, kde vlajku vyvěšovali, letos chyběla: "Rada nepřijala většinové usnesení pro to, aby vlajka mohla být vyvěšená. Rozhodnutí nejvyšších orgánů ve městě je nutné respektovat," vysvětlil třebíčský místostarosta Stanislav Mastný.

Pod okny radnice se proto alespoň sešli občané, kteří zde vlajku symbolicky podrželi. Vlajka pro Tibet ale není jedinou akcí, která 49. výročí potlačení tibetského povstání připomíná. Pokračuje Marcela Procházková z občanského sdružení Lungta: "Povětšinou už jsou to akce kulturní, to znamená přednášky, promítání, například sypání mandaly, koncerty, výstavy fotografií. Těch akcí je opravdu moc. Pak jsou to i akce trošku demonstrativní."

Nedaleko čínského velvyslanectví v Praze se tak v pondělí sešla asi stovka lidí. Protestovali tu proti násilné asimilaci, kterou Čína v Tibetu provádí. Tibeťané si podle Marcela Procházkové mezinárodní podpory velmi cení. "Já jsme měla několikrát možnost mluvit s bývalými politickými vězni a vždycky velmi zdůrazňují, jak je pro ně důležitá podpora ze Západu. Že i do Tibetu se dostanou informace o tom, že Západ podporuje Tibet a nesouhlasí s represemi Číny vůči Tibeťanům."

Občanské sdružení Lungta před časem zřídilo i veřejnou sbírku, na kterou bylo možné přispívat prostřednictvím dárcovských SMS. Podporu z této sbírky získaly dva buddhistické kláštery v indickém Laddaku.

Milena Štráfeldová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
Související odkazy
  • Lungta
  • Související články

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz