Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

14. 3. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Američtí vojáci zabili iráckou dívku, Britové posílají 1400 uprchlíků zpět do Iráku, Pětidenní příměří na Blízkém Východě se zhroutilo a další zprávy.

AMERIČTÍ VOJÁCI ZABILI IRÁCKOU DÍVKU
Desetiletá irácká dívka byla ve čtvrtek v severním Baghdádu usmrcena střelbou amerických vojáků. Oficiální zprávy z Pentagonu uvádí, že vojáci jen chtěli jinou mávající ženu střelbou varovat. Dalších nejméně sedm lidí bylo v Iráku zraněno v úterý při americkém útoku ve městě Sadr. Podle místních obyvatel střílely americké jednotky zcela chaotický po okolí. Jeden ze svědků řekl novinářům: "Žijeme mírumilovně. Naše rodiny spaly uvnitř domů, když na nás americké jednotky zaútočily. Útočily na naše domy, rodiny a děti. Zranily nás. Náhodně bombardovaly naše domy." Nejméně pět Iráčanů bylo během útoku zatčeno.
13/3/08

BRITOVÉ POSÍLAJÍ 1400 UPRCHLÍKŮ ZPĚT DO IRÁKU
Velká Británie zřejmě zavírá dveře uprchlíkům z války v Iráku. List Guardian uvádí, že britská vláda dala 1400 iráckým uprchlíkům ultimátum: buď se dobrovolně přihlásí k návratu do země původu nebo přijdou o střechu nad hlavu a skončí na ulici. Britská vláda tvrdí, že Irák je už pro návrat uprchlíků bezpečný. I přesto však musí uprchlíci před návratem do Iráku podepsat prohlášení, které zprostí britskou vládu zodpovědnosti za jejich situaci po návratu domů.
13/3/08

PĚTIDENNÍ PŘÍMĚŘÍ NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ SE ZHROUTILO
Pětidenní příměří se zhroutilo a v Izraeli a na palestinských územích byly obnoveny boje. Izraelské jednotky zabily ve středu pět palestinských ozbrojenců na západním břehu a ve čtvrtek znovu dopadly na izraelská města palestinské rakety. Izraelské bombardéry poté znovu zaútočily v severní Gaze. Násilí v pásmu Gazy na začátku týdne polevilo, poté co organizace Hamas a Izrael začali vést rozhovory o příměří.
13/3/08

PALESTINSKÝ OZBROJENEC ZAVRAŽDIL 8 IZRAELSKÝCH STUDENTŮ
Minulý pátek se v Jeruzalémě shromáždili tisíce truchlících na pohřbu osmi izraelských studentů, kteří byli zavražděni v židovské náboženské škole Mercaz Harav yeshiva. Policie prohlásila, že palestinský ozbrojenec z východního Jeruzaléma začal po studentech střílet ve školní knihovně. Sedm studentů bylo ve věku 15 až 19 let. Jednomu ze studentů bylo 26. Během útoku bylo zraněno dalších devět lidí. Byl to vůbec nejkrvavější útok v Jeruzalémě za poslední čtyři roky. Palestinský prezident Mahmoud Abbas vraždy striktně odsoudil, ale mluvčí ozbrojené politické strany Hamas řekl, že to byla přirozená reakce na izraelské útoky v Gaze a akci považuje dokonce za hrdinský čin.
7/3/08

USA A POLSKO VYJEDNÁVAJÍ O RAKETOVÉ OBRANĚ
President Bush říká, že souhlasí se zvýšením přímé pomoci polské armádě za její spolupráci při umístění části raketového štítu na území Polska. Při svém pondělním setkání s Donaldem Tuskem Bush prohlásil, že konečné dohody dosáhnou ještě než opustí úřad. Dále vysvětlil: „Myslím, že existuje obecná shoda na systému, který bude respektovat polskou suverenitu, a který zajistí, že Poláci nebudou vystaveni nepřijatelnému bezpečnostnímu riziku, protože tento systém je nutnou prevencí proti reálným hrozbám. Přirozeně je před námi hodně práce, neboť strategie na papíře se mnohdy liší ve skutečných detailech. Naši experti tedy pracují na systému, který zajistí spokojenost polských občanů s tímto záměrem.“ V Polsku bude umístěno nejméně deset raket, jako součást této dohody. Kritici uvádějí, že USA naléhají na umístění tohoto systému, jakožto na zbraně prvního úderu proti Íránu.
11/3/08

40 000 LIDÍ PROTESTOVALO PROTI STÁTNÍM ZLOČINŮM V KOLUMBII
Minulý týden demonstrovalo na 40 tisíc lidí v Bogotě, aby uctili památku obětí krajně pravicových ozbrojenců a státních milic. V Kolumbii byly těmito skupinami uneseny tisíce lidí a již několik let jsou pohřešovány. Protest zorganizovalo hnutí obětí státních zločinů a mezi demonstrujícími byl i aktivista za lidská práva Ivan Cepeda, syn kolumbijského senátora, který byl brutálně zavražděn v roce 1994. Cepeda o demostraci řekl: "Jsme tu abychom řekli vládě, že už nechceme žádné polovojenské skupiny a porušování lidských práv. Nechceme, aby byli farmáři nuceni opouštět své pozemky. Lidé si zaslouží lepší budoucnost. Chceme demokracii." Protest se vyhrotil ve chvíli, kdy kolumbijská armáda zaútočila na rebely FARC, kteří se schovali v džungli na území Ekvádoru. Během víkendu se pak spor mezi kolumbijskou a ekvádorskou vládou vyřešil, když se Kolumbijci oficiálně omluvili za nepovolené překročení hranice.
7/3/08

AMERICKÝ VELITEL NA STŘEDNÍM VÝCHODĚ REZIGNOVAL
Nejvyšší americký velitel pro oblast Středního východu rezignoval. Důvodem byly patrně jeho neshody s názory Bushovy administrativy na Irán. Rezignace admirála Williama Fallona přišla několik měsíců poté, co veřejně prohlásil, že "stálé vysílání válečných signálů" z Washingtonu směrem k Iránu "ničemu nepomáhá a je neužitečné". Toto prohlášení bylo nedávno přetisknuto v magazínu Esquire, který označil Fallona za jediného muže, který může zastavit útok na Irán. Fallonův odchod je některými komentátory považován za znamení zvýšené americké hrozby pro Irán. Fallon je také známý svými rozpory s iráckým velitelem generálem Davidem Petraeusem ohledně počtu amerických vojáků v Iráku.
12/3/08

DODAVATEL PRO AMERICKOU ARMÁDU DĚLÁ PODVODY NA DANÍCH
List Boston Globe píše, že nejbohatší firma, která profituje z amerických státních vojenských zakázek - Kellogg Brown & Root - se vyhnula placení sta milionových daní tak, že svůj personál zaměstnává přes několik fingovaných firem na Kajmanských ostrovech. Více než 21 000 pracovníků KBR pocházejících z různých zemí, kteří pomáhají americké vládě v Iráku, jsou oficiálně zaměstnanci firem z Kajmanských ostrovů. Noviny tvrdí, že vláda o tomto podvodu ví, přesto však s KBR uzavřela další smlouvu za 16 miliard dolarů.
7/3/08

NE ZÁKLADNÁM POŘADÁ PROTESTNÍ POCHOD V PRAZE
V sobotu 15.3. se uskuteční protestní alegorický pochod proti radaru. Začátek pochodu je ve 14:00 na Hradčanském náměstí. Akci pořádá Iniciativa Ne základnám. Protest se uskuteční v rámci celosvětového dne akcí proti protiraketové obraně, okupaci Iráku a Afghánistánu a proti útoku na Írán. Je to poprvé, co se téma protiraketové obrany dostalo na pořad celosvětových protestů. Lidé budou proti radaru v Česku a raketám v Polsku demonstrovat po celém světě, tak přijďte i Vy. Více informací o akci a regionálních aktivitách na www.nezakladnam.cz.
13/3/08

AKT-INFO CHCE SLYŠET VAŠ NÁZOR
Akt-info funguje jako nezávislé zpravodajství již několik měsíců. Rádi bychom teď slyšeli vaše názory na naši práci. Kritiku, chválu nebo nejrůznější připomínky pište na adresu: akt.info@riseup.net.
13/3/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz