Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Folklorní soubor Haná Přerov udržuje lidové tradice regionu

19. 3. 2008 -, Econnect

Folklorní soubor Haná z Přerova působí ve městě již od třicátých let minulého století. Jako občanské sdružení však až od roku 1991. Soubor se snaží udržovat hanácký folklor v živé podobě a díky svým aktivním členům se mu to daří. Pravidelně vystupuje na mnoha regionálních kulturních akcích i velkých festivalech, navíc jezdí i do zahraničí. Loni v Přerově uspořádal historicky první ročník Festivalu „V zámku a podzámčí“.

Bohatá historie a tradice Folklorního souboru Haná

S existencí Folklorního souboru Haná v Přerově jsou v jeho dosavadní historii úzce spojena především dvě významná jména. Prvním z nich je Alois Běhal, který vedl soubor mnoho let v období po druhé světové válce. Druhou velkou osobností je potom umělecká vedoucí souboru paní Eva Zehnalová.

Soubor se věnuje především jevištnímu zpracování etnických tanců z Tovačovska a Přerovska. Pravidelně vystupuje na regionálních přehlídkách, například v Prostějově. Několikrát se také zúčastnil asi nejvýznamnějšího domácího folklorního festivalu, kterým je Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici. V roce 1984 natočil metodický film „Tovačovské tance“ a v roce 1996 se podílel na natočení videokazety o lidových tancích Hané pro Ústav lidové kultury ve Strážnici. Kromě pódiových vystoupení a účasti na festivalech vystupuje každý rok i na různých krojovaných akcích na Hané i v okolních regionech.

„Náš soubor vystupuje skutečně na mnoha plesech přes regionální festivaly až po účast na velkých mezinárodních folklorních festivalech v zahraničí. Kromě toho jsme hanácký folklor již několikrát také „vyvezli“ do zahraničí. Například do nizozemského Cuijku, ale i do Vídně nebo Kremzu. Pravidelně jezdíme vystupovat i na Slovensko, loni to byl Bardějov,“ popisuje aktivity souboru jeho člen Tomáš Barbořík.

Letos v červnu proběhne v Přerově 2. ročník Festivalu v zámku a podzámčí

Činnost souboru během celého roku se odvíjí od jeho hlavní náplně – tedy jde hlavně o nácvik písní a tanců pro vystoupení na různých kulturních akcích. Zkoušky souboru probíhají pravidelně zpravidla alespoň jednou týdně. A jak vypadá obyčejně taková běžná zkouška? Většinou má stejný průběh – začíná rozcvičkou a zpěvem, následuje nácvik tanečních sestav a největší část zkoušky zabírá vždy nácvik choreografie, který je nejnáročnější. Soubor potřebuje pravidelně cvičit, jelikož se v průběhu celého roku účastní celé řady akcí folklorních i nefolklorních (masopusty, country bály, valašské bály, pálení čarodějnic apod.).

V loňském roce uspořádal Folklorní soubor Haná v Přerově historicky první ročník Festivalu „V zámku a podzámčí,“ a to i za účasti zahraničních hostů. Také letos se tento festival v Přerově uskuteční a to ve druhé polovině června.

„Festival v zámku a podzámčí letos v Přerově proběhne 20. – 22. června 2008. Hlavním motem letošního ročníku festivalu bude hanácká svatba. Program ale bude rozmanitý – nabídne například také keltskou hudbu nebo irský tanec. Opět vystoupí i zahraniční soubory. Znovu chystáme komponovaný pořad „Svatba u sousedů“, kde se představí soubory národních menšin žijících u nás. Nebude chybět ani finále 2. ročníku dětské pěvecké soutěže „O zámecký klíč.“ Novinkou pak bude soutěž „O nejlepší svatební koláček.“, přibližuje program festivalu Tomáš Barbořík.

Folklorní soubor Haná Přerov je také členem Folklorního sdružení České republiky a Hanáckého folklorního sdružení. Rád by také rozšířil svoji členskou základnu. Potěšující je také zjištění, že ani dnešní mladá generace na folklor nezanevřela a chápe jej jako alternativu ke komerční kultuře. Díky tomu se soubor alespoň částečně omlazuje.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Folklorní soubor Haná Přerov

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz