Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

28. 3. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Vědci tvrdí, že globální oteplování způsobilo masivní kolaps antarktického ledovce, Americký nejvyšší soud zamítnul pravomoc mezinárodního soudu, Italský soudce nařídil obnovení procesu s CIA a další zprávy.

VĚDCI TVRDÍ, ŽE GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ ZPŮSOBILO MASIVNÍ KOLAPS ANTARKTICKÉHO LEDOVCE
Vědci přisuzují vinu za kolaps masivní části ledu v Antarktidě globálnímu oteplování. Ve spojení s Britským antarktickým průzkumem říkají, že kus ledu, který se na konci února zhruba po 1500 letech začal oddělovat, je sedmkrát větší než Manhattan. Vědci tvrdí, že zbytek ledovcového šelfu Wilkins už drží jen na úzkých proužcích ledu a mohl by se celý rozpadnout.
26/3/08

AMERICKÝ NEJVYŠŠÍ SOUD ZAMÍTNUL PRAVOMOC MEZINÁRODNÍHO SOUDU
Nejvyšší soud ve Spojených státech amerických rozhodl, že Mezinárodní soud nemá pravomoc v americkém soudnictví. Soud sdělil, že ani prezident George Bush, ani Mezinárodní soud nemůže nutit stát Texas, aby znovu zvážil kauzu cizince odsouzeného k trestu smrti. Jen tři z devíti soudců Nejvyššího soudu s tímto rozhodnutím nesouhlasili. Jeden z nich, soudce Stephen Breyer, napsal minoritní prohlášení, ve kterém tvrdí, že rozhodnutí soudu odporuje ústavě, protože ta nazývá Mezinárodní úmluvy jako “nejvyšší zákon v zemi”.
26/3/08


ITALSKÝ SOUDCE NAŘÍDIL OBNOVENÍ PROCESU S CIA Italský soudce nařídil obnovení procesu s dvaceti šesti Američany a pěti Italy obviněnými z únosu muslimského duchovního v Miláně. Hassa Mustafa Osama Nasr, známý jako Abu Omar, byl uvězněn na amerických základnách v Itálii a v Německu a poté poslán do Egypta. Tam byl, jak vypověděl, čtyři roky uvězněn a mučen. Všech dvacet šest Američanů je souzeno v nepřítomnosti. Jedná se o první kriminální vyšetřování týkající se programu tzv. "mimořádného vydávání podezřelých", který CIA praktikuje. Proces byl pozastaven minulý rok v červnu a od té doby italské soudy řešily otázky státního tajemství, které však dodnes nejsou vyřešeny.
21/3/08

TĚŽKÉ BOJE V BASŘE OHROŽUJÍ PŘÍMĚŘÍ V IRÁKU
Těžké boje vypukly v úterý na jihu Iráku ve městě Basra poté, co irácké vládní bezpečnostní síly zahájily velkou ofenzivu proti šiítským protivníkům. V dalších dnech se nepokoje rozšířily i do jiných regionů. Jen ve středu si vyžádaly na 55 úmrtí a 300 zranění. Dalších 60 lidí zahynulo ve městě Hilla při čtvrtečním bombardování americkými vojenskými letouny, které měly podporovat irácké vládní síly ze vzduchu. Boje by údajně mohly narušit sedmiměsíční příměří, vyhlášené šiítskou milicí Muqtade al-Sadra. Úředník ze Sadrova hlavního štábu řekl novinářům, že milice již obdržely rozkaz připravit se k boji, který „vyžene okupanty“ a jejich irácké „kolaboranty.” Příměří, které vyhlásila Sadrova armáda, je podle mnoha analytiků hlavním důvodem většího klidu posledních několika měsíců. Basra je druhým největším iráckým městem a zajišťuje irácký přístup k moři. Ropná pole okolo města zajišťují většinu vládních příjmů. Irácký premiér Nouri Al-Maliki po své návštěvě v Basře zahájil v oblasti vojenskou ofenzivu, a slíbil, že zajistí kontrolu vlády nad tímto městem. Zastánci Sadra dále zahájili celostátní kampaň nenásilných protestů proti raziím v domácnostech a zatýkání bez soudního řízení. Protestující požadují propuštění zadržených a konec nátlaku na členy svého hnutí.
25/3/08

500 LIDÍ BYLO ZATČENO V BELGII NA PROTESTECH PROTI NATO
Belgická policie zatkla v sobotu téměř 500 demonstrantů na mírové demonstraci před velitelstvím NATO v Bruselu. Protesty probíhaly těsně po pátém výročí americké invaze do Iráku. Organizátoři protestů obvinili NATO, že je nástrojem americké politiky v Iráku a v Afghánistánu. Hans Lammerant, jenž se podílí na kampani proti NATO, uvedl: "Belgická vláda byla proti této válce, zároveň jsme však viděli americkou armádu jak na cestě do Iráku prochází Belgií a důvodem prý bylo 'Jsme v NATO, musíme to akceptovat.' A ve všech evropských zemích vidíte podobnou politiku, což znamená, že v jistém smyslu je NATO omezením naší zahraniční politiky. Pro nás je to důvod, abychom o NATO pochybovali." Police použila psy, koně, pepřové spreje, obušky a vodní děla, aby zabránila protestantům ve vstupu na pozemek NATO.
24/3/08

ARABSKÁ LEGA CHCE REGION BEZ JADERNÍCH ZBRANÍ
Vůdci arabských států se v sobotu sejdou v Damašku na schůzce organizace Arabské ligy. Generální tajemník Arabské ligy Amr Moussa tvrdí, že americké úsilí o mír v regionu se rozpadlo po listopadových mírových jednáních mezi Izraelci a Palestinci v americkém statě Maryland. Také uvedl, že Arabská liga bude usilovat o celoregionovou dohodu o zóně bez jaderných zbraní. Moussa dále řekl: “Pro bezpečnost v našem regionu je potřeba vykonat spoustu práce a přesněji řečeno je zde nutné vytvořit zónu bez jaderných zbraní. Ta by měla zahrnovat i Izrael a Irán a každou další zemi v regionu.”
25/3/08

NOVINY PŘIROVNÁVAJÍ BUSHE K ČESKÝM KOMUNISTŮM V ROCE 1975
Poté, co devítinásobná vítězka Wimbledonu Martina Navrátilová uvedla, že se stydí za Ameriku George Bushe, stejně jako se dříve styděla za komunistický režim v jejím rodném Československu, uveřejnil britský deník Guardian krátkou analýzu tohoto srovnání Československa v roce 1975 a Spojených států v současnosti. Podle deníku nikdo přesně neví, jak velká byla ve skutečnosti veřejná podpora komunistického režimu v roce 1975, ale jedna ze studií ukazuje, že horlivě a aktivně režim podporovalo pouze 15 procent obyvatel. Vládu George Bushe podporuje podle některých průzkumů až 30 procent, podle jiných však jen 19 procent obyvatel. Československo mělo v roce 1975 bezplatné zdravotnictví pro všechny občany. Ve Spojených státech nemá 47 miliónů lidí zajištěnou žádnou zdravotní péči a mnozí další nemají dostatečné zdravotní pojištění. V roce 1975 byla ekonomika Československa na nízké úrovni, ale pomalu rostla. V roce 2008 předpovídá vláda USA záporný růst. V roce 1975 byla v Československu často zamítnuta víza pro cizince z "důvodů národní bezpečnosti". Ten samý důvod je uváděn pro zamítnutí víz do Spojených států. Československo v roce 1975 oficiálně odsuzovalo mučení, které však bylo stále užíváno. V roce 2008 Spojené státy oficiálně podpořily jisté typy mučení. Deník neprobíral otázky cenzury v médiích a represe disidentů.
13/3/08

AMERIČTÍ VOJÁCI SVĚDČILI O ZLOČINECH, KTERÝCH SE ZÚČASTNILI V IRÁKU
Na 250 amerických vojáků se minulý týden sešlo nedaleko hlavního města Washingtonu, kde na zvláštním slyšení svědčili o svých zkušenostech v Iráku a především o válečných zločinech, kterých se sami účastnili. Vojáci se omluvili za své činy a vyčítali politikům, že je do války poslali. Toto slyšení navazuje na podobnou akci z roku 1971, kdy vojáci svědčili o činech ve Vietnamu. Citáty z tohoto slyšení si můžete přečíst ve zvláštním vydání Akt-info k 5. výročí okupace Iráku, které vydáme v nejbližší době.
27/3/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz