Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obejít se bez rádia a noční lampičky

3. 11. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Uvařit si v rychlovarné konvici vodu na kávu nebo čaj, dobít si mobilní telefon nebo si třeba rozsvítit lampičku ke knížce před spaním. Běžné činnosti, které nám už připadají samozřejmé: není nic snazšího než zapojit zástrčku do elektrické zásuvky. Ne ale pro každého. Uprchlíci, často rodiny s dětmi čekající měsíce i roky na rozhodnutí o azylu, se mají v českých uprchlických táborech bez zásuvek obejít. To proto, že v českých azylových zařízeních jsou nyní zásuvky z pokojů azylantů odstraňovány.

Opravy pokojů, po nichž elektrické zásuvky mizí bez náhrady, probíhaly už na jaře tohoto roku. Konvice, fén na vlasy, rádio – nic z toho nemohou lidé používat v soukromí svého pokoje, zásuvky zůstávají jen na chodbách či v kuchyňkách. V září tohoto roku už byla situace znepokojující natolik, že vznikla petice za návrat elektrických zásuvek na pokoje žadatelů o azyl v azylových zařízeních adresovaná ministrovi vnitra. A listopad je posledním měsícem, kdy je možné k petici připojit svůj podpis.

V petici "Chtěli byste žít bez rádia a noční lampičky?" autorka výzvy Monika Žárská, která se na ministra vnitra obrací za ACAT, hnutí křesťanů, kteří se zasazují proti trestu smrti, mučení a nehumánnímu zacházení, cituje oficiální důvody, proč k úpravám dochází. Podle Miluše Dohnalové, ředitelky Správy uprchlických zařízení MV ČR, jsou zásuvky z pokojů obyvatel zařízení odstraňovány proto, aby žadatelé o azyl nepoužívali neatestované elektrické spotřebiče, nezpůsobili požár či elektrický výboj a neopařili se vodou z rychlovarné konvice. "Elektrické zásuvky jsou umístěny ve společných prostorách mezi dvěma ubytovacími buňkami, které mohou žadatelé o azyl využít," uvedla prý Dohnalová.

Víc než jako ochrana azylantů však opatření život spíše znepříjemňují. "Znamená to tedy, že rádio a televizi mohou uprchlíci sledovat na chodbě či ve společenské místnosti a mobilní telefon, který je často jediným spojením s příbuznými a přáteli v zemi původu, si po celou dobu nabíjení musejí hlídat," uvádí se v petici. "My se však domníváme, že znemožňovat člověku, aby si v soukromí poslechl rádio, uvařil šálek kávy či před spaním rozsvítil noční lampičku, je nehumánní."

Petice upozorňuje také na to, že změny v azylových zařízeních narušují adaptaci uprchlíků na nové prostředí, v němž čekají na vyřízení žádosti o azyl až několik let. "Takové ponižování lidí v nouzi je ostudou pro českou společnost. Žádáme proto ministra vnitra pana Františka Bublana, aby stanovisko Správy uprchlických zařízení MV ČR ve věci odstraňování elektrických zásuvek v pobytových střediscích změnil ve prospěch žadatelů o azyl," uzavírá petice.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí ze sociální oblasti hostujících na serveru Econnectu
Multikulturní centrum Praha
Dobrovolnik.cz
Organizace pro pomoc uprchlíkům
Asociace Film & Sociologie
Ekumenická akademie
Hestia
Asociace občanských poraden
Společnost "E"
nadační fond IMPULS
Drop In
Fond ohrožených dětí
European Contact Group

Další stránky na Econnectu

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz