Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni spouští kampaň „NEOnácek: Chcete ho?“

8. 4. 2008 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

V souvislosti s narůstající aktivitou pravicově extremistických skupin v České republice se společnost Člověk v tísni rozhodla vést informační kampaň zaměřenou na informování o hrozbách, které může pro společnost představovat neonacismus. Kampaň nazvaná „NEOnácek: Chcete ho?“ bude mít dvě hlavní části – veřejnou a školní.

V České republice přibývá veřejných aktivit pravicových extremistů. Velká část veřejnosti se v loňském roce negativně vyjádřila proti listopadovým snahám pravicových extremistů projít v den výročí Křišťálové noci židovskou čtvrtí v Praze. Na tento zakázaný pochod se do Prahy sjelo kolem 800 neonacistů z Česka, Slovenska a Německa. V Brně se 1. května sešlo 500 neonacistů z Česka a Slovenska na demonstraci Národního odporu. Obě dvě tyto akce byly největšími akcemi tohoto typu za posledních pět let. Kromě těchto dvou akcí se konala řada menších - například demonstrace ve Vlašimi, kde se 28. července u příležitosti takzvaného Dne rasy sešlo na sto neonacistů. V letošním roce se 1. března v Plzni konala demonstrace a pochod neonacistů, kterého se zúčastnily přibližně dvě stovky příznivců extrémní pravice, další velký pochod je opět očekáván 1. května v Brně.

Případy nacionalistických a populistických projevů se objevují i v dalších evropských zemích (Holandsko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), rozhodně se tedy nejedná jen o problém týkající se České republiky. Společnost Člověk v tísni a její další partneři se snaží na tento znepokojivý stav upozornit informační kampaní nazvanou „NEOnácek: Chcete ho?“.

Kampaň je zaměřena na monitorování a informování veřejnosti o aktuálních trendech v činnosti neonacistických skupin na území České republiky a na varování před hrozbami, které může pro společnost představovat rostoucí popularita těchto skupin a jejich veřejná aktivita.

Krátké spoty a vizuály představující jednotlivé neonacisty, jejich dovednosti a nabízející možnost jejich adopce ukazují, že aktivita příznivců extrémní pravice může být na první pohled úsměvná, ale ve skutečnosti je pro společnost velmi nebezpečná. Před každým z nás je tak nastolena otázka „Chcete ho?“, která je součástí názvu celé kampaně. Jak je uvedeno ve spotech a vizuálech: „Když mu dáte šanci, on vám to mnohonásobně vrátí.“

Kampaň je zaměřena hlavně na mladé lidi – studenty středních škol, ke kterým se její výstupy budou dostávat prostřednictvím forem, které jsou jim blízké (videoklip, spot na internetu a v kinech) i prostřednictvím aktivit uspořádaných přímo na školách (semináře, materiál pro učitele, soutěž uměleckých škol a výstava).

Hlavními výstupy kampaně budou: dva krátké reklamní spoty (budou k vidění na internetu, v kinech a v televizních pořadech), píseň Jana Budaře Brožurka a videoklip k ní, happening Nedovedu pochopit (24. dubna v Roxy), soutěž na uměleckých školách a příprava výukového materiálu a semináře na středních školách.

Kampaň „NEOnácek: Chcete ho?“ navazuje na předchozí aktivity společnosti Člověk v tísni. V roce 2007 realizovala společnost Člověk v tísni projekt nazvaný „Dovedu to pochopit?“ Jeho výstupem byla sada výukových materiálů (pilotní CD-ROM, příručka a DVD), v nichž bylo zpracováno pět témat multikulturní výchovy pomocí videoklipů a seminářů na motivy rozhovorů. Podobným způsobem bude zpracován i výukový materiál „Dovedu to pochopit? - Hrozby neonacismu“ vytvořený v rámci kampaně.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 4. 2008
RadaZdeněk

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz