Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické dny Olomouc zahajují svůj 18. ročník

15. 4. 2008 - OLOMOUC [Econnect/EDO]

Největší ekologický festival v České republice Ekologické dny Olomouc (EDO) dosáhl svým 18. ročníkem své plnoletosti. Již mnoho let tuto akci pro širokou veřejnost navštěvuje více jak 20 tisíc lidí. Letos byly EDO zahájeny „Dnem otevřených dveří do Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví“. Lidé mohli navštívit jarem rozkvetlý lužní les u obce Horka nad Moravou a prohlédnout si nové prostory pro příměstský rekreační ruch v okolí Lovecké chaty a u sídla nízkoenergetického domu Sluňákov, který byl v minulém roce oceněn Grand prix architektů.

Vlastní slavnostní zahájení Ekologických dnů Olomouc proběhne 18. dubna ve 20 hodin v chrámu Sv. Michala koncertem vynikajícího italského varhaníka Maria Ciferriho. O víkendu od 18. do 20. dubna budou probíhat v Divadle hudby oblíbené besedy, na které se sjíždějí zájemci z celé ČR. Letos se diskuse dotknou problematiky smyslu a oprávněnosti zasahování lidí do genetické výbavy živých organismů, včetně lidí. Dále se bude diskutovat o odvěké lidské touze zdokonalovat nejen sebe ale i vše ve svém okolí. Část programu bude věnována proměnám lidské svobody a stavu společnosti téměř 20 let po politických změnách v roce 1989.

Filosof Václav Bělohradský představí nejen svou novou knihu, ale společně s ostatními hosty se zamyslí nad tím, co by mohl skrývat pojem „života v nejlepší možné době“. Zúčastní se i diskuse s ministrem životního prostředí ČR Martinem Bursíkem o aktuálních problémech v ochraně životního prostředí. Besedovat na EDO dále přijedou filosofové Zdeněk Kratochvíl a Zdeněk Pinc a osobnosti z oblasti přírodovědecké: například Jan Zrzavý, Stanislav Komárek, Jaroslav Petr a další. Režisérka Drahomíra Vihanová představí v pořadu „Stará dobrá nová vlna“ svůj vlastní studentský absolventský film na FAMU, ale spolu s ním také první pokusy svých známých souputníků: Věry Chytilové, Jana Němce, Jiřího Menzela a Evalda Schorma.

Tradiční společensko kulturní svátek bude letos obohacen i celou řadou aktivit, které souvisejí s informacemi o novinkách v třídění odpadů a odpadovém hospodářství. Odpady budou stmelujícím tématem Dne Země v Olomouckém kraji, který je zaštítěn velmi úspěšným projektem „Přírodě Olomouckého kraje“ z prostředků ESF EU. Den Země letos proběhne v různých podobách v Olomouci, Šumperku, Jeseníku, Přerově a Prostějově. Řada aktivit EDO je součástí dlouhodobého záměru „Jakpak dopad odpad“. Proběhnou programy pro školy, zaměřené na rozvoj třídění odpadů.

Odpady se stanou i hlavním tématem tradičního vyvrcholení festivalu, kterým je oblíbený Ekojarmark na Horním náměstí v Olomouci 1.5.2008. Zde své projekty představí řada firem zaměřených na třídění odpadů: Eko-kom, Ecobat, Asekol a Technické služby města Olomouce. V rámci Ekojarmarku proběhne pokus o národní rekord ve sběru použitých baterií, které lidé donesou na olomoucké náměstí. Tam je čeká také řada stánků organizací, které se zabývají ochranou přírody. Čekají je také tradiční řemesla, soutěže pro rodiče s dětmi, divadelní představení divadla Štěk z Hranic, možnost výstupu na radniční věž a také koncert Joanny Slowinské, Tomáše Kočka, Ivana Hlase, Trabantu, Hm, Žambochů, Čankišou a Čevabčiči slečny čičiny.

Letošní EDO také umožní lidem poznání zajímavých míst v Olomouci a jejím okolí. Lidé budou moci navštívit pěšky i na kole Sovinecko, mohou se dozvědět mnoho informací o architektuře a technické památky vodní elektrárny Háje u Třeštiny, nachystaná je také večerní procházka přírodu v okolí přírodního koupaliště Poděbrady, již plně obsazený je sestup do olomouckého podzemí.

EDO obohatí mnoho dalších organizací svým vlastním programem, je připravena celá řada kulturních programů, výstav, seminářů, … celý a stále aktualizovaný program mohou zájemci najít na plakátech, na internetových stránkách www.slunakov.cz. Letošní ročník EDO podpořili zejména Statutární město Olomouc, Olomoucký kraj, Ministerstvo životního prostředí a EU formou podpory projektu Přírodě OK z Evropského sociálního fondu (OPRLZ). Podrobný program EDO mohou zájemci najít na internetových stránkách www.slunakov.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz