Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zákon o obchodování s emisemi ohrožují nebezpečné poslanecké návrhy a potyčky

4. 11. 2004
Alena Mejstříková [Econnect / Hnutí Duha / CDE] -


V pátek mají poslanci hlasovat o zákonu o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Centrum pro dopravu a energetiku s Hnutím DUHA dnes varovaly, že soukromé střety a vzájemné urážky politiků nesmí poškodit tento klíčový zákon, který má pomoci snížit znečištění přispívající ke globálním změnám podnebí. Upozorňují především na tři nebezpečné poslanecké pozměňovací návrhy, které by zákon razantně změnily. V zákoně je např. také definováno přijímání plánu pro obchodování s emisemi – tzv. Národního alokačního plánu, který vláda s rekordním počtem povolenek schválila na konci září.

Ekologické organizace tak reagují také na ostrou polemiku mezi poslancem ČSSD Josefem Hojdarem a lidoveckým ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem v úterý ve sněmovně.

Ekologové varují především před třemi návrhy poslanců Tomáše Teplíka, Josefa Hojdara, Jaromíra Schlinga a Toma Zajíčka, které mají razantně změnit zákon o takzvaném obchodování s emisemi:

· Tomáš Teplík a Josef Hojdar navrhují převést důležité kompetence z ministerstva životního prostředí na resort průmyslu a obchodu. MPO by tak mělo odpovědnost za snižování znečištění, které přitom patří do pravomocí MŽP.

· Poslanci Hojdar, Teplík a Jaromír Schling žádají, aby důležitá rozhodnutí, kolik budou jednotlivé průmyslové podniky smět vypouštět exhalací, vznikala za zavřenými dveřmi. Znečišťovatelé by při těchto uzavřených jednáních měli mít zvláštní práva.

· Poslanci Schling, Hojdar, Teplík a Tom Zajíček také chtějí zrušit klauzuli, podle které podniky mají zisk z prodeje povolenek investovat do snižování znečištění. Tento bod má přitom průmysl motivovat k zavádění moderních, čistých technologií. Česká republika patří k evropským rekordmanům v exhalacích oxidu uhličitého a dokonce do druhé pětice nejhorších průmyslových států světa.

„Poslanci si musí uvědomit, že jejich úkolem je udělat něco s vysokými českými exhalacemi, nikoli na úkor občanů vést privátní války a prosazovat zájmy několika velkých znečišťovatelů,“ říká Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA.

Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku doplňuje: „Snaha poslanců Schlinga, Teplíka a Hojdara posílit v klíčovém zákoně na ochranu podnebí práva znečišťovatelů na úkor práv veřejnosti, nechť je dostatečným varováním pro všechny voliče. Tito poslanci si asi myslí, že voličům záleží na čistém vzduchu tak málo, jako jim samotným.“

Konkrétní množství povolenek pro ČR stanoví národní plán pro obchodování s emisemi - tzv. Národní alokační plán, který schvaluje vláda a Evropská komise. První plán pro nejbližší pětileté období byl vládou schválen na konci září s celkovým rekordním množstvím necelých 108 miliónů tun emisí. Podle ekologických organizací je však množství povolenek příliš vysoké a jeho výsledkem nebude žádné snížení znečišťování ovzduší skleníkovými plyny. ČR přitom už nyní – s 89 miliony tun emisí ročně patří mezi nejhorší znečišťovatele v Evropě.
Nyní Plán posuzuje Evropská komise. Pokud jej neschválí, celé kolo projednávání a schvalování vládou bude probíhat znovu. To by byla šance pro snížení plánovaného množství emisí v ČR a tedy našeho příspěvku ke změnám klimatu.
Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz