Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brně se chystá Queer Parade

23. 4. 2008 - BRNO [Queer Parade / Econnect]

Na poslední červnovou sobotu se několik gay a lesbických skupin rozhodlo v Brně zorganizovat duhový průvod – tradiční přehlídku gay hrdosti (gay pride), někdy též zvanou queer parade. Tyto přehlídky mají za cíl nejen zviditelňovat lesbické, gay, bi- a translidi a další sexuální minority, ale především upozorňovat na konkrétní společenské problémy a diskriminaci, jíž musí menšiny čelit. „Tradice většiny veřejných pochodů v ČR po roce 1989 nabyla především politickou dimenzi. Avšak stejně jako v případě pochodů gay pride/queer parade nemusí být poslání veřejných pochodů v ČR pouze politické, ale i zábavné a společenské,“ upozorňuje jedna z organizátorek Lucie Fremlová. Právě dimenze zábavy při současném silném lidskoprávním apelu je jednou z charakteristik duhových průvodů.

Přestože tradice gay pride pochodů vznikla v USA, a to v roce 1970 k výročí násilné policejní razie v klubu Stonewall, dnes tyto průvody pořádá řada větších měst světa i Evropy. Jejich podoba je různorodá. Například v Polsku jsou součástí širších dnů či festivalů rovnosti a tolerance (Pochod rovnosti ve Varšavě, Pochod tolerance v Krakově), ve velkých západních městech pak Queer parades přerostly v mnohatisícové oslavy LGBTIQ hrdosti. Příkladem může být Duhový průvod v nedaleké Vídni, kterému již několik let město poskytuje podporu, loni například v podobě tramvají jezdících celý červen s duhovým logem akce.

„Své duhové průvody mají i města střední a východní Evropy: kromě polských doplňme například Budapešť, Lublaň, Sarajevo, Talin, dokonce i Istanbul, několikrát se průvod sešel bez souhlasu města v Moskvě – a my chceme, aby se k této tradici připojila také Česká republika," uvádí tiskové mluvčí projektu Andrea Jochmanová a Jolana Navrátilová.

Mezi obecné cíle queer průvodů patří hrdé přiznání sexuální orientace, podpora tolerance a různorodosti a zmírňování homofobních postojů. Jsou tedy manifestacemi za podporu tolerance a barevnosti společnosti, za její zdravý a obohacující multikulturní charakter. Brněnský pochod s názvem Duhová vlna se chce připojit k těmto obecným cílům a poukázat na některé specifické právní a společenské nerovnosti, jakými jsou v České republice například otázky gay a lesbického rodičovství a právní nejistota stejnopohlavních párů vzhledem k výchově dětí, omezená práva osob žijících v registrovaném partnerství (absence stejných práv pro individuální adopce, společného zdanění partnerů), diskriminace a neviditelnost LGBTIQ seniorů, šikana LGBTIQ juniorů či dětí stejnopohlavních párů ve školách nebo závažná porušování práv transsexuálních lidí, která mohou vyústit v absenci základních lidských svobod.

Průvod vyrazí 28. června ve 14 hodin z náměstí Svobody, kde bude umístěn informační stánek, půjde Masarykovou a Josefskou ulicí, Sady osvobození udělá půlkruh zpět na Joštovu a Českou ulicí dorazí na výchozí místo. Duhový den ovšem nekončí průvodem: již v podvečer je v restauraci Hvězda v Bystrci připravena Duhová párty, na které se můžete těšit na hudební i taneční vystoupení i večerní překvapení. Na další den chystá organizační tým dětské odpoledne, určené všem, kdo si rádi hrají. „Chceme tak přispět k veřejné debatě o výchově dětí stejnopohlavními páry – ostatně gay a lesbickému rodičovství bude věnována jedna z debat předcházejícího týdne (23. - 27. června), jehož součástí budou nejen přednášky a diskuse, ale také umělecké performance,“ doplňují tiskové mluvčí.

Akci organizují sdružení Holky v Brně a Kluci.info, která dále spolupracují s neziskovými organizacemi Genderové informační centrum NORA, STUD a Nesehnutí. „V současné chvíli jsme ve fázi oslovování ostatních skupin, sdružení i jednotlivců, aby aktivity queer parade v Brně opravdu zduhověly, a také chceme přilákat k podílu na realizaci akce umělce nejrůznějšího druhu,“ shrnuje aktuální situaci přestavitel Kluků Mirek Zajdák. Prostor na webové stránce čeká také na sponzory a další partnery Duhové vlny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 6. 2008
10. 6. 2008
13. 6. 2008
Václav
25. 6. 2008
26. 6. 2008
prcek
27. 6. 2008

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz