Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cyklus koncertů Respect Plus zamíří do pralesů Amazonie

5. 11. 2004
Tomáš Tetiva [Econnect] -


Netradiční hudební zážitek čeká v pondělí 8.11. na návštěvníky pražského Paláce Akropolis. V rámci cyklu koncertů Respect Plus se zde představí legendární švýcarská kapela The Young Gods společně s americkým antropologem a specialistou na šamanismus a indiánské kultury Jeremym Narbym v projektu nazvaném Amazonia Ambient Project. Ten je postavený na zkušenosti antropologa a tří hudebníků a chce během večera zpřítomnit realitu Amazonie v souvislosti s ekologií, šamanismem a setkáním kultur. O den později budou moci The Young Gods spatřit návštěvníci brněnského klubu Fléda.

Přestože je švýcarská skupina The Young Gods pověstná svojí agresivní elektronickou hudbou a patří mezi první průkopníky stylu electronic body music, v tomto projektu představí elektroničtí hlukoví teoristé z Ženevy svoji vlídnější tvář. Amazonia Ambient Project vychází z jejich poslední desky Music for Artificial Clouds a míří přímo do světa ambientní hudby. Tento směr je specifický svojí klidnou hudbou a zvukovými kolážemi a v polovině sedmdesátých let ho začal razit známý avantgardní hudebník Brian Eno.

V tomto projektu se The Young Gods nechali inspirovat hudbou pocházející přímo z pralesů Amazonie. Terénní nahrávky hudby tamějších indiánských kultur hudebníci upravují na počítačích a na pódiu dotváří společnou improvizací. Kromě toho bude důležitou součástí koncertu vyprávění amerického antropologa Jeremy Narbyho. Celé představení se bude odehrávat v několika fázích, ve kterých bude znít samostatně hudba či vyprávění z amazonských pralesů a v některých částech koncertu budou obě složky zkombinovány dohromady.

Jeremy Narby, který je považovaný za nástupce Carlose Castanedy a Timothy Learyho, přednáší na kalifornské Standfordské univerzitě a pracuje také jako koordinátor švýcarské nevládní organizace Amazonian projects for Nouvelle Planète. Zhruba 20 let pracuje s původními obyvateli západní Amazonie na problematice jejich teritoriálních práv a bilingvního a interkulturního vzdělávání. Je autorem bestselleru Kosmický had, DNA a původ lidských vědomostí a ve svých knihách řeší vztah západní vědy, domorodého šamanismu a přírodních halucinogenů.

V Brazílii představili svůj projekt The Young Gods v červenci tohoto roku na Světovém kulturním fóru, na kterém spisovatelé, hudebníci, intelektuálové, filmaři a aktivisté hovořili o úloze kultury v dnešním měnícím se světě. Debata se týkala otázek, jak lépe rozvíjet porozumění mezi lidmi v souvislosti s mírovými aktivitami, náboženstvím, ekologií, demokracií, vědou, vzděláváním a lidskými právy. Setkání se zúčastnili Koffi Annan, Nelson Mandela, spisovatelka a aktivistka Arundhati Roy, antiglobalizační publicistka Naomi Klein, aktivista José Bové či dánský filmař Lars von Trier.

Vystoupení The Young Gods a Jeremy Narbyho se uskuteční v rámci přehlídky etnické hudby a world music Respect Plus v pondělí 8.11. od 19.30 v Paláci Akropolis. Tento festival založil před sedmi lety Borek Holeček z agentury Rachot ve spolupráci s týdeníkem Respekt jako odpověď na vlnu rasově motivovaného násilí v České republice. Další vystoupení se uskuteční o den později 9.11. od 20 hodin v brněnském klubu Fléda.

Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti kultury hostujících na serveru Econnectu
Baňková Markéta
Capart
Centrum pro současné umění
Cinepur
Collegium: umělecké workshopy
Comfactory
Divadlo Sklep
Festival filmových tvůrců
Houba - filmová esej
Jiří Stivín
Letní fotografické workshopy
MECCA
Multikulturní centrum Praha
Muzeum Český Kras
Film&Sociologie
Revue pro lit. a kulturu
Sledě - hudební skupina
Umělci v triku
Virtuální galerie AAR

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz