Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Černobyl stál nejméně stovky miliard. Ale ČEZ by za havárii platil jen zlomek

29. 4. 2008 - PRAHA [Econnect/Calla/Hnutí Duha]

Finanční škody v Černobylu se odhadují na stovky miliard až více než bilion korun – ale ČEZ by při případné těžké nehodě na některém ze svých reaktorů zaplatil nanejvýše šest miliard. Ekologické organizace na to poukázaly v souvislosti s dvaadvacátým výročím historicky největší havárie na jaderné elektrárně.

„Čísla škod z Černobylu ukazují, proč omezení finanční odpovědnosti na šest miliard nedává žádný smysl. ČEZ přece musí nést plnou finanční odpovědnost za škody, které jeho atomové reaktory případně způsobí, bez ohledu na to, zda je riziko škod velké, malé, nebo malinkaté. Proto je potřeba zrušit klauzuli atomového zákona, podle které by hradil jen zlomek eventuálních škod. Tuhle otázku je potřeba vytknout před závorku debaty o nových atomových reaktorech,“ uvedl Martin Sedlák z Hnutí DUHA.

Calla a Hnutí DUHA prosazují, aby ČEZ nesl plnou finanční odpovědnost za případné škody způsobené atomovými reaktory. Elektrárenská společnost nyní ručí za šest miliard korun a vláda nedávno rozhodla, že hranici zvýší na 7,8 miliardy. V Temelíně nebo Dukovanech jsou reaktory, které mají velice nízké riziko vážné havárie – mnohokrát nižší než u zařízení černobylského typu. Přesto není tato možnost nulová.

Přitom výše následků černobylské havárie se odhaduje v řádu desítek až stovek miliard eur – tedy stovek miliard až jednotek bilionů korun. Evropská agentura pro životní prostředí odhaduje, že škody při těžké nehodě na jaderném reaktoru by dnes činily asi 1 500 miliard korun.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Díky dnešní výjimce pro jaderný průmysl je paradoxně zvýhodněn ten nejvíce rizikový způsob výroby elektřiny oproti bezpečnějším. Při rozhodování o nových zdrojích energie tak na trhu existují velmi nerovné podmínky.“

Hnutí DUHA a sdružení Calla prosazují úplné zrušení kontroverzní klauzule atomového zákona, podle které by elektrárenská společnost hradila jen malou část škod. Topolánkova vláda ji slíbila ve svém programovém prohlášení.

V chemickém průmyslu a dalších rizikových odvětvích obdobná zvláštní pravidla nejsou. Kdyby v Temelíně došlo k havárii, ČEZ dostane od pojišťoven 35 miliard korun, zatímco všichni ostatní postižení podle dohromady jen šest miliard – zlomek odhadovaných škod.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz