Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

12. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Bouře v Barmě zabila na 100 000 lidí, Kameraman televize Al-Džazíra osvobozen z věznice Guantanámo, Sebevražda je pro americké vojáky možná větším nebezpečím než samotný boj a další zprávy.

BOUŘE V BARMĚ ZABILA NA 100 000 LIDÍ
Potvrzený počet mrtvých po víkendové tropické bouři v Barmě vzrostl na více než 22 000. Až 80 000 lidí je stále pohřešováno, zatímco celý milion lidí je bez střechy nad hlavou. Organizace spojených národů ve středu sdělila, že barmská vojenská vláda poprvé dovolila přistát letounu OSN s humanitární pomocí a ve čtvrtek tak dorazila první velká dodávka potravin a léků. Barmská vojenská vláda je ostře mezinárodně kritizovaná právě za zdržování těchto dodávek.
8/5/08

KAMERAMAN TELEVIZE AL-DŽAZÍRA OSVOBOZEN Z VĚZNICE GUANTNÁMO
Kameraman televizního zpravodajství Al-Džazíra Sami al-Haj byl vysvobozen z věznice v Guantanámu. Al-Haj strávil ve vězení na Gauantanámu bez podané žaloby a bez soudního řízení skoro šest a půl roku. Zatčen byl v Pákistánu v prosinci 2001. Na protest proti věznění více než rok odmítal jídlo. V pondělí al-Haj přiletěl zpět do svého bydliště - města Chartúm v Súdánu, kde byl ihned převezen do nemocnice. Po emocionálním setkaní s rodinou vyjádřil obavy o ostatní vězně, kteří na Guantanámu zůstali. Al-Haj řekl: “Jsem velmi rád, že jsem v Súdánu, ale jsem smutný kvůli situaci našich bratrů, kteří zůstali na Guantánamu. Podmínky na Guantanámu jsou velmi, velmi špatné a zhoršují se každý den.” Americký vojenský letoun převezl al-Haje do Súdánu spolu s dvěma dalšími vězni z Guantanáma. Ti zpravodajství Al-Džazíra vypověděli, že v letadle byli řetězy připoutáni k sedadlům a měli zavázané oči i ruce. Podle ředitele Al-Džazíry Wadaha Khanfara, se americká armáda snažila al-Haje donutit k donášení informací na jeho kolegy ze zpravodajství.
2/5/08

SEBEVRAŽDA JE PRO AMERICKÉ VOJÁKY MOŽNÁ VĚTŠÍM NEBEZPEČÍM NEŽ SAMOTNÝ BOJ
Přední americký státní výzkumník v oblasti psychiatrie, který pro americkou vládu zkoumá a odhaduje počty sebevražd mezi válečnými veterány z Iráku a Afghánistánu, říká, že tento typ smrti pravděpodobně překročí celkový počet zabitých vojáků při těchto válkách, a to zejména z důvodu nedostatečné psychiatrické péče. Thomas Insel, ředitel Národního institutu pro duševní zdraví v Bethesdě ve státě Maryland, uvedl, že zařízení psychiatrické a psychologické podpory pro duševní zdraví po celé zemi selhávají v poskytování adekvátní péče válečným veteránům. Nedávná studie korporace RAND vyčíslila, že 20% vracejících se amerických vojáků trpí post-traumatickými stavy stresu nebo klinickými depresemi a jen polovina z nich je léčena. Kongresový výbor pro záležitosti veteránů tento týden dále provedl zvláštní slyšení ve věci sebevražd veteránů. Steve Rathbun z university v Georgii vypovídal před výborem a dle jeho výzkumů spáchá sebevraždu každý týden na 120 veteránů.
6/5/08

AMERICKÁ RAKETA ZASÁHLA IRÁCKOU NEMOCNICI
V sobotu bylo v Iráku zraněno více než 30 lidí, když americká raketa zasáhla významnou nemocnici ve čtvrti Sadr City. Americké tiskové zpravodajství McClatchy Newspapers uvádí, že raketa v nemocnici roztříštila okna a mnoho doktorů uteklo z budovy. Pohotovostní oddělení se proto ocitlo v krizi bez personálu, jenž by mohl zraněné oběti útoku ošetřit. Americká armáda pokračuje v náletech na hustě obydlenou čtvrt Sadr City. Iráčtí zdravotníci informují, že v neděli bylo při náletech na Sadr City zabito deset lidí, a to včetně dvou dětí. Dalších 36 lidí zahynulo minulý týden při sebevražedném útoku na svatbě v Baghdádu.
5/5/08

ZISKY VOJENSKÉHO DODAVATELE SE DÍKY VÁLCE V IRÁKU ZTROJNÁSOBILY
Americká soukromá vojenská firma KBR ohlásila, že její zisky se za poslední rok ztrojnásobily, a to hlavně díky státní zakázce v rámci války v Iráku. KBR tak během prvních tří měsíců tohoto roku vydělala 98 milionů dolarů.
5/5/08

SPOJENÉ STÁTY DONUTILY EKOLOGICKOU KONTROLORKU K REZIGNACI
Jedna z nejvyšších amerických kontrolorek životního prostředí tvrdí, že ji americká vláda donutila rezignovat kvůli její snaze omezit znečištění způsobené průmyslovým gigantem Dow Chemical. Do minulého týdne byla Mary Gade hlavní funkcionářkou Federálního úřadu pro životní prostředí ve středozápadním regionu Spojených států amerických. Gade minulý rok užila nouzového opatření, aby tak donutila firmu Dow vyčistit čtyři oblasti, jenž byly poblíž hlavního sídla firmy znečištěné karcinogenním dioxinem. Jedna z těchto oblastí dosáhla vůbec nejvyšší koncentrace dioxinů v USA od začátku vedení záznamů o měření těchto látek. Gade tvrdí, že ji vláda zbavila pravomocí a úředníci jí sdělili, že má odejít sama, nebo bude do prvního června propuštěna.
2/5/08

PORADCE OSN VOLÁ PO REORGANIZACI SYTÉMU POTRAVINOVÉ POMOCI
Jeden z předních poradců Generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna vyzývá Evropu, Spojené státy a další bohaté oblasti, aby změnily systém potravinové pomoci zemím, které trpí nedostatkem potravin. Profesor Jeffrey Sachs řekl, že prioritou by se mělo stát poskytnutí zdrojů jako pomoci zemím, aby samy mohly produkovat více vlastních potravin. Dále řekl: „Když jim pomůžete vypěstovat více potravin, docílíte tím jejich úniku z chudoby. Pokud se ale omezíte pouze na zasílání potravinové pomoci do chudých zemí, pokryjete zhruba jen pětinu nouzové potravinové potřeby. Nepomůžete jim vybřednout z totální chudoby a čím dál tím více lidí bude strádat.“ Sachs také řekl, že Evropa i Spojené státy by měly zastavit produkci biopaliv: „Druhou věcí, kterou nyní myslím potřebujeme, je zastavení produkce biopaliv, která snad byla přijatelná v dobách nízkých cen potravinových komodit a jejich bohatých zásob, ale nyní, když hrozí globální potravinová krize, je nepřiměřená. Jen ve Spojených státech bude tento rok minimálně třetina kukuřičné úrody přeměněna na palivo, což je pro celosvětové potravinové zásoby značná rána.“
6/5/08

V ZIMBABWE BYLY VYHLÁŠENY OFICIÁLNÍ VOLEBNÍ VÝSLEDKY
Zimbabwské úřady konečně vyhlásily výsledky z voleb 29. března. Úřady oznámily, že opoziční vůdce Morgan Tsvangirai zvítězil nad prezidentem Robertem Mugabe, ale ani jeden z nich nedosáhl nutných 50 procent hlasů. Strana Tsvangiraia (Hnutí za demokratickou změnu) přesto požaduje, aby Mugabe urychleně uznal Tsvangiraiho za vítěze a nového prezidenta.
5/5/08

NEDÁVNO ZVĚŘEJNĚNÉ FOTOGRAFIE UKAZUJÍ NÁSLEDKY ÚTOKU NA HIROŠIMU
Byly zveřejněné nové fotografie z doby těsně po americkém atomovém útoku na Hirošimu. Hooverova Institutuce Standfordské Univerzity, s rozsáhlou knihovnou zaměřenou na dokumentaci první a druhé světové války, uvádí, že fotografie byly objeveny krátce po atomovém útoku na město v roce 1945. Fotografie ukazují vzácné zobrazení následků atomového útoků, včetně stovek nahromaděných znetvořených těl. Zhruba 140 000 lidí bylo 6. srpna 1945 zabito okamžitě nebo na následky útoku zahynulo během několika měsíců poté.
7/5/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz