Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministr průmyslu Říman chce dát ČEZu peníze na jaderné palivo

14. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/Calla/Hnutí Duha]

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman navrhuje vládě, aby společnosti ČEZ – která loni vydělala 43 miliard korun čistého – věnovala 1,48 miliardy z kapes daňových poplatníků s tím, že v roce 2010 přidá další 0,7 miliardy. Návrh na zakoupení zásoby čerstvého jaderného paliva na 18 měsíců provozu reaktorů Jaderné elektrárny Dukovany předloží dnes vládě.

„Stát je většinovým vlastníkem firmy ČEZ a může ji tedy přinutit k odpovědné obchodní politice. Namísto toho ministr Říman navrhl státní intervenci ve prospěch jedné firmy, provozovatele jaderných elektráren. Ten různých zvýhodnění proti ostatním výrobcům v energetice již dnes nadužívá,“ řekl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Palivo má být zakoupeno Správou státních hmotných rezerv s výhledem, že totéž – ovšem s ještě vyšší cenou – se zopakuje u JE Temelín po roce 2010. Jaderné elektrárny ČEZu jsou již dnes stoprocentně závislé na dovozu jaderného paliva. Po roce 2010, kdy Temelín přijde také na palivo od společnosti TVEL, navíc ČEZu hrozí i stoprocentní závislost na jediném výrobci z Ruska.

„Návrh ministra Římana není nic jiného než miliardová státní pomoc ČEZ, skvěle vydělávající firmy. Stejně tak jako by měl ČEZ nést plnou finanční odpovědnost za škody, které jeho atomové reaktory případně způsobí, musí být schopen vybudovat si dostatečnou zásobu jaderného paliva. S ročním ziskem pres čtyřicet miliard nemá ČEZ důvod po podobné pomoci sahat,“ uvedl Martin Sedlák z Hnutí DUHA.

Aby ušetřil své peníze, ČEZ nevyužívá vybudované dvouleté kapacity svých skladů čerstvého paliva u obou jaderných elektráren. V případě přerušení dodávek paliva ze strany TVEL či Ruska z důvodů zhoršení politických vztahů, vyčerpané kapacity ruských závodů na zpracování a obohacování uranu nebo nějaké havárie by došlo nejpozději po půldruhém roce k zastavení provozu všech českých jaderných elektráren.





-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz