Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dny Afriky počtvrté v Brně

8. 11. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Happening, filmové projekce, besedy a přednášky o uprchlictví, násilném přesídlování, vývozech zbraní a férovém obchodu: to vše slibuje minifestival o lidských právech v Africe s názvem "Dny Afriky 2004", který dnes začíná v Brně. Letošní ročník festivalu pořádá brněnská skupina Amnesty International společně s organizacemi Nesehnutí Brno, Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání a Brněnský akademický klub. Minifestival potrvá tři dny a zahájí jej dnes 15 hodin happening na Malinovského náměstí.

"Smyslem již čtvrtého ročníku tohoto festivalu bude opět poukázat na nejpalčivější problémy Afriky, odpovědnost vyspělého světa a možnosti řešení těchto problémů, vysvětluje aktivista Amnesty International Radek Dvořáček. "Pomocí zajímavých kulis, informačních nástěnek a tištěných materiálů se budou moci kolemjdoucí seznamovat se stavem lidských práv v Africe, budou mít možnost získat informace o tom jak svým chováním či přímo aktivitou obyvatelům a obyvatelkám Afriky pomoci," upřesňuje.

Dnes v podvečer je připravena i akce na akademické půdě brněnské Masarykovy univerzity. V Celouniverzitní počítačové studovně na Komenského náměstí bude od 18 hodin k dispozici infostánek s připravenými informačními materiály a tzv. urgentními apely – tedy dopisy adresované osobám odpovědným za porušování lidských práv kdekoliv na světě. Tyto dopisy představují jednu ze stěžejních součástí práce Amnesty International, která tak formou mezinárodního tlaku přispívá ke zlepšení podmínek či propouštění vězněných lidí.

Na dvou fakultách univerzity, právnické a sociálních studií, se bude odehrávat program Dnů Afriky v následujících dvou dnech. Připraveny jsou projekce dokumentárních filmů a besedy, jichž se kromě odborníků a odbornic z nevládních organizací zúčastní také studenti a studentky z afrických zemí. Jedním z témat bude poprvé také fair trade – férový obchod, který zabraňuje zneužívání výrobců v chudších zemích. Podporuje malé zemědělce a řemeslníky výkupem jejich produktů za spravedlivé ceny a následný prodej ve vyspělých zemích. "Jednou z možností, jak může každý z nás přispět ke zmírnění neúnosné ekonomické, sociální a ekologické situace v Africe, je preferovat výrobky označené značkou Fair Trade, ať už je to čaj, káva, kakao nebo například dárkové zboží," říká Šárka Špačková ze Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání. Jedním z produktů jednoho jihoafrického fair-trade projektu je i čaj roibos, na jehož ochutnávkou pořadatelé lákají.

"Hlavními tématy festivalu jsou vývozy zbraní do Afriky, násilné přesídlování a uprchlíci a také Fair Trade. Chceme upozornit na spoluodpovědnost České republiky za přetrvávání nebo eskalaci těchto problémů," říká Radek Dvořáček. "Z České republiky jsou se souhlasem úřadů i politiků vyváženy zbraně i do těch afrických zemí, které hrubě porušují lidská práva. V minulosti to byly vývozy například do Zimbabwe, Angoly, Alžírska nebo Etiopie," doplňuje jej aktivista Nesehnutí Jiří Koželouh. Pořádající organizace proto znova připomenou petici "Zbraně, nebo lidská práva?", adresovanou ministru průmyslu a obchodu.


DNY AFRIKY 2004 – program

Pondělí 8. 11.

15:00 – 17:00 – Malinovského máměstí
Happening upozorňující na aktuální problémy Afriky, Malinovského náměstí
součástí akce budou také informační stánek AI, NESEHNUTÍ a Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání
pro návštěvníky budou připraveny informační materiály a malé Fair Trade občerstvení

18:00 – 22:00 – Celouniverzitní počítačová učebna LF MU, Komenského náměstí
podpisy na petice AI, informační materiály

Úterý 9. 11. Právnická fakulta MU, Veveří 70, místnost 034

15:00 – 18:00
15:00 Deník v exilu (Diary in exile) – film AI o Súdánu
16:30 Azylová politika - o uprchlících přicházejících do Evropy (16 minut)
Očima žen - o uprchlících v ČR (výpravy ženy azylantky) (26 minut)

přednášky: Afrika mýma očima – doktorandi Mezinárodního a evropského práva PrF MU Brno + Bernabe Glan (Cote d’Ivoire); Lubor Kysučan, koordinátor pro uprchlíky Amnesty International

Přednášky budou vkládány mezi jednotlivé filmy

Středa 10. 11. Fakulta sociálních studií MU, Gorkého 7, J31

Večer s Fair Trade

18:30 – 20:00: Spravedlivější obchod jako lék na problémy Afriky?

Africký kontinent je po desetiletí příjemcem rozvojové a humanitární pomoci, propast mezi ním a zbytkem světa se však neúprosně prohlubuje dál. Je načase zhodnotit účinnost poskytované pomoci a zvážit jiná možná řešení. Může být jedním z nich spravedlivější nastavení pravidel mezinárodního obchodu a prozatímní alternativa v podobě partnerského obchodu s africkými výrobci a zemědělci - Fair Trade?

Beseda se Jorgem Martinem, mozambickým studentem a aktivistou, a dalšími hosty Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání. Projekce dokumentu o jihoafrickém Fair Trade projektu, kde se vyrábí bylinný čaj roibos (13 min., v němčině s českými titulky). Ochutnávka roibosu.

Vstup na všechny akce zdarma.
Více informací na emailu brno@amnesty.cz nebo tel. čísle 775 221 180

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz