Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Česku vznikla první stezka nové generace

23. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/ČeMBA]

Přírodní rekreační stezky určené nejen pro terénní cyklisty, takzvané singltreky, se ve světě těší stále rostoucí popularitě. Od počátku května si tuto stezku nové generace může každý vyzkoušet v Jablonci zásluhou České moutainbikové asociace (ČeMBA), která projekt financovala zcela z vlastních zdrojů. Její dobrovolníci postavili za tři dny 160 metrů dlouhý úsek, který díky svému vhodnému umístnění osvěžuje možnost rekreace v oblíbené lokalitě jablonecké přehrady.

Realizace projektu byla vedena světovým expertem, legendárním Velšanem Dafyddem Davisem, který byl dokonce za stavbu těchto stezek vyznamenán britskou královnou. ČeMBA tak v Česku vybudovala stejnou stezku, jakými se pyšní nejvyhlášenější rekreační lokality ve světě.

Jablonecký singltrek je však především modelovou stavbou, proto není jeho délka nijak závratná. Vznikl jako ukázka pro úředníky, že lze postavit zábavnou, levnou a k přírodě velice šetrnou cestu. Tyto stezky jsou přitom díky pečlivému trasování velmi bezpečné, protože cyklistům nedovolují nabrat velkou rychlost, která je například hlavní příčinou střetů na asfaltových cyklostezkách.

Podoba jabloneckého singltreku byla navržena na míru dané příměstské lokalitě. Proto jsou jeho obtížnost, trasování a sklon relativně nenáročné a vhodné i pro méně zdatné uživatele. Nová stezka je však i přes ukázkový účel pro své uživatele plně funkční. A jak ukazují bezprostřední reakce těch, kteří si jej vyzkoušeli, také velice příjemné a zábavné zpestření rekreace v bezprostřední blízkosti Jablonce. Petr Slavík, tiskový mluvčí ČeMBy, přitom s úsměvem doplňuje: „Stezku si velice rychle oblíbily především děti, které pak doslova táhnou rodiče, aby si ji vyzkoušeli s nimi.“

S přírodními rekreačními stezkami nemají úředníci v Česku příliš zkušeností. Proto vznik jabloneckého singltreku provázelo náročné vyjednávání a pečlivé přípravy. Nakonec nevyšly smělejší plány na delší stezku účelně zapojenou do stávající sítě cest v Jizerských horách. ČeMBA se proto obrátila na město Jablonec nad Nisou, které vlastní lesy přímo určené k rekreaci a sportovnímu využití. Díky jeho vstřícnému přístupu je nyní singltrek hotový. V průběhu léta se jeho břehy zazelenají a viditelná zbude pouze úzká stopa stezky. Cyklisté ani pěší pak nepoznají, že se singltrek nad jabloneckou přehradou nevine od nepaměti.

Budování přírodních stezek přitom v Česku není zcela nové. „Už za první republiky byly turistickými spolky v Čechách a na Moravě stavěny přírodní chodníky, jejichž zbytky jsou lidmi vyhledávány dodnes. Bohužel pěkné přírodní stezky od té doby v lesích jen ubývají a mizí. Rekreační stezky, které k nám přináší ČeMBA, jsou novým oživením této tradice,“ vysvětluje Slavík.

V čem je singtrek jiný?

- dokonale splyne s přírodou
- je zábavný – lehce se obtáčí kolem stromů, stoupá a klesá, zrychluje a zpomaluje
- je ekologický – neškodí přírodě
- je bezpečný – nedovolí jet příliš rychle
- „voděodolný“ – díky důmyslné stavbě z něj voda odtéká a nepoškozuje ho, bahno a louže nekazí zážitky
- levný – až 10krát levnější v porovnání s asfaltovými cyklostezkami, jeho nároky na údržbu jsou minimální


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 5. 2008
29. 5. 2008
Michal Janda
2. 6. 2008
2. 6. 2008
2. 6. 2008
Roman

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz