Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt Restart vzdělal a podpořil zdravotně znevýhodněné v Olomouci

2. 6. 2008 - OLOMOUC [Econnect]

Občanské sdružení Internetporadna.cz dokončuje v květnu projekt Restart – program pro integraci zdravotně znevýhodněných. Rok a půl školila a poskytovala služby občanům se zdravotním znevýhodněním z prostředků Evropské unie a Olomouckého kraje.

Podařilo se jí dosáhnout vytyčených cílů a navíc pomoci některým lidem z této skupiny najít si zaměstnání. Poskytování služby však nekončí, podařilo se získat prostředky z jiných zdrojů, služba tak naváže na předešlý projekt. Nyní je opět možné se do služby pro zájemce přihlásit.

„Projektem si úspěšně prošlo šestnáct lidí,“ říká koordinátorka projektu Kristýna Pikalová. „Celkem jsme poskytli službu dvaadvaceti lidem, počet zájemců byl ale více než o polovinu vyšší.“ Službu čerpali zejména lidé s mírnějším zdravotním znevýhodněním, které jim i přesto brání se aktivně společensky uplatnit. Někteří uživatelé ale její čerpání ukončili dříve, bylo tomu tak z různých důvodů „Takováto služba může významně pomoci v znovunabytí schopností a dovedností a podpořit člověka ve vlastním rozvoji,“ uvádí Pikalová.

Projekt Restart trval celkem osmnáct měsíců. Většina uživatelů byli lidé z Olomouce a přilehlých obcí. Byl určen pro lidi se zdravotním znevýhodněním. Část uživatelů si během trvání projektu, který byl zaměřen na posílení začlenění, našla práci, další odešli zejména ze zdravotních důvodů.

„Někteří lidé, kteří čerpání služby v rámci projektu dokončili, byli u nás řadu měsíců. Kromě dvou vzdělávacích aktivit, které byly základem projektu, si volili náplň dle svých potřeb,“ říká Ivana Herzogová, ředitelka sdružení. „Nabídli jsme jim širokou škálu vzdělávacích a socializačních aktivit. Například dlouhodobý kurz práce na počítači, kurz sociálních a pracovních dovedností, angličtinu dvakrát týdně, podporu psycholožky, skupinové setkávání a další rekvalifikační kurzy podle jejich zájmu.“

Jak již bylo uvedeno, sdružení bude v poskytování služby plynule pokračovat. Pracovníci chtějí, aby služba byla kvalitní a v co největší míře přizpůsobená potřebám uživatelů. „Máme kromě vzdělávacích aktivit v plánu realizovat také další aktivity – kurz kreativních technik, relaxace, vaření nebo i společné trávení volného času,“ říká Hana Krylová, psycholožka sdružení.

Pokračování služby je hrazeno z prostředků z Ministerstva práce a sociálních věcí a Magistrátu města Olomouce. Sdružení se také snaží získat další prostředky na vzdělávání. „Evropský sociální fond nám dal velkou příležitost nabídnout rekvalifikace a vzdělávání všem uživatelům dle jejich potřeb. Jedná se o velmi efektivní podporu těchto lidí, proto chceme v jejich poskytování pokračovat,“ uvádí Ivana Herzogová.

Internetporadna.cz je sdružení které již od roku 2001 zprostředkovává bezplatně odpovědi tazatelům v sociální oblasti přes internet. Na stránkách www.internetporadna.cz můžete získat informace z deseti sociálních oblastí, nyní tam je zodpovězeno více než jedenáct tisíc dotazů. Tyto odpovědi poskytují pracovníci neziskových organizací z celé České republiky. Nyní kromě uvedeného internetového portálu poskytuje i dvě sociální služby přímo v Olomouci. Vedle Restartu provozuje také bezplatnou Poradnu pro osoby se zdravotním znevýhodněním, kde můžete radu a podporu získat i osobně.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz