Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přerov bude hostit Folklorní festival V zámku a podzámčí

13. 6. 2008 -, Econnect

Občanské sdružení Folklorní soubor Haná Přerov uspořádal v loňském roce historicky 1. ročník folklorního festivalu V zámku a podzámčí. Zároveň tím byla založena nová tradice pro významný kulturní počin, který městu ležícímu v na folklorní tradice bohatém regionu do té doby scházel. Letošní ročník s tématikou hanácké svatby se uskuteční příští víkend od 20. do 22. června.

Třídenní festival představí hanáckou svatbu, kulturu Keltů a mnoho dalšího

Letošní 2. ročník Folklorního festivalu V zámku a podzámčí proběhne na historicky zachovalém Horním náměstí u místního zámku a také v atraktivním prostředí nedaleko ležících hradeb u řeky Bečvy. Vhodnější místo pro konání akce tohoto druhu by v Přerově určitě nenašli.

Loňský první ročník festivalu především představil folklor národnostních menšin, které žijí v České republice. Letošní zaměření je poněkud jiné. I tentokrát se představí lidové tradice národnostních menšin, ale především folklor zdejšího regionu. Do Přerova dorazí soubory z různých koutů Hané, aby společně s pořádajícím folklorním souborem Haná Přerov představili v zrcadle folklorních tradic jednu ze společensky nejdůležitějších událostí minulosti i současnosti – svatbu.

Na festivalu samozřejmě nebudou scházet ani zahraniční soubory. Akce se proti loňskému prvnímu ročníku výrazně rozrostla z jednodenního festivalu na festival třídenní. Nabízí tedy mnohem více prostoru pro více vystupujících souborů a také bohatý a pestrý program. Samozřejmostí budou i doprovodné akce jako soutěž O nejlepší svatební koláček a zajímavá pěvecká soutěž O zámecký klíč.

Hanácké soubory doplní soubory národních menšin i zahraniční hosté

Historicky 1. ročník konaný v roce 2007 byl zaměřen především na představení kultury národů, kteří žijí na našem území. Proto také nesl podtitul Sousedé a jeho hlavním cílem bylo napomoci překonávání různých xenofobních předsudků většinové společnosti vůči národnostním menšinám žijícím u nás.

„Myšlenku uspořádat folklorní festival v Přerově žila mezi členy folklorního souboru Haná Přerov již delší dobu, ale teprve v roce 2006 se pustili do praktické realizace tohoto zajímavého projektu,“ uvádí Lubor Maloň ze spolupořádajícího Muzea Komenského v Přerově. Loňský ročník festivalu stačil během jediného dne svého konání představit lidovou kulturu Poláků, Slováků, Maďarů, Bulharů, ale také Rusů, Arabů či Židů. Nebyl tedy představen jen folklor regionální, tedy hanácký.

„Letošní ročník se od minulého liší hlavně v tom, že se výrazně rozrostl z jednodenního na třídenní. I letos se představí soubory našich národnostních menšin, vystoupí ale také tři zahraniční soubory. Hlavní součástí festivalu bude rekonstrukce hanácké svatby. Její podobu představí hned několik hanáckých hanáckých souborů. Celý program bude velmi pestrý. Milovníci keltské hudby a tance určitě navštíví páteční Keltskou noc, ctitelé hanáckých krojů a slavností si přijdou na své v sobotu. K vidění bude třeba také ukázka židovské svatby,“ představuje částečně velmi bohatý program Lubor Maloň.

2. ročník festivalu V zámku a podzámčí nabízí velmi hodnotný kulturní program, ve kterém si návštěvníci všech generací mohou najít to své. Program vypukne první festivalový den v pátek 20 června ve 20:30, kdy začne Keltská noc a potrvá až do nedělního podvečera 22. června.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz