Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Téměř šest milionů korun přinesla Bílá pastelka zrakově postiženým

12. 11. 2004 -, Econnect

Rekordní výtěžek letos zaznamenal již pátý ročník sbírky Bílá pastelka: na speciální výukové programy pro nevidomé a slabozraké a na podporu zaměstnanosti zrakově postižených může být díky sbírce využito 5,8 milionu korun. Celonárodní sbírka proběhla v pondělí 18. října u příležitosti mezinárodního Dne bílé hole, kdy dobrovolníci nabízeli za 20 korun symbol sbírky – bílou pastelku.

Pastelky nabízeli dobrovolníci z řad studentů ve 245 městech v celé České republice. Kromě benefičního prodeje bílých pastelek byly připraveny i aktivity pro zájemce o vyzkoušení různých dovedností, které nevidomí musejí denně zvládat. "Potmě" si tak lidé mohli vyzkoušet podepsat se, hmatem poznávat předměty, napsat své jméno speciálním Braillovým písmem pro nevidomé anebo si vyzkoušet chůzi s bílou holí. Organizátoři sbírky připravili také projekci filmu Jana Hřebejka Horem pádem za účasti režiséra; film s hlasovým komentářem herečky Zuzany Stivínové je jako první svého druhu u nás zážitkem nejen pro vidící návštěvníky kina.

"Výtěžek sbírky bude věnován na speciální výukové programy pro nevidomé a slabozraké, kteří se učí zvládat samostatnou chůzi s bílou slepeckou holí, číst Braillovo slepecké písmo a jiné základní dovednosti, které jim napomáhají přiblížit se normálnímu životu a usnadňují jim samostatný život a komunikaci s okolím. Z celkového výtěžku bude téměř polovina prostředků použita na kursy prostorové orientace a výuku čtení a psaní Braillova písma pořádané organizací Tyfloservis," uvádějí organizátoři.

Z výtěžku sbírky budou podpořeny i další výukové kurzy a programy organizované Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých, například výuka sebeobsluhy, ovládání speciálních pomůcek a komunikačních prostředků pro nevidomé včetně upravených počítačů a podpora zaměstnanosti zrakově postižených.

Záštitu nad sbírkou převzala patronka českých zrakově postižených, hraběnka Mathilda Nostitzová. Pořádající Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) ČR je největší a jedinou celorepublikovou organizací lidí se zrakovým postižením. SONS ČR spolu s Tyfloservisem a dalšími dceřinými organizacemi zajišťuje většinu služeb pro nevidomé a těžce zrakově postižené, které jsou v České republice poskytovány.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Bílá pastelka

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz