Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Respect otvírá již po jedenácté dveře do světa world music

20. 6. 2008 -, Econnect/Respect Music

Dva dny plné hudby ze nejrůznějších kultur a koutů světa nabízí už po jedenácté festival world music Respect. Letošní ročník se uskuteční opět na ostrově Štvanice od pátku 27. do soboty 28. června. Program bude bohatý – hrdelní zpěvy inuitských žen, korsická polyfonie, etno-industriální konžská hudba a další klenoty globální world music.

Jednim z vrcholu programu budou Lo Cor de la Plana z Marseille, polyfonní sbor, který se před půl rokem stal světovou senzací veletrhu Womex v Seville. Čím to, že v mezinárodní konkurenci barvami hýřící hudby z Afriky a Asie zaujalo odborníky právě 6 mladíků z Francie? Vedoucí Manu Theron žil v Alžírsku i Bulharsku, a staré melodie z církevních zpěvníků neaktualizuje pomocí samplerů či remixů, ale tvůrčím posunem v rytmu a dynamice.

Výsledek, "provensálská polyfonie", je hudebním novotvarem skupiny, který volně rozvíjí tradiční korsickou polyfonii. Použitím čistě organických metod bez elektronických kláves jsou Lo Cor de la Plana srovnatelní například s u nás dobře známými Värttinä z Finska. "Lo Cor de la Plana zpívají texty ze starých zpěvníků v rytmu, který narůstá a graduje s osudovou nevyhnutelností berberského rituálu z Maroka," píše o skupině Petr Dorůžka v exkluzivním rozhovoru s vedoucím skupiny v časopise Reflex.

Dalším souborem, který nahradí zrušený koncert konžských Kasai All Stars, je maďarský Besh O droM. Osmičlenná sestava, která se od dechovek z Balkánu liší zdravým pankáčským kořínkem i šířkou inspirace. Čerpá z Řecka, Jemenu, cikánských stylů a díky svému maďarsko-izraelskému kapelníkovi i z židovské hudby. Kombinuje cimbál se saxofony a orientálními bubny, na svědomí má totálně zdivočelé davy v Glastonbury i v Rudolstadtu, během turné v Kanadě hrála pro dvacetitisícové publikum. Nejlepší současná východoevropská skupina, která přesunula balkánskou invazi na taneční party 21. století. "Spanilá divoká jízda, která se nezdržuje pauzou na nádech," napsal o nich britský fRoots, který kapelu vybral pro svoji výroční kompilaci.

Zcela jiný druh vokální magie předvede na Respectu Tanya Tagaq. Pochází z etnika kanadských Inuitů-Eskymáků a navazuje na zpěvy, jimiž si kdysi ženy krátily dlouhé polárním noci. Inuitský hrdelní zpěv, který měl původně roli společenské hry, zní uším Evropana jako milostné výkřiky. Tanya Tagaq z této velmi dramatické techniky vytváří abstraktní a emocionálně silné kompozice na hranici performance artu.

Hostovala na albu Medulla i na turné islandské zpěvačku Björk, s renomovaným komorním ansámblem Kronos Quartetem účinkovala v newyorské Carnegie Hall. Vystupuje s atypickou kombinací elektroniky a violoncella, její písně beze slov mají razanci šamanských rituálů i halucinogenních výletů.

Ojedinělou přehlídku etnické hudby a world music zahájila v roce 1998 agentura Rachot ve spolupráci s týdeníkem Respekt. Na svojí dobu to byl poměrně odvážný čin, neboť etnická hudba byla tehdy pro místní publikum spíše neznámý pojem. Nešlo však jen o další hudební festival, ale také o způsob, jak přiblížit lidem zcela odlišnou kulturu.

"Organizovat festival jsme začali v době, kdy v Čechách kulminovaly nejrůznější rasistické nálady a xenofobie. Úplně bezprostředním impulsem byla rasistická vražda súdánského studenta, ke které došlo v té době v Praze. Myslím si, že na rasismus je nejlepší odpovědí hudba, protože té se nedá odporovat," říká organizátor festivalu Bořek Holeček.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz