Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Končí projekt sdružení Pražské matky nazvaný Vím, co dýchám

24. 6. 2008 - PRAHA [Econnect/Pražské matky]

Žáci sedmé a osmé třídy ZŠ Sázavská dokončili praktickou část projektu Vím, co dýchám - měření koncentrace prachových částic v ovzduší v prostoru školy. Znečištění ovzduší drobnými částicemi prachu se v České republice stále zhoršuje. Hlavním zdrojem znečištění je stále narůstající automobilová doprava. Praha má v tomto ohledu smutné prvenství a vedle průmyslové Ostravy je nejprašnějším městem v zemi.

Částice prachu jsou extrémně nebezpečné proto, že kvůli své nepatrné velikosti mohou pronikat do nejmenších cév v plicích a usazovat se v nich, čímž zvyšují nemocnost a úmrtnost na respirační onemocnění. Obsahují také směsi různých látek, z nichž některé mají rakovinotvorné účinky a vliv na dědičnost.

Proto si projekt Vím, co dýchám občanského sdružení Pražské matky ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Kolíně a s podporou Hlavního města Prahy klade za cíl teoretickou i praktickou formou seznamovat žáky základní školy s problematikou znečištěného ovzduší, a to především v souvislosti s dopravním chováním.

Žáci absolvovali vedle přednášek o dané problematice návštěvu ČHMÚ, kde se seznámili s reálným měřením, jeho výsledky a využitím, a měli také možnost prohlédnout si mobilní měřicí jednotku vybavenou automatickým monitorovacím systémem, která přijela k jejich škole.

Praktická část projektu spočívala v obsluze měřicího zařízení umístěného v prostoru školy. Žáci během čtyř dvoutýdenních měřicích kampaní denně vyměňovali prachové filtry a vedli záznamy o obsluze zařízení v provozním deníku. Výsledky měření jsou zpracovávány v laboratořích ZÚ.

Součástí projektu bude též prezentace výsledků měření samotnými dětmi a medializace problematiky na začátku nového školního roku. Pražské matky jsou přesvědčeny, že praktické zkušenosti i teoretické vědomosti dětí mohou v budoucnu způsobit v pražském ovzduší změnu k lepšímu. Sdružení proto nabídlo Magistrátu hlavního města Prahy rozšíření projektu na další školy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz