Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

23. 6. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Americký generál nařkl Bushovu vládu z páchání válečných zločinů, Omezení svobody slova na amerických školách, EU schválila nová pravidla o věznění přistěhovalců a další zprávy.

AMERICKÝ GENERÁL NAŘKL BUSHOVU VLÁDU Z PÁCHÁNÍ VÁLEČNÝCH ZLOČINŮ
Generál americké armády, jenž jako první vyšetřoval mučení v irácké věznici Abu Ghraibu, dnes obviňuje vládu prezidenta George Bushe ze spáchání válečných zločinů. Generálmajor ve výslužbě Antonio Taguba v nové vyšetřovací zprávě takto komentoval výslechový systém americké armády: “Nejvyšší velitel [prezident] a další pod jeho vedením, schválili systematický režim mučení.” Taguba dále uvedl: “Jedinou otázku, kterou v této kauze zbývá dořešit je, zda budou potrestány osoby, které nařízení k použití mučících metod vydávaly.”
19/6/08

OMEZENÍ SVOBODY SLOVA NA AMERICKÝCH ŠKOLÁCH
Několik amerických států podniká kroky k potlačení politických projevů učitelů a studentských organizací. Arizonský legislativní výbor v dubnu schválil návrh, který zakazuje kurzy, přednášky a učivo považované za protiamerické nebo projevující neúctu vůči „západní civilizaci“. Kritici se obávají, že by se tento zákaz mohl týkat všeho, počínaje hodinami dějepisu o genocidě domorodých Američanů, až po lekce o moderní společnosti, které by byly kritické k americké vojenské politice. V roce 2006 byl v coloradském městě Aurora propuštěn středoškolský učitel Jay Bennish za protiamerické přednášky. Řekl totiž svým studentům, že válku v Iráku nepodporuje. V Los Angeles byla minulý měsíc propuštěna ze zaměstnání angličtinářka Karen Salazar, protože inspekce prohlásila, že se příliš zaměřuje na afroamerickou kulturu. Její učební materiály totiž zahrnovaly písemnosti afroamerických aktivistů, jako jsou Malcolm X a Langston Hughes. Tyto texty byly předem schváleny školní radou.
18/6/08

EU SCHVÁLILA NOVÁ PRAVIDLA O VĚZNĚNÍ PŘISTĚHOVALCŮ
Evropští zákonodárci se shodli, že nelegální přistěhovalci budou moci být před jejich zpětnou deportací zadržováni ve věznici až 18 měsíců. Dle dohody dále bude moci být cizincům nařízen pětiletý zákaz vstupu na území. Nicolas Beger z organizace Amnesty International uvádí, že odborníci na lidská práva mají z těchto nových pravidel vážné obavy. “Amnesty International je v principu proti věznění nezletilých, a tato nová pravidla věznění dětí z přistěhovaleckých rodin nezakazují. Díky těmto novým nařízením se může stát, že budou dvanáctileté děti zadržované bez jakékoliv ochrany mezi dospělými vězni,” řekl Beger.
19/6/08

IRÁCKÝ PREMIÉR VARUJE, ŽE IRÁK MOŽNÁ NEPODEPÍŠE DOHODU S USA
Irácký premiér Nouri al-Maliki tento týden varoval, že Irák možná vůbec nepodepíše navrhovanou klíčovou dohodu se Spojenými státy a po skončení mandátu OSN na konci roku místo toho může požadovat odchod amerických vojsk z Iráku. Americká vláda požaduje ponechat v Iráku více než padesát trvalých vojenských základen. Dále žádá právní imunitu pro americké vojáky a možnost provádět vojenské aktivity bez konzultace s iráckou vládou. Během státní návštěvy v Jordánsku Maliki prohlásil, že Bushova vláda naléhá na Irák, aby se vzdal značné části své suverenity. „Tohle nemůžeme nikdy přijmout,“ řekl Maliki, „nemůžeme povolit americkým vojskům zatýkat irácké občany, bojovat proti terorismu v naší zemi nezávisle na naší vládě, ani otevřít irácký vzdušný prostor a vodní toky pro jejich využití, kdykoliv se jim zachce.“
16/6/08

AMERICKÉ SOUKROMÉ BEZPEČNOSTNÍ AGENTURY PŘIJDOU V IRÁKU O BEZTRESTNOST
Londýnský list The Independent informuje o tom, že Bushova administrativa přijala při vyjednáváních o nové smlouvě podmínku, že zaměstnanci amerických soukromých firem už nebudou mít v Iráku stejnou právní imunitu, jako američtí vojáci. Irácký ministr zahraničí Hoshyar Zebari novinářům sdělil, že pokud by v budoucnu nastal podobný incident jako loni v září, kdy pracovníci bezpečnostní agentury Blackwater zabili sedmnáct Iráčanů, budou zodpovědné osoby zatčeny a potrestány. Jiná zpráva z Iráku však uvádí, že americký vojenský soud zamítl obvinění proti dalšímu vojákovi námořní pěchoty v souvislosti s masakrem dvaceti čtyř iráckých civilistů ve městě Haditha. Z původně osmi obviněných mariňáků čelí obžalobě už jen jeden. Americká armáda stáhla obvinění proti šesti z nich a jeden byl propuštěn v průběhu výslechu.
18/6/08

KRIZE IRÁCKÝCH UPRCHLÍKŮ SE ZHORŠUJE
Organizace Amnesty International (AI), která celosvětově monitoruje lidská práva, obviňuje Spojené státy a další země ze záměrného vyhýbání se zodpovědnosti za irácké uprchlíky. AI tvrdí, že vláda Spojených států se v médiích snaží zkreslovat skutečnou bezpečnostní situaci v Iráku. Sarnata Reynolds z AI řekla: „Zatímco rétorika představitelů vlády Spojených států to ukazuje jinak, situace s lidskými právy v Iráku zůstává natolik hrozná, že stále nedovoluje návrat iráckým uprchlíkům.“ Podle Organizace spojených národů opustilo své domovy 4,7 milionu Iráčanů, což je dosud nejvíce od počátku invaze. To znamená, že jedna šestina z celkové populace Iráku jsou nyní uprchlíci.
16/6/08

MUGABE VYHROŽUJE VĚZENÍM PRO OPOZIČNÍ VŮDCE
Týden před druhým kolem prezidentských voleb panuje v Zimbabwe značné napětí. Kandidáty jsou současný president Robert Mugabe a Morgan Tsvangirai. V pondělí hrozil Mugabe opozičním lídrům vězením: „Spíše dříve než později obviníme druhou stranu a její vedení z odpovědnosti za zločiny a násilí patrné nyní již v celé zemi. To musí skončit.“
16/6/08

AMERICKÝ NEJVYŠŠÍ SOUD ROZHODL, ŽE VĚZNI NA GUANTANÁMU MAJÍ PRÁVO NA CIVILNÍ SOUDNÍ PROCES
Americký nejvyšší soud tento týden zásadním způsobem pokáral Bushovou vládu, když rozhodl, že vězni zadržení na Guantanámu mají ústavní právo odvolat se před civilním soudem. Americký zákon z roku 2006 totiž zbavoval vězně práva na soudní slyšení. Pět z devíti soudců souhlasilo s rozhodnutím tento zákon anulovat, a tím už potřetí za čtyři roky rozhodl americký nejvyšší soud proti Bushově vládě o právech vězňů na Guantanámu. Americký prezident George Bush konstatoval, že s rozhodnutím nesouhlasí, ale proti nařízení nejvyššího soudu nepůjde. Americká oficiální místa naznačila, že budou naléhat na Kongres, aby schválil zákony omezující nová práva vězňů. Jameel Jaffer z největší americké organizace za občanská práva (ACLU) uvítal rozhodnutí nejvyššího soudu jako historický krok: „Je to obzvlášť důležité, protože koncem roku 2001 a začátkem 2002 se Bushova vláda rozhodla držet vězně na Guantanámu právě proto, že se domnívala, že tam může vězňům odepřít právo na civilní soud.“
13/6/08

USA V ZÁMOŘÍ NESPRAVEDLIVĚ UVĚZNILY MNOHO NEVINNÝCH
Důležité šetření vedené uskupením novin McClatchy dospělo k závěru, že vláda Spojených států amerických zlovolně uvěznila stovky lidí ve věznicích mimo svá území, včetně Guantanáma, na základě slabých nebo zcela smyšlených obvinění. McClatchy vyslechlo šedesát šest bývalých vězňů. Zhruba polovina z nich podle vojenského vyšetřování neměla vůbec žádnou spojitost s ozbrojenými skupinami, nebo jejich činností.
16/6/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz