Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Cena za stabilní klima se podle Nicholase Sterna zdvojnásobila

4. 7. 2008 - LONDÝN [EcoMonitor]

Nicolas Stern se proslavil jako autor ekonomické zprávy, podle které svět musí investovat zhruba jedno procento ze svého bohatství, aby odvrátil nebezpečí klimatických změn. To ale stačilo v roce 2006. Podle Sterna se cena za bezpečnou úroveň koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře a za stabilitu zemského klimatu od té doby zdvojnásobila, píše deník Guardian. Šetřit se ale podle Sterna nevyplatí, škody prý budou významně vyšší - nejméně pět ale možná až 20 % celosvětového HDP.

Nicolas Stern minulý týden v Londýně prohlásil, že změny klimatu postupují rychleji, než se předpokládalo, a tak je potřeba, aby i omezování škodlivých emisí probíhalo ostřeji. Podle něj by mělo být cílem udržet koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře pod 500 ppm (částic na milion). Zpráva z roku 2006 počítala se stabilizací na úrovni mezi 450 - 550 ppm. "Jsem přesvědčen, že realita bude zřejmě uprostřed a udržení koncentrace na hladině 500 ppm bude stát dvě procenta světového HDP," řekl Guardianu Stern. V současnosti dosahují koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře na úroveň 380 ppm. Kdyby se podařilo ustálit koncentraci na hodnotě 450 ppm, zřejmě dojde ke zvýšení průměrné teploty na planetě o dva stupně. V říjnu 2006 ve zprávě pro britskou vládu počítal Sternův tým s tím, že emise skleníkových plynů se podaří do roku 2050 omezit o čtvrtinu.

V předchozí zprávě pro London School of Economics Stern tvrdil, že jedno procento světového bohatství rozhodně není "triviální částka". Pro Velkou Británii to ročně představuje investice za 14 miliard liber. Autor však argumentuje tím, že jde stále jen o zlomek ročního růstu a je to i mnohem méně, než průmyslové země vydávají na zdravotnictví, což představuje 8 - 14 % hrubého domácího produktu.

Stern upozorňuje, že nynější odhad nákladů ve výši dvou procent by měl vlády varovat, aby začaly jednat velmi rychle. "Všechno závisí na dobře nastavené politice a na fungujících trzích s uhlíkem. Existuje celá řada cest, jak situaci zvládnout, a mnoho možností, jak jednat a jak vše dělat relativně levně," prohlásil Stern.

Úroveň koncentrace oxidu uhličitého na úrovni 500 ppm prý snižuje riziko nárůstu teploty o pět stupňů Celsia v porovnání s předindustriální dobou z 50 % na 3 %. Takový nárůst teplot prý Země zaznamenala před 35 - 55 miliony let a v té době žili v oblasti severního pólu aligátoři, prohlásil Stern. "Takový nárůst teplot by skutečně změnil celý svět," dodal.

Podle článku Juliette Jowitové a Patricka Wintoura z The Guardian z 26. června 2008.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz