Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Colours of Ostrava nabízí hudební paletu nejrůznějších žánrů

7. 7. 2008 -, Econnect/Colours

Již tento čtvrtek 10. července se v 15 hodin otevřou brány hudebního festivalu Colours of Ostrava. Osobitý hudební festival je i letos rozkročený mezi různými žánry - od inteligentního popu Sinéad O´Connor přes znovuvkříšené evangelisty rave culture Happy Mondays až k ambientní elektronice Goldfrapp nebo malijské hudbě Habiba Koitého. Maratón koncertů, divadelních představení, projekcí a workshopů potrvá až do půlnoci neděle 13. července.

Irská zpěvačka Sinéad O´Connor vloni všechny překvapila dvojalbem „Theology“, na kterém se přihlásila k rastafariánství a splnila si odvěký sen zazpívat si staré reggae. Když ho na Jamajce se starými veterány natáčela, neměla to podle svých slov lehké: „Splnil se mi dávný sen, nemohla jsem tomu uvěřit a občas jsem se nenápadně vytratila na záchod si zabrečet, abych se mohla zase tvářit jako že nic, ale bylo to neuvěřitelný“.

První den, i přes menší počet scén, nabídne několik programových lahůdek – především na hlavním pódiu od 20 hodin koncert norského saxofonisty Jana Garbarka s indickým perkusionistou Trilokem Gurtu. Na jejich dvouhodinové vystoupení naváže pravá balkánská party s německým DJem a hudebníkem Shantelem a kapelou Bucovina Club Orkestar, která je složena z romských muzikantů ze známých balkánských formací. Jejich mix divoké hudby s elektronickým základy podle publicisty Jiřího Moravčíka rozpohybuje diváky lépe než třaskavá směs Gorana Bregoviće. Každý návštěvník s čtyřdenní permanentkou dostane při vstupu jako bonus zdarma CD sampler s 19 skladbami letošních kapel, mezi jinými Happy Mondays, Koop, Hawkwind, Daby Touré či Habib Koité.

V přestávce mezi oběma koncerty proběhne v druhém areálu na výstavišti Černá louka pod širým nebem česká premiéra proslulého divadelního souboru Teatr Novogo Fronta plná pohybového divadla, pyrotechniky a dalších náročných scénických efektů. Od 18 hodin bude přicházejícím návštěvníkům hrát před pavilonem A pro dobrou náladu britský dechovkový šraml Orkestra del Sol. Ve čtvrtek v 18 hodin budou moci také diváci poprvé navštívit Evangelický kostel, který se rozezní meditativní hudbou Devy Premal a Miten.

Hlavní hvězdami dalšího programu jsou irská zpěvačka s nezaměnitelným hlasem Sinéad O´Connor (sobota 12. 7.), zakladatelé rave scény Happy Mondays (pátek 11. 7.), jedna z nejlepších současných elektronických kapel Goldfrapp (sobota 12. 7.), gypsy-punkoví šílenci Gogol Bordello (neděle 13. 7.), dadaistická kytarovka Dandy Warhols (pátek 11. 7.) a malijský písničkář Habib Koité (neděle 13. 7.).

„Nejsme žádní tradicionalisté, ani umělci, ale cikánští punkeři, tak si to zapište za uši“, upozorňuje už léta publikum očekávající obvyklé cikánské písničky Eugen Hutz ze skupiny Gogol Bordelo. A naopak těm, co se snaží uzavřít Gogol Bordelo do škatulky world music Hutz vzkazuje: „Seru vám na world music. Gogol Bordello se chystají dobýt celý hudební svět“.

Ve čtvrtek 10. července ve 12 hodin se otevírá také stanové městečko, které se nachází stejně jako celý areál uprostřed parků a zeleně nedaleko centra Ostravy. V prodeji na místě kromě čtyřdenních permanentek budou poprvé jednodenní vstupenky na všechny dny. Předpověď počasí hlásí téměř ideální festivalové podmínky – 24-25°C, občas sluníčko, občas mraky.

Lidé, kteří pojedou s Českými drahami, mohou využít odkudkoliv v České republice slevy VLAK+. Ať mají vstupenku či se ji chystají koupit na místě, stačí u pokladny na nádraží říci, že jedou na Colours a dostanou zpáteční jízdenku za cenu jednosměrné. Na zpáteční cestě se pak prokáží odtrženou vstupenkou a sleva jim bude uznána. Každý návštěvník s čtyřdenní permanentkou dostane při vstupu jako bonus zdarma CD sampler s 19 skladbami letošních kapel, mezi jinými Happy Mondays, Koop, Hawkwind, Daby Touré či Habib Koité.

Program festivalu nestojí pouze na výše uvedených jménech. Jak je dobrým zvykem u Colours, nabídnou řadu výjimečných hudebních zážitků od jmen, která jsou u nás vpodstatě neznámá. K těm dalším nejzajímavějším patří například: Lou Rhodes (zpěvačka a kytaristka kapely Lamb s poetickými folkovými písněmi), britští Hawkwind (legenda psychedelické hudby 60. let), Inga Liljeström z Austrálie (potěšení pro milovníky The Lamb či Portishead a černobílé expresivity zapomenutých noir filmů), Daby Touré (nejvýraznější a emotivně nejsilnější africký písničkář současnosti), švédští Koop (jemná fúze jazzu a elektroniky), Sergent Garcia (výbušná směs salsy, ska a hip hopu), charismatická izraelská zpěvačka Noa s neobyčejným hlasem, DJ Shantel a Bucovina Club Orkestar (divoká balkánská hudba s tanečními základy, která rozpohybuje diváky hned v úvodní večer), Craig Adams a The Higher Dimension of Praise (mistři gospelu), Recycler (elektronické taneční rytmy), francouzští Les Boukakes (divoký rai´n´roll ve stylu Rachida Tahy), Tosh Meets Marley (legendární reggae muzikanti z Jamajky), americký Tim Eriksen (archaické duchovní epické písně Sacred Harp), korsická A Filetta (vícehlasá polyfonie), Miten & Deva Premal (mistři hudebních a zpívaných manter), Irfan z Bulharska (kombinace elektroniky a samplů chorálů s tradičními nástroji a bubny) a tak dále.

Z české scény pak nebudou chybět Dan Bárta & Illustratosphere, Lucie Bílá, J.A.R., Hypnotix, Iva Bittová, Ready Kirken, Longital, Please the Trees, Pražský výběr II, Precedens a Bára Basiková, Priessnitz, Vítkovo kvarteto, Xavier Baumaxa a podobně. Tradiční součástí programu je scéna Indies Scope Records s kmenovými kapelami tohoto vydavatelství a koncert vítěze letošního ročníku soutěže Česká spořitelna Colours Talents.

Kromě velkých venkovních scén nabídne festival i řadu prostor pro vyznavače různých atmosfér: od Evangelického kostela pro klidnou a meditativní hudbu (zde vystoupí například Iva Bittová s Laco Troppem, Georgem Mrazem a Emilem Viklickým), přes kluby Templ na Stodolní a Marley přímo v areálu až po chill-out zónu Evropy 2 a klub Fabric pro milovníky tanečních rytmů až do rána.

Festival Colours of Ostrava letos výrazně posílil kromě hudebního programu i nabídku divadel. „Jde v podstatě o regulérní divadelní přehlídku uprostřed světa hudby,“ říká Jiří Moravčík, dramaturg divadelního programu. K největším lákadlům bude patřit vystoupení herce a moderátora Jaroslava Duška s divadlem Vizita. Své představení nazval stylově podle jména festivalu „Barevná ostrá káva“. Každé improvizované vystoupení tohoto uskupení je vlastně premiéra. Jaroslav Dušek pronáší, co mu jeho plodná slina na jazyk přinese, a dále vyřčené rozvíjí do neuvěřitelných konstrukcí, které do sebe nejen zapadají a mnohdy se i rýmují, ale často mají i smysl a hloubku.

Vedle Vizity na Colours zahrají na zvláštní divadelní scéně umístěné v klidném prostředí ostravské Farské zahrady, kousek od hlavního festivalového areálu, například Bílé divadlo, Buchty a loutky, Divadlo Petra Bezruče, kultovní divadlo VOSTO5 s improvizovaným Stand´artním kabaretem, Buchty a loutky s několika pohádkami nebo divadlo Aqualung.

Pro venkovní festivaly je určený projekt Mistr a žák režijní dvojice SKUTR, který akrobacii, moderní taneční a fyzické divadlo, techniky bojových umění, slovní improvizaci ve stylu commedie dell'arte a živou muziku. Lenka Vychodilová, herečka a zpěvačka divadla Sklep uvede kabaret věhlasné umělkyně Lemury Lepé, plný písniček a básniček s typicky sklepáckou poetikou určenou malým i velkým příznivcům humoru a parodie. Na divadelní scéně proběhne také finály slam poetry.

V minikinokavárně Music on Film – Film on Music (MOFFOM) bude promítnuta řada zajímavých hudebních filmů – např. o Eugeneovi Hutzovi, frontmanovi kapely Gogol Bordello, či film „24 hour party people“ o manchensterské scéně včetně kapely Happy Mondays. Lákavým zpestřením bude uvedení filmu „Once“ s Markétou Irglovou a Glenem Hansardem. Část bude věnována i bollywoodskému trháku a unikátním videoklipům z celého světa.

Dále se bude možné zúčastnit otevřených workshopů salsy, hip hopu či afrických tanců, které nabízí aktivní zapojení návštěvníků. Respekt fórum v knihkupectví Librex nabízí debatu Respektu, setkání s Jaroslavem Duškem či povídáním o Izraeli a Indii.

Colours of Ostrava se jako první a zatím jediný festival V ČR stal v roce 2003 členem European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF). EFWMF je nezisková asociace 44 nejvýznamnějších, nezávislých evropských festivalů, které se zavazují podporovat světovou, etnickou, tradiční a původní kulturu jednotlivých světových národů a vzájemně se propojovat v kulturních výměnách. V asociaci jsou například festivaly Sfinks v Antverpách, Tanz und Folkfest v německém Rudolstadtu, jeden z největších světových festivalů Dunya v holandském Rotterdamu nebo festival v dánském Roskilde. Spolu s Colours of Ostrava je v EFWMF z východní Evropy pouze polský Crossroads Festival of Traditional Music v Krakově a maďarský Kalaka Folk Festival v Miškolci.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz