Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pačesova komise: prim hraje energetická efektivnost

4. 7. 2008 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Hnutí Duha přivítalo potvrzení takzvané Pačesovy komise, že ústřední otázkou je snižování vysoké energetické náročnosti v české ekonomice. Podle ekologické organizace musí komisaři ve druhé fázi své práce přijít s konkrétním plánem, jak razantně zvýšit efektivnost domácího hospodářství.

„Klíčovým závěrem komise je důraz, který klade na zvyšování energetické efektivnosti české ekonomiky. Komise musí také navrhnout konkrétní plán nové legislativy, daňových reforem a dalších kroků, které pomohou rozhýbat nové technologie, a snížit tak velkou energetickou náročnost hospodářství. Jenom průmyslovou spotřebu lze se současnými technologiemi snížit o čtvrtinu, energetickou náročnost současných budov o šedesát procent. Velké debaty o rozšiřování uhelných dolů nebo nových atomových reaktorech vedle toho vypadají skoro jako poznámka pod čarou,“ řekl Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí Duha.

Možnosti posilování energetické efektivnosti jsou u nás mnohem větší, než kolik nabízejí nové elektrárny či uhelné doly. Březnová studie pro Hnutí DUHA spočetla, že energetickou náročnost českých budov lze rozumně snížit o 60 % – hlavně lepšími izolacemi domů, které omezí úniky tepla. Číslo odpovídá šestinásobku elektřiny, kterou by dodávalo rozšíření severočeských uhelných dolů pod sousední obce.

Možnosti vylepšování energetické efektivnosti domácího průmyslu už se současnými technologiemi činí 23 %, tedy ekvivalent dvou jaderných elektráren v Dukovanech. Hnutí Duha také uvítalo, že komise chce potvrdit ochranu zbývajících obcí v Podkrušnohoří před rozšiřováním uhelných dolů a vidí velké příležitosti v rapidním rozvoji zelené energetiky.

„Než začnou debatovat o jaderné energetice, politici by měli vytknout před závorku, že ČEZ musí nést plnou odpovědnost za případné škody. Podle současného atomového zákona by provozovatel atomových reaktorů platil jen zlomek škod,” dodal Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí Duha.

Pačesova komise by podle Hnutí Duha měla doporučit, aby politici při debatě o nových atomových reaktorech vytkli před závorku, že ČEZ musí nést plnou finanční odpovědnost za případné škody. Podle kontroverzní klauzule současného atomového zákona by elektrárenská společnost hradila jen malou část následků.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz