Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Reuters: Kvůli klimatickým změnám možná skončí pěstování kávy v Ugandě

25. 7. 2008 - PRAHA [EcoMonitor]

V Ugandě možná v následujících desetiletích úplně přestanou pěstovat kávu. Nebude možné v tom pokračovat kvůli změnám počasí, tvrdí zpráva britské organizace Oxfam. Uganda je po Etiopii druhým největším africkým pěstitelem kávy a stala se i nejsilnějším producentem kávy robusta, protože první místo vyklidilo v důsledku politických nepokojů Pobřeží slonoviny, píše agentura Reuters.

"Výhled do budoucna je bezútěšný. Pokud průměrná celosvětová teplota vzroste o dva a více stupně, na většině území Ugandy už nebude možné kávu pěstovat. To by mohlo nastat do čtyřiceti let, pravděpodobně ale už za třicet let," tvrdí zpráva Oxfamu. Studie "Oteplování, klimatické změny a chudoba v Ugandě" tvrdí, že dopady klimatických změn, jako je růst teplot, intenzivnější dešťové srážky i silnější bouře, povedou k výrazné proměně počasí.

Produkce kávy v sezóně 2007-2008 dosáhne zřejmě 2,85 milionů pytlů. Bude tedy bohatší než předchozí sezóna, kdy se sklidilo 2,7 milionu pytlů. "Podle Programu OSN pro životní prostředí budou k pěstování kávy vhodné pouze části půdy v hraničních oblastech. V současné době by se zemědělci měli připravit na změnu a začít pěstovat jiné plodiny než kávu," tvrdí studie Oxfamu.

V tropickém podnebí Ugandy znají dvojí období dešťů. V jižní části země probíhá od března do května a od října do listopadu. Na severu území je období vlhka od dubna do října. Podle studie ale srážky během prvního období dešťů v posledních letech nepřicházejí, takže v důsledku menšího vlhka v březnu až červnu vznikají sucha, snižuje se úroda a pěstovat se může jen omezené množství druhů plodin, píše agentura Reuters. Druhá sezóna dešťů je naopak v posledních letech silnější a mnohem bohatší na srážky. Přívalové deště pak mají na svědomí povodně, sesuvy a erozi půdy.

"Pěstitelé ale stále investují do ugandské kávy robusta a vývoz přináší stále vyšší zisky," řekl agentuře Reuters Philip Gitao, šéf asociace East African Fine Coffees. Podle něj si zemědělci také osvojili praktiky dobrého hospodaření, jako je pěstování silnějších a odolnějších druhů kávovníku.

Podle článku Franka Nyakairua pro agenturu Reuters ze dne 17. července 2008


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz