Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Los Angeles vyhlásilo válku proti fast foodům

6. 8. 2008 - PRAHA [E-žurnál]

Válka proti tučnému jídlu v USA pokročila. Radnice v Los Angeles přijala nařízení, které zakazuje zřizování nových jídelen rychlého občerstvení v oblasti o rozloze asi 50 čtverečních kilometrů, kterou obývá půl miliónu lidí s nízkými příjmy.

To znamená: řeč už není o propagaci zdravého stravování a cvičení, snižování příjmu kalorií a zakazování prodeje limonád ve školách. Teď jde o zakazování prodeje jistých jídel dospělým konzumentům. Hranolkům se tak dostává stejně represivního zacházení jako třeba cigaretám či lihovinám.

„Nikdy jsem si nemyslel, že by k něčemu takovému mohlo v USA brzy dojít,“ píše v magazínu Slate William Saletan. „Mýlil jsem se.“

Starosta nařízení zatím nepodepsal, ale brzy to pravděpodobně udělá, protože přijato bylo jednomyslně. Netýká se již fungujících restaurací a zatím uvádí, že vyhlašuje jen jednoleté moratorium. Lhůta však bude nejspíš prodloužena na dva či více let. A stoupenci prohibice věří, že se stane permanentní.

Jde o začátek vyhlašování zón pro prodej jídla. Lihoviny a cigaerety tak již omezované jsou – tuhle nesmíte prodávat alkohol, tamhle cigarety. Každé město stanoví svá pravidla blok od bloku.

Stoupenci losangelského nařízení tvrdí, že norma je jen logickým krokem dál. Fast foody jsou špatné pro vaše zdraví, tak jako pití či kouření, říkají. Zóny pro restaurace vyhlásila i jiná města – jenže z ekonomických, etických či environmentálních důvodů. V Los Angeles padlo poprvé jako důvod zdraví.

Moratorium podle radnice vytvoří širší výběr pro stravování se. Zastupitelka Jan Perry uvedla, že nařízení není pokusem říkat lidem, co mají jíst, ale odpovídá potřebě přitáhnout do oblasti normální restaurace, potraviny a prodejny zdravé výživy. „To, co v naší komunitě schází,“ dodala.

Podobným směrem jako Los Angeles se dívají i v New Yorku a přímo o kopii nařízení si losangelské radnici napsala řada dalších měst.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz