Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Spravedlivou kávu, čaj, čokoládu či kakao nyní můžete koupit i u nás

22. 11. 2004
Alena Mejstříková [Econnect ] -


-foto- Hledáte-li výrobky, které byly vyrobeny za podmínek, které výrobcům i zaměstnancům dávají možnost zajištění existence a rozvoje, a jejichž koupí tak přispějete ke zlepšení živobytí konkrétní skupiny farmářů a pěstitelů v rozvojové zemi, obraťte se na tzv. spravedlivý či partnerský obchod - Fair Trade. Od letošního podzimu můžete u nás koupit vedle řemeslných výrobků také potraviny jako je čaj, káva, kakao či čokoláda nesoucí známku FAIRTRADE. Nabízí je občanské sdružení Ekumenická akademie, člen české Asociace pro Fair Trade. Všechny produkty jsou zároveň certifikované jako produkty ekologického zemědělství.

Známka Fair Trade na výrobku říká, že pěstitel byl za své úsilí slušně odměněn, nebylo zneužíváno dětí k práci, byly dodržovány konvence Mezinárodní organizace práce (ILO), určitá část z peněz byla použita k financování rozvoje tamější komunity farmářů a že pěstování bylo šetrnější k životnímu prostředí. Systém Fair Trade tak tvoří významnou alternativu a šanci k dnešnímu nespravedlivému obchodování na globalizovaných trzích na úkor výrobců v rozvojových zemích. "Důležitou roli hraje, že pevně stanovená část z ceny, která je vyplácena pěstitelům, musí být použita k financování rozvojového projektu. Jedná se o nějakou obecně prospěšnou aktivitu, kterou bývá např. stavba studny, sila, mlýna, školy a podobně," vysvětluje Jiří Silný, ředitel Ekumenické akademie.

Nabídka výrobků i zájem lidí o spravedlivě obchodované výrobky a potraviny se začíná rozšiřovat i u nás. Ekumenická akademie Praha proto začala dovážet potraviny označené známkou FAIRTRADE jako první dovozce v ČR, který získal licenci od Mezinárodní organizace pro Fair Trade značení - FLO. Akademie nabízí instantní kávu z Tanzánie; mletou kávu z Kolumbie; instantní kakao z Dominikánské republiky, Bolívie a Ekvádoru; několik druhů zeleného a černého čaje z indického Dárdžilingu či čokoládu z Bolívie a Filipín. V rámci projektu provozuje velkoobchodní a prodejní sklad a chce svůj sortiment postupně rozšiřovat o další potraviny, řemeslné výrobky, textil atd. Akademie také nabízí informace, proč tyto produkty představují alternativu k běžnému způsobu obchodování, které znevýhodňuje producenty v chudých zemích.

Fair Trade v Evropě

Sortiment výrobků spravedlivého obchodu, které lze nyní v různých zemích především západní Evropy a také u nás koupit, obecně zahrnuje kávu, čaj, kakao, čokoládu a další cukrovinky, třtinový cukr, banány, sušené ovoce, ořechy, ovocné šťávy, med, rýži, žvýkačky a další potraviny. Významnou součástí Fair Trade nabídky jsou umělecké a řemeslné výrobky - keramika, sklo, textil, šperky, hudební nástroje, hračky, doplňky do domácnosti, koberce a mnoho dalšího. Fair Trade se rozvíjí například ve Švýcarsku, Nizozemsku, Velké Británii, Německu, Rakousku a dalších zemích. Příkladem významného podílu Fair Trade na celkovém trhu může být 20% podíl prodaných banánů ve Švýcarsku. Jeden maloobchodní řetězec zde nabízí výlučně Fair Trade banány. V Německu najdete Fair Trade produkty ve všech větších supermarketech a řadě dalších menších prodejen. Fair Trade káva se pije v řadě národních i evropských institucí.

Fair Trade pravidla a význam

Pravidla partnerského obchodu Fair Trade vytváří a na jejich dodržování dohlíží Mezinárodní organizace pro Fairtrade značení - FLO (Fairtrade Labelling Organisation International sídlící v Bonnu. FLO vznikla 26. února 2003 spojením 17 národních certifikačních organizací včetně například německé TransFair či britské Fairtrade Foundation. FLO představuje nezávislou organizaci, která kontroluje produkci a výrobu a uděluje certifikáty - ochranné známky FAIRTRADE. Členem FLO se stala i nově založená česká Asociace pro Fair Trade, jejímž úkolem je kontrola dodržování pravidel Spravedlivého obchodu při uvádění těchto produktů na trh v ČR. Zakládajícími členy Asociace se staly tři organizace věnující se u nás spravedlivému obchodu - Ekumenická akademie, Obchůdek jednoho světa - Jeden svět o.p.s. a Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání.

Spravedlivý obchod dnes představuje sice malou, ale stále rostoucí položku celosvětového obchodu. Navíc přináší prospěch jeho účastníkům a společenstvím v málo rozvinutých zemích. Mezi příznivé důsledky patří například to, že: rodinám dává možnost výdělku na základě jejich vlastních schopností, a umožňuje jim tak zlepšovat životní podmínky jejich vlastními silami; zajišťuje bezpečné, přiměřené a rovné podmínky zaměstnání a spravedlivou mzdu; odstraňuje dětskou práci a zaměstnancům umožňuje účastnit se na rozhodování; pomáhá chudým rozvíjet jejich pracovní dovednosti a vytvářet vlastní podnikatelské aktivity; ve svých důsledcích zlepšuje zdravotní péči, základní vzdělávání, podmínky bydlení i přístup k nezávadné vodě; spotřebitelům pak dává jistotu nákupu výrobků, kterými není ničena příroda, které jsou zdravotně nezávadné a šetří přírodní zdroje; pomáhá zvyšovat povědomí o problémech chudých částí naší planety a lidem z bohatých zemí dává možnost se tím nejjednodušším způsobem - uvědomělou spotřebou - podílet na jejich rozvoji.

Obchod s kávou jakou příklad

Pro pěstitele, kteří by byli jinak odkázáni na běžné obchodníky a prostředníky dnešního nadnárodního trhu, představuje Fair Trade významné zlepšení životních podmínek. Příkladem může být světový obchod s kávou. Od konce 80. let, kdy na světovém trhu s kávou proběhla liberalizace, je situace pro drobné pěstitele kávovníku nebo zaměstnance na plantážích více než zoufalá. "Nízké výkupní ceny kávy jsou sice výhodné pro velké společnosti, které kávu zpracovávají, farmářům však nezbývá dostatek peněz třeba na zaplacení školného nebo zdravotní péči pro své děti. V horším případě svou půdu opouští a odchází hledat obživu do městských slumů nebo bohatších zemí. Rostoucí městské slumové aglomerace nebo hromadný exodus mexických farmářů do USA probíhající v posledních letech jsou toho smutným důkazem," vysvětluje Jiří Silný. Světová banka uvádí, že v důsledku krize trhu s kávou ztratilo v Latinské Americe obživu v roce 2003 více než 600 tisíc pracovníků.

A nízká cena, za kterou díky nespravedlivému systému nadnárodního trhu můžeme nyní kávu nakupovat? Jiří Silný upozorňuje, že její výhoda je jen zdánlivá: "Nikdo si totiž nedovolí odhadnout, kolik stojí naši společnost řešení drogového problému, který vyrůstá také z toho, že se pěstitelé, i přes značné riziko, uchýlí místo pěstování kávy k pěstování slušně výnosných drogových plodin jako je koka nebo mák…"

Fair Trade výrobky stojí o něco více, má to svůj zřejmý důvod

Výrobky Fair Trade jsou vzhledem k spravedlivým výrobním podmínkám i velmi dobré kvalitě o něco dražší než běžné - přibližně o deset až sto procent. Tomáš Tožička, předseda Asociace pro Fair Trade, k tomu uvádí: "Například u Fair Trade čokolád se místo běžně užívaného dotovaného řepného cukru používá mnohem kvalitnější třtinový, který však dotován není. Nízká cena běžné čokolády tedy neodpovídá výrobním nákladům." "V případě čokolády nebo kakaa, by měl navíc spotřebitel vědět, že obrovský problém kakaových plantážích představuje dětská práce, včetně práce otrocké," dodává Tožička. Nedávný průzkum IITA (Mezinárodní institut tropického zemědělství) na Pobřeží slonoviny, odkud pochází takřka polovina světové produkce kakaa, identifikoval na 284 tisíc dětí, které pracují v zoufalých podmínkách, kdy jsou např. nucené stříkat agresivní chemické pesticidy bez nejzákladnějších ochranných prostředků. Zpráva IITA kromě toho hovoří o více než 14 tisících dětí, které byly odkoupeny od rodin a nyní jsou nucené pracovat ve stavu faktického otroctví.

"Spoluviníky současného stavu se stávají spotřebitelé svým nezájmem a zpracovatelé kávy svou nečinností," vyjadřuje svůj názor vedoucí rozvojových projektů Tomáš Tožička. "Fair Trade je tu pro ty, kterým není lhostejno, za jakých podmínek jsou produkovány výrobky, které denně spotřebovávají, a hledají alternativu. Člověk tak dostává šanci zbavit se stále výstižnější nálepky slepého konzumenta a dostane zpět roli občana, jehož rozhodnutí něco ovlivní," uzavírá Tomáš Tožička

Kde nakoupit?

Fair Trade potraviny a řemeslné výrobky si můžete koupit v Praze, v Brně a některých dalších městech a také na internetu. Sklad a zároveň obchod Ekumenické akademie s Fair Trade potravinami a také řemeslnými výrobky jako jsou šperky, mísy, hudební nástroje, svetry a další oblečení, drobné dárky, tašky apod. společnosti Jeden Svět sídlí v Praze u Vltavy v Papírenské ulici č. 116. Sem můžete přijít především každou středu mezi 8:30 a 20:00, ale i jindy - stačí se domluvit na tel. čísle 233 320 315. Ekumenická akademie také otevřela obchod na svých internetových stránkách.

Fair Trade výrobky nabízí také některé specializované obchody - především Obchůdek Jednoho světa v Praze 2 v Korunní ulici 60, který se jinak zaměřuje na řemeslné výrobky ze spravedlivého obchodu a provozuje jej obecně prospěšná společnost Jeden Svět. Výrobky najdete např. také v obchůdku pražského klubu Rybanaruby.

Šestici spravedlivých bio potravin Ekumenické akademie nyní najdete také ve všech supermarketech firmy Carrefour v ČR i na Slovensku. Fair Trade budete nacházet ve stále větší míře i v běžné síti obchodů - např. v prodejnách biopotravin a zdravé výživy a dalších.

Od poloviny listopadu funguje obchůdek s Fair Trade výrobky, spojený s mini-informačním centrem o Fair Trade také v Brně - v Ekoporadně Veronica, Panská 9. Můžete zde nakoupit několik druhů kávy, čaje, kakaa, různé koření, speciální rýži, řemeslné výrobky a další zboží od organizací Ekumenická akademie Praha, EZA, Commercio Alternativoa. Otvírací doba je v pondělí až čtvrtek 13 - 17 hod., středa a pátek 10 -13 hod.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související tisk. zprávy

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz