Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podezření na manipulaci rozdělování městských financí

23. 11. 2004 - Jan Bouchal, Oživení

Zitra (24.11. 2004) bude kontrolni vybor zastupitelstva hl. m. Prahy projednavat podnet obcanskeho sdruzeni Oziveni o podezreni na zmanipulovani rozhodovani o ctyrletych kulturnich grantech (1). Podle vseho jeden z zadatelu o grant (Palac Akropolis) nesplnil podminky souteze a presto grantovou podporu ziskal. Cele zneni podnetu naleznete v priloze.
Jednani kulturniho vyboru zacina 24.11. 2004 v 9:00 v Malém salónku Magistrátu hl. m. Prahy (Mariánské nám.2., Praha 1). Jednani vyboru jsou verejna.

===============================
Příloha - Podnět občanského sdružení Oživení:

JUDr. František Hoffman
Kontrolní výbor Zastupitelstva hl. m. Prahy
Mariánské náměstí 2
110 01 Praha 1

věc: Žádost o prošetření

Vážený pane předsedo,

obracíme se na Vás s žádostí o prověření přidělení čtyřleté grantové podpory v oblasti kultury firmě ART FRAME Palác Akropolis, s.r.o.. Jsme přesvědčeni, že tento žadatel nesplnil jednu z podmínek grantového řízení hl.m. Prahy a podpora mu byla přidělena neoprávněně.
Podle materiálu s názvem "Podmínky grantového řízení hl. m. Prahy pro oblast kultury" (viz příloha) - bod 4 - musí žadatel doložit, že uměleckou či produkční činnost provozuje nepřetržitě nejméně dva roky. Firma ART FRAME Palác Akropolis, s.r.o. zcela prokazatelně nemůže tuto podmínku splnit, protože podle údajů v obchodním rejstříku vznikla teprve na konci srpna tohoto roku (viz příloha).

V praxi to znamená, že hl. m. Praha svěřuje veřejné finance zcela novému podnikatelskému subjektu, o jehož hospodaření a činnosti neví vůbec nic, protože doteď žádnou činnost neprováděl. Dosavadní činnost v Paláci Akropolis prováděla firma Centrum nezávislé kultury Palác Akropolis a.s., která je společníkem ve zmiňované firmě ART FRAME Palác Akropolis.

V podstatě se jedná o formální porušení podmínek grantového řízení. Což by ovšem mělo být dostatečným důvodem pro vyřazení žádosti. Ostatně pro jiné žadatele bylo důvodem vyřazení z řízení mnohem formálnější nedostatky. Například projekt občanského sdružení "Divadlo NABLÍZKO" byl vyřazen z důvodu nedoložení ověřených stanov sdružení. Přitom i u tohoto subjektu je obecně známo že existuje a kulturní činnost dlouhodobě provozuje.

Zmíněná fakta naznačují, že posuzování žádostí grantovou komisí je manipulováno a pravidla grantového řízení neplatí stejně pro všechny. Tento fakt zpochybňuje důvěryhodnost celého způsobu rozhodování o čtyřletých grantech v oblasti kultury. Pochybnosti se stupňují uvědomíme-li si, že firma ART FRAME Palác Akropolis a tím i celý projekt je výrazně spojen s osobou zastupitele hl. m. Prahy Pavlem Hurdou. Což považujeme za zcela nepřijatelný střet zájmů.
Pan Hurda může ovlivnit rozhodování o přidělení mnohamilionového grantu nejen nepřímo, osobním jednáním s kolegy zastupiteli – členy grantové komise, ale také přímo, hlasováním při schvalování grantů v zastupitelstvu hl. m. Prahy.
Pan Hurda je ale zároveň jediným akcionářem akciové společnosti Centrum nezávislé kultury Palác Akropolis (viz příloha), jediného společníka v ART FRAME Palác Akropolis. Tedy je vlastnicky přímo napojen na žadatele o grant. Zároveň je pan Hurda většinovým vlastníkem nemovitosti, ve které firma ART FRAME Palác Akropolis chystá svůj projekt realizovat. Zdá se tedy, že značná část rozpočtu projektu tak skončí v rukou pana Hurdy. Jeden ze zastupitelů by tak měl přímý finanční příjem z veřejných zdrojů, o jejichž přidělení rozhodne mimo jiné také zastupitelstvo jehož on sám je členem.

Tyto informace ohrožují důvěryhodnost celého zastupitelstva a vzbuzují otázky o hospodárnosti při nakládání s veřejnými financemi hl. m. Prahy.

Žádáme Vás tímto o kontrolu nejen zmíněného podezření o neoprávněném udělení čtyřletého grantu firmě ART FRAME Palác Akropolis, ale také o podrobnou kontrolu celého procesu schvalování čtyřletých grantů v oblasti kultury a o zveřejnění výsledků této kontroly. Zároveň považujeme za nevyhnutelné v rámci zachování dobrého jména města zveřejnění celého procesu rozhodování o čtyřletých grantech v oblasti kultury, včetně odborných posudků, jmenovitých přehledů o hlasování v grantové komisi a v Radě hl. m. Prahy, stejně jako všech schválených projektů a příslušné dokumentace.

Impulsem pro podání naší žádosti bylo především veřejné vystoupení řady zástupců kulturní obce, kteří ve své nedávné veřejné iniciativě zpochybnili způsob udělení čtyřletých grantů. Považujeme za nevyhnutelné, aby zastupitelstvo hl. m. Prahy reagovalo na obavy odborné i laické kulturní veřejnosti a provedlo nejen přísnou kontrolu současného postupu, ale také připravilo transparentní a důvěryhodný proces přidělování grantové podpory v oblasti kultury do budoucna.

S pozdravem

Jan Bouchal

seznam příloh: Podmínky grantového řízení hl. m. Prahy pro oblast kultury
: výpis z internetové verze Obchodního rejstříku - ART FRAME Palác Akropolis
: výpis z internetové verze Obchodního rejstříku - Centrum nezávislé kultury Palác Akropolis
: seznam projektů přijatých do grantového systému čtyřletých grantů

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz