Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Liga ekologických alternativ vyhlásila vítěze Solární ligy 2004

24. 11. 2004 - Martin Mach, EkoList

"Solární liga má zajistit přenos zkušeností - jak mezi státy, tak mezi jednotlivými obcemi," řekl Karel Merhaut z pořádajícího sdružení Liga ekologických alternativ (LEA) na včerejší tiskové konferenci. Myšlenka Solární ligy - tedy soutěže měst a obcí v instalacích systémů využívajících sluneční energii pochází z Německa, kde běží již pátým rokem a je podle informací LEA prestižní záležitostí. "V Německu je nemyslitelné, aby starosta obce neměl na svém domě solární systém," uvedl Merhaut. Zřejmě i proto patří Německo spolu se sousedním Rakouskem k solárním velmocím Evropy.

Do české Solární ligy, kterou podporuje Státní fond životního prostředí a Česko-německý fond budoucnosti se letos přihlásilo 249 sídel. Podle Karla Merhauta je však solárních systémů v České republice mnohem více, chybí ale ochota a zájem se do soutěže zapojit. "Například ze všech škol, zapojených do státního programu Slunce do škol, se jich do Solární ligy přihlásilo pouze pět," stěžuje si Merhaut. "Přihlášení je přitom zadarmo a snadné, stačí jen na internetových stránkách www.solarniliga.cz vyplnit pár kolonek." Solární liga plní podle Karla Merhauta i funkci jakési neoficiální evidence solárních systému v České republice, neboť informace o tom, kde a jaký druh solárního zařízení v ČR funguje, nejsou prakticky dostupné.

Solární liga má pět kategorií: termické systémy (systémy na ohřev vody), fotovoltaika (systémy na výrobu elektrické energie), obce, města a souhrnná kategorie - jejíž vítěz se stává Solárním mistrem ČR. Tím se letos stala obec Rusava ze Zlínského kraje, která se do soutěže přihlásila s 549 m2 běžných kolektorů a 1,7 m2 solárních panelů. Rusava se stala vítězem ještě v kategorii obcí a v kategorii termických systémů. V kategorii měst zvítězily Slatiňany z Pardubického kraje s instalací 193 m2 běžných kolektorů a 6 m2 solárních panelů na budově Ústavu sociální péče. Vítězem kategorie fotovoltaických systémů se stala obec Vilémov z Olomouckého kraje, kde Pravoslavná akademie Vilémov provozuje 10 m2 solárních panelů.

Bodování přihlášených systémů se děje podle následujícího klíče: za 1 m2 solárního systému lze získat 100 bodů pokud jde o sluneční kolektor, 40 bodů za Fresnelovy čočky, 180 bodů za vakuový kolektor a 100 bodů za fotovoltaický systém.

Příští rok bude Solární liga pokračovat druhým ročníkem. Pravidla pro přihlášení i systém hodnocení naleznete na webu www.solarniliga.cz. Zde se můžete podívat na celkové výsledky ligy a také se zapojit do diskuse o pravidlech Solární ligy. "Pravidla jsou otevřená a do budoucna je lze měnit. Je totiž problém v tom, zda hodnotit podle počtu obyvatel, podle plochy systému či jeho výkonu," říká Karel Merhaut a dodává: "Solární liga je především hra v zájmu nás všech."

Slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen, které do soutěže věnovaly firmy z oboru solárních zařízení, proběhne 25. listopadu od 16:30 na veletrhu Aguatherm na pražském Výstavišti.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz