Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Značkoví výrobci chtějí vyrábět zboží bez toxických látek

25. 11. 2004 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Významní značkoví výrobci spotřebního zboží Nokia, Puma, Adidas, Chicco a Unilever se na základě rozhovorů se zástupci mezinárodní ekologické organizace Greenpeace zavázali odstranit zdraví škodlivé chemikálie z některých výrobků. Greenpeace tyto výrobky přeřadilo do vyšší kategorie ve své databázi spotřebního zboží, jejímž cílem je informovat spotřebitele o chemickém složení a případných zdravotních rizicích vybraných produktů.

“Rozhodnutí těchto vlivných společností, jejichž značkové výrobky se prodávají i na českém trhu, samozřejmě vítáme. Dokazují tak i ostatním výrobcům, že k toxických chemickým látkám existují bezpečnější alternativy, a že používání nebezpečných chemikálií ve výrobcích není nutné,” uvedl odborný konzultant Greenpeace pro toxické látky Miroslav Šuta.

Firmy Nokia a Puma se nyní připojily ke společnosti Samsung, která již dříve přijala podobný závazek vyrábět zboží bez nebezpečných toxických látek. Ostatní výrobci však zůstávají pozadu, přestože je negativní vliv řady chemických látek na životní prostředí a lidské zdraví dobře znám. Často jsou silně toxické a akumulují se v životním prostředí a v lidském organismu. Dnes již existuje celá řada vědeckých studií, které prokázaly toxické látky v dešťové vodě, v prachu v domácnostech a dokonce i v lidské krvi.

Společnost Puma se zavázala eliminovat škodlivé chemikálie jak ze sportovní obuvi, tak ze svých parfémů. Vedoucí Oddělení pro životní prostředí firmy Reiner Hengstmann řekl: “Vědomé používání nebezpečných chemických látek je v naší firmě zakázáno, a pokud dojde ke kontaminaci a takové látky jsou v našich výrobcích nalezeny, hledáme možný zdroj a odstraňujeme příčiny kontaminace. Puma chce být v této oblasti aktivní a udržovat vysoký standard především tam, kde jde o zdraví spotřebitele.”

Nokia, největší světový výrobce mobilních telefonů, se zavázala eliminovat ze svých produktů bromované zpomalovače hoření a PVC.

Firma Adidas již přijala politiku odstranění toxických látek ze sportovní obuvi, avšak ještě musí přistoupit na eliminaci nebezpečných chemikálií z parfémů a dalších kosmetických produktů.

Společnost Unilever potvrdila, že její nové kosmetické výrobky, například řady šamponů Organics a Timotei, a čistící přípravky pro domácnost škodlivé chemikálie již neobsahují. Jeden z řady tělových krémů Dove však stále ještě obsahuje nebezpečný ftalát DEHP. Unilever bohužel neplánuje vyloučit škodlivé chemikálie z parfémů.

Výrobce dětských hraček Chicco se zavázal odstranit PVC z výroby do tří let, neboť malé množství PVC ještě používá v doplňcích a obalech.

Detailní rozbory krve 91 dobrovolníků z různých částí Nizozemska, které nechalo provést Greenpeace, prokázaly přítomnost řady zdraví škodlivých chemikálií, jako jsou alkyfenoly a bisfenoly, bromované zpomalovače hoření, ftaláty, syntetické pižmo a organotiny. Výzkum také ukázal, že přítomnost nebezpečných chemikálií v krvi nijak nesouvisí s věkem či zaměstnáním a že také lidé žijící v relativně “čistém” prostředí mají ve svém těle množstí škodlivých látek.

Nebezpečné toxické látky má ve své krvi dokonce i český ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Podle výsledků rozborů krve, které si jako jeden ze 14 ministrů či jejich náměstků v Evropské unii nechal udělat na výzvu sdružení Arnika a mezinárodní ekologické organizace Worldwide Fund for Nature (WWF), se v jeho krvi nachází polychlorované bifenyly (PCB) a pesticid DDT.

Celkově se v krvi všech ministrů našlo 55 ze 103 sledovaných látek. "Všichni ministři jsou kontaminovaní průmyslovými chemickými látkami, jejichž důsledky pro lidské zdraví ještě nebyly úplně prozkoumány," komentoval celkové výsledky Karl Wagner, vedoucí kampaně DetoX ve WWF. Všechny tyto látky ale spojuje to, že se jejich obsah v krvi a tkáních kumuluje a tělo je nedokáže nijak odbourat. U řady z nich se prokázalo, že mohou vést k hormonálním poruchám.

Dobrovolné kroky individuálních výrobců jsou však pro odstranění škodlivých chemikálií ze životního prostředí nedostatečné. Greenpeace se proto zasazuje, aby Evropská unie přijala reformu chemické politiky (REACH) založenou na principu substituce. Ten by ukládal nahradit používání nebezpečných chemických látek bezpečnějšími alternativami, pokud takové existují.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz