Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovka "rodin od vedle" přišla na nedělní oběd

29. 11. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Prostřednictvím přímého kontaktu mezi rodinami cizinců a českými rodinami podpořit integraci cizinců, kteří u nás dlouhodobě žijí, do české společnosti: takový je cíl projektu "Rodina od vedle", který ziniciovalo občanské sdružení Slovo 21. Včera se proto uskutečnila návštěva stovky rodin cizinců trvale žijících v České republice na obědě u českých rodin.

"Přestože se v ČR již uskutečnilo několik projektů na podporu integrace, je tento projekt se svým tak důležitým osobním individuálním přístupem ojedinělý," vysvětlují organizátoři, proč se rozhodli právě pro společný oběd. Právě typický český oběd, při jehož přípravě bylo ale v českých rodinách potřeba vzít ohled na kulturní stravovací zvyklosti hostů, se tak mohl stát příležitostí setkání rodin, které žijí blízko sebe, ale zatím se takto "blízko" k sobě nedostaly. Rodiny cizinců svým hostitelům naopak přinesly symbolický dárek.

Během příprav projektu a poté i v průběhu samotných návštěv rodin vznikal dokument, který představí výběr rodin, sestavení týmu více než 120 dobrovolníků asistujících při setkání rodin a také rodiny samotné. "Dokument by měl být hotov během ledna příštího roku a chceme jej poté promítat ve všech regionech v České republice, odvysílání v příštím roce přislíbila i Česká televize. Půjde o asi dvacetiminutový sestřih toho nejzajímavějšího ze všech setkání," popisuje zástupkyně sdružení Slovo 21 Michaela Dvořáková.

Organizátoři vybrali zejména rodiny podobného sociálního statutu a věku, aby se přirozenou cestou našlo co nejvíce společných témat k rozhovoru a navázání vztahu, který by měl pokračovat i v budoucnu. "Během oběda se obě rodiny seznámí a popovídají si vzájemně o svém životě, čímž se sblíží a uvědomí si, že mají podobné problémy a radosti například s dětmi, v zaměstnání a podobně," uvádí Slovo 21.

Na příští rok měli iniciátoři projektu Rodina od vedle v úmyslu pokračovat tak, že by pozvání na oběd přijaly pro změnu české rodiny od cizinců. Účastníci projektu však organizátory překvapili. "Měli jsme původní plán, že bychom to v příštím roce udělali obráceně – rodiny cizinců by zvaly české rodiny. Ale podle průběžných zpráv se to už samovolně stalo, asi sedmdesát rodin pozvalo hostitele na oplátku," říká Michaela Dvořáková. "Tito lidé už si pozvání zařídí sami, což bylo cílem projektu. Máme z toho tedy radost," uzavírá.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Nejnovější Názory a komentáře
Další názory a komentáře... Vyjádřete se také!
Související odkazy
  • Sdružení Slovo 21
  • O Autorech

    Jana Sobotková

    Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz