Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přijďte si pro více informací o výstavbě rychlostní silnice R43!

11. 9. 2008 -, Econnect/ Ekologický právní servis

Ačkoli tuto sobotu už nemá být horké letní počasí, bude se na brněnské přehradě dít něco zajímavého. Občanská sdružení, která nesouhlasí s výstavbou rychlostní silnice R43 přímo přes hustě obydlené městské části, připraví na přehradě poblíž přístaviště informační stánek. Od dvou hodin se lidé budou moct dozvědět o nejnovější možnosti jak vyjádřit svůj nesouhlas s touto dopravní stavbou.

Silnice je totiž zakotvena i v návrhu Politiky územního rozvoje, jakéhosi celorepublikového územního plánu, který se nyní chystá. A lidé mají už jen necelé dva týdny na to, aby řekli ministerstvu, že se stavbou nesouhlasí.

"Doufáme, že babí léto přiláká dost lidí, které zajímá jejich životní prostředí a okolí," přeje si Jana Pálková, hlavní pořadatelka akce. "Svůj nesouhlas s návrhem Politiky můžou vyjádřit různými způsoby: od poslání jednoduché esemesky, přes e-mail až po podepsání připomínky u našeho informačního stánku. Věříme, že to občany zaujme Sdružení Jany Pálkové před několika lety zorganizovalo také petici proti výstavbě R43, kterou tehdy podpořilo přes 35 tisíc občanů. "Přesto se úřady nadále snaží všemožnými cestami R43 prosadit", dodává Pálková.

Kromě toho má každý možnost přijít v úterý 17. září do Brna na veřejné projednání návrhu Politiky, které začíná v 16. 30 ve Velkém sále na Žerotínově náměstí 6, v sále B. Bakaly. Během něj bude možnost zeptat se přímo odpovědných úředníků na zásadní problémy a na to, jak jsou připraveni je vyřešit. "Je důležité, aby se veřejného projednání občané zúčastnili a ukázali tak ministerstvu, že nemohou rozhodovat bez nich o věcech, které se jich přímo týkají", myslí si říká k tomu Vendula Zahumenská, právnička Ekologického právního servisu, který se Politice věnuje a připravil pro veřejnost připomínkování přes SMS nebo e-mail.

Politika územního rozvoje bude zcela závazná pro kraje i obce, všechny záměry, které v ní budou schváleny, proto budou muset respektovat. "V Politice se ocitlo mnoho nejrůznějších kontroverzních věcí -- od dálnice jako je R52 nebo D3, přes úložiště jaderného odpadu až po novou atomovou elektrárnu. To vše chtějí úřady schválit naráz," dodává Zahumenská.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz