Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský týden mobility se letos zaměří na čistotu ovzduší

12. 9. 2008 - PRAHA [Národní síť Zdravých měst ČR]

Od úterý 16. 9. bude probíhat v České republice i v celé Evropě již posedmé mezinárodní kampaň Evropský týden mobility, která vyvrcholí Dnem bez aut (22. 9.). Kampaň upozorňuje na negativní důsledky automobilové dopravy pro životní prostředí a zaměřuje se na podporu šetrných způsobů dopravy ve městech a obcích. Také letošní tématem, kterým je „Čistý vzduch všem“, navazuje Evropský týden mobility na problematiku ochrany klimatu. Letos se do kampaně přihlásilo více než 2000 měst v Evropě. Téměř polovinu z 87 měst zapojených v rámci ČR tvoří členská města a obce Národní sítě Zdravých měst (NSZM).

Evropský týden mobility (ETM) nabídne opět kromě jednorázových osvětových akcí také trvalá opatření ke zvýšení bezpečnosti v dopravě a zlepšení kvality ovzduší ve městech a obcích. Ulice a náměstí budou tradičně patřit chodcům a cyklistům, letos proběhne v některých městech také měření kvality ovzduší. Chystají se rovněž další doprovodné aktivity, související s ochranou zemského klimatu a letošním tématem „Čistý vzduch všem“. V Chrudimi vyhlašují například soutěž pro všechny stupně ZŠ na projekty, které přispějí k ochraně klimatu, v dalších Zdravých městech bude veřejnosti otevřena mezinárodní výstava evropských měst IMAGINE.

Chraňme klima Země!

Zdravé město Chrudim vyhlašuje u příležitosti ETM akci s názvem „Chraňme klima Země!“, která spočívá ve zpracování konkrétního projektu, který bude přínosem pro životní prostředí. Zapojit se mohou skupiny složené z žáků, studentů a učitelů mateřských, základních a středních škol. Každá skupina může podat projekt nejpozději do 15. 11. 2008. Pro vítěze je ve spolupráci s odbornými partnery připravena například exkurze do Litoměřic, kde se blíže seznámí s problematikou využívání obnovitelných zdrojů energie na konkrétních instalacích a zařízeních. Úspěšné projekty budou finančně podpořeny nejen městem, ale také zastoupením Evropské komise v ČR a mezinárodní asociací Energie-Cités. „Žáci a studenti tak mohou svými projekty skutečně přispět k ochraně klimatu,“ zdůrazňuje přínos soutěže místostarosta Chrudimi Petr Řezníček.

Místa, která nás inspirují

Na kampaň ETM a Den bez aut bude navazovat také unikátní putovní výstava „Místa, která nás inspirují“, připravená v rámci mezinárodní iniciativy IMAGINE. Na příkladu šestnácti světových měst výstava ukazuje úspěšná a inovativní řešení v oblasti dopravy a energetiky, která snižují spotřebu ropy a uhlí, šetří naše zdraví a peníze. Díky aktivní spolupráci asociace Energie-Cités a Národní sítě Zdravých měst ČR a za finanční podpory společnosti Knauf Insulation ČR se podařilo tuto výstavu přeložit do českého jazyka a vystavovat při různých příležitostech po celé republice. Postupně mohou zájemci výstavu zhlédnout ve Zdravých městech Chrudim (1.–18. 9.), Kopřivnice (19.–28. 9.), Hlinsko (30. 9. – 9. 10.) a v městské části Praha – Libuš a Písnice (10.–30. 10.). Do konce roku se výstava objeví v dalších Zdravých městech i na řadě konferencí.


Vladimír Mikeš

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz