Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brněnská Charita zve na vánoční výstavy

30. 11. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Výrobky z keramiky, textilu, ze dřeva i malované obrázky: to vše představí vánoční výstava výtvarných děl klientů stacionáře Effeta, zařízení pro lidi s mentálním postižením a autismem. Oblastní charita Brno, která stacionář Effeta provozuje, výstavu včera zahájila v Červéném domečku na Valtické ulici v brněnských Vinohradech a vystavené výrobky budou k vidění až do konce prosince.

Klienty denního pobytu stacionáře Effeta jsou děti a mladí lidé ve věku od šesti let s těžkým stupněm mentálního postižení. Velká skupina klientů je mobilní pouze s dopomocí a vedle závažného postižení jemné motoriky horních končetin jsou klienti postiženi také psychiatrickým smyslovým postižením. Někdy se poruchy kombinují u jediného člověka, proto je sociální služba u dětí a lidí s takovým postižením mimořádně náročná. Effeta nabízí vedle denního pobytu také pracovní terapie až pro dvě desítky klientů v pěti samostatných dílnách.

Výrobky klientů stacionáře Effeta jsou neprodejné, možnost podpořit potřebné však bude na další připravované výstavě. Na vánoční prodejní výstavu "Děti a maminky vystavují" zve Domov sv. Markéty pro matky s dětmi, taktéž provozovaný brněnskou Charitou. Na výstavě, která se bude konat ve dnech 6. až 10. prosince v prostorách Domova na Staňkově ulici, si návštěvníci mohou nejen prohlédnout, ale i zakoupit výrobky maminek a dětí, které našly azyl a pomoc v Domově sv. Markéty. Výtěžek z této akce bude použit na nákup materiálu a pomůcek, které děti využijí ve svých volnočasových aktivitách.

Azyl a pomoc v Domově hledají ženy, které se dostaly do krizové situace, vlastními silami neřešitelné: do Domova je přivedla sociální a bytová tíseň, neschopnost postarat se o děti bez asistence další osoby, rozpad manželství kvůli postižení dítěte nebo zkušenost s domácím násilím. Domov disponuje kapacitou 29 jednotek sociálního bydlení, z toho jedna slouží k rychlé krátkodobé pomoci při řešení náhlých krizových situací. Celkem je v objektu 100 lůžek. Matky s dětmi do osmnácti let nebo těhotné ženy v tísni zde najdou azyl až na jeden a půl roku, mezi nabízenými službami je také sociální, resocializační a výchovný program pro matku i dítě. Charita nabízí též sociální, psychologické a právní poradenství , informace a prevenci, charitní šatník, nezbytně nutné potraviny při nouzovém ubytování a následné bydlení až na dobu tří let v těžko řešitelných případech.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Související odkazy
  • Oblastní charita Brno
  • O Autorech

    Jana Sobotková

    Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz