Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přírodní hodnoty Beskyd ohrožuje neudržitelný rozvoj

25. 9. 2008 - OLOMOUC [Hnutí DUHA Olomouc]

Tzv. Politika územního rozvoje – dokument, který v současné době zpracovává Ministerstvo pro místní rozvoj a bude závazný pro všechny kraje a obce, má podle Hnutí DUHA Olomouc vážné nedostatky ve vztahu k ochraně přírody a trvale udržitelnému rozvoji v Beskydech.

Ekologická organizace dnes odeslala připomínky, ve kterých upozorňuje na megalomanské rozvojové plány, které by mohly v dalších letech výrazně poškodit dochované přírodní hodnoty Zlínského a Moravskoslezského kraje – především chráněnou krajinnou oblast Beskydy, která je mimo jiné domovem vzácných druhů velkých šelem: vlků, rysů a medvědů.

Ministerstvo pro místní rozvoj například stále trvá na absurdním požadavku vedení tzv. „rozvojové osy“ ze Zlína ke státní hranici směrem do Púchova v trase plánované rychlostní silnice R49. Považuje osu za důležitou dopravní cestu, přestože v místě koridou – malebnou krajinou Vizovických vrchů – žádná dopravní cesta dosud nevede. Pro spojení ze Slovenskem je přitom možné využít jiné stávající místní komunikace a železnice nebo silnice vyšší třídy: do Žiliny kolem Jablunkova po nové silnici I/11, do Bratislavy kolem Lanžhota na jižní Moravě po dálnici D2. Absolutní neefektivitu vynaložených prostředků na R49 potvrdila i dva roky stará studie Ministerstva dopravy, kde úsek Zádveřice – státní hranice skončil při hodnocení sedmdesáti plánovaných úseků dálnic a rychlostních silnic až na 66. místě.

Vizovické vrchy jsou přitom důležitým místem výskytu velkých šelem – vlků, rysů a medvědů a podle odborníků je česko-slovenské pohraničí z hlediska migrace velkých savců územím mimořádného významu. Počet nově budovaných silnic a dálnic by se v tomto území neměl zvyšovat, naopak by měly být využívány a modernizovány stávající dopravní komunikace. Zároveň je potřebné hájit migrační koridory pro zvěř, jak se ochránci přírody snaží na rychle se rozvíjejícím Jablunkovsku.

Ministerstvo pro místní rozvoj sice zařadilo chráněnou krajinou oblast Beskydy mezi tzv. „specifické území“ u kterých je například „nutno sledovat ochranu specifických přírodních, kulturních a civilizačních hodnot území“, ale v konkrétních opatřeních pro Beskydy pak prosazuje rozvoj rekreace mimo hlavní střediska, rozvoj dopravní dostupnosti a dřevozpracujícího průmyslu bez reflektování skutečnosti, že zvyšující se zástavba a neregulované rekreační aktivity mohou vzácnou přírodu a její hodnoty vážně poškodit.

Hnutí DUHA Olomouc proto navrhuje zrušit plánovanou rozvojovou osu přes Vizovické vrchy, rozvoj šetrnějších forem rekreace a stanovení limitů pro zástavbu území, aby nedošlo k poškození přírodních hodnot a migračních koridorů velkých savců.

Občané mají stále možnost do čtvrtka, třeba i e-mailem dokument připomínkovat. Mohou přitom využít připomínek Hnutí DUHA Olomouc, které jsou volně k dispozici na www.selmy.cz.

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc řekl: „Politika územního rozvoje je důležitý dokument, který mají také občané stále možnost, byť omezenou, změnit. Bohužel totiž vychází ze socialistických plánů a navrhuje takové trasy dopravních koridorů, které nerespektují ochranu cenných přírodních hodnot ani trvale udržitelný rozvoj území Beskyd. Politika se tak dostává se tak do rozporu s vlastním zadáním i mezinárodními úmluvami české Republiky.“

Kontakt:
Miroslav Kutal, Hnutí DUHA Olomouc, telefon 728 832 889, email miroslav.kutal@hnutiduha.cz


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz