Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Live Aid: Festival, který pomohl hladovějící Africe

2. 12. 2004
Tomáš Tetiva [Econnect] -


Téměř před 20 lety se uskutečnil jeden z největších benefičních festivalů, který v červenci 1985 uspořádal zpěvák skupiny Boomtown Rats Bob Geldof. Koncert Live Aid určený na pomoc hladovějící Africe se nesmazatelně zapsal do dějin rockové hudby a stal se doslova živou legendou. Nyní máme možnost si toto jedinečné spojení hudby, kultury a politiky znovu připomenout – zhruba deset hodin hudby bylo nedávno vydáno na 4 DVD v luxusním balení.

„Živí leželi vedle mrtvých na zemi nebo betonových deskách. Všechno ovládala účelnost. Hladomor není zdvořilý. Nebyla tam žádná krása, jen obličeje, žádná důstojnost, jen oči, žádná vznešenost, jen odevzdanost, žádné soukromí, jen vlastní mysl. Nebylo tam mnoho emocí, jen občas někdo propukl v pláč. Zvukem hladomoru je mlčení a beznaděj, ze kterých křičí zoufalství,“ vzpomíná Bob Geldof na svoji pozdější návštěvu Etiopie.

Do konce roku 1984 byl Bob Geldof jenom zpěvákem kapely Boomtown Rats. Zlom přišel jednoho večera, kdy se vrátil domů po únavném dni plným rozhovorů se novináři. Pustil si televizi a tam spatřil dokumentární film zpravodaje BBC Michaela Buerka o hladomoru v Etiopii, který doslova změnil jeho život. Záběry byly šokující a neuvěřitelné – matka, která nedokázal ani udržet v rukách své dítě, děti vyhublé na kost s nafouklými bříšky a očima plných much, starý muž tak zesláblý, že ani nedokázal dojít pro potravinovou pomoc.

Společně se zpěvákem skupiny Ultravox Midgem Urem se nakonec rozhodli, že dají dohromady kapelu, která natočí benefiční píseň na podporu hladovějící Afriky. Tak se zrodil projekt Band Aid a úspěšný charitativní hit "Do They Know It's Christmas?". „Jestliže nemáte rádi hudbu, kupte si nahrávku a hoďte ji do koše. Není třeba, aby jste měli rádi hudbu, avšak potřebujeme, aby jste si koupili tu desku a tak zachránili lidské životy,“ prohlásil Geldof. Někteří lidé si koupili 50 nahrávek, jednu si ponechali a zbytek vrátili zpět do obchodu, aby se prodaly znova.

Přestože se singl prodával velmi dobře, Bob Geldof chtěl změnit postoj lidí vůči Africe a utrpení tamějších obyvatel. Rozhodl se, že kontaktuje všechny známé umělce a zorganizuje Live Aid: benefiční koncert v Evropě a Americe, který bude přenášet v přímém přenosu televize. Jeho sen se nakonec 13. července uskutečnil na stadiónu v londýnském Wembley a JFK stadiónu ve Filadelfii společně s koncerty v Sydney a v Moskvě. Koncert navštívilo zhruba 160 tisíc lidí a byl to nejrozsáhlejší satelitní přenos všech dob – podle odhadů ho sledovalo 1,5 miliardy lidí v přímém přenosu.

Žádný jiný koncert předtím a ani potom nedal dohromady takovou plejádu slavných uměleckých osobností. Na koncertě zahrály legendy jako Paul Mc Cartney, členové Rolling Stones, Bob Dylan, bývalí členové Led Zeppelin či David Bowie. Společně s nimi se objevily mladé popové a rockové hvězdy tehdejší scény – Ultravox, Duran Duran, Sting, Spandau Ballet a další. Záběry zpěváka Bona z U2 mávajícího bílou vlajkou na pódiu se staly jedním ze symbolů koncertu a společného charitativního úsilí. Celkem koncert vynesl přibližně 160 milionů USD na pomoc hladovějící Etiopii.

DVD edice koncertu Live Aid byla vydána letos 8. listopadu. Přestože organizátoři koncertu původně nezamýšleli koncert vydat, k rozhodnutí je nakonec přinutily pirátské kopie kolující na cédéčkách a na internetu. "Přál jsem si, aby koncert byl ojedinělou a neopakovatelnou událostí," řekl v Londýně při slavnostním křtu DVD Geldof. Dalším důvodem byla jeho obava z možných právních problémů s hudebními vydavatelstvími.

Kino Světozor ve spolupráci s festivalem Jeden Svět pořádá v pátek 3. prosince ve 20 hodin promítání dokumentárního filmu Etiopie – Live Aid, který je příběhem Michaele Buerka, autora dokumentu, který Live Aid inicioval. Buerk se ve svém hluboce prožitém dokumentu vrací do Etiopie po dvaceti letech, oslovuje hlavní aktéry pomoci, znovu oživuje obrazy apokalyptické zkázy i tehdejší pospolitosti celého světa, díky které se podařilo zachránit miliony lidí. Zároveň ale zjišťuje, že životy milionů Etiopanů dodnes závisejí na humanitární pomoci. Po filmu bude debata s Jiřím Škvorem, zakladatelem etiopského projektu Člověka v tísni a publicistou Hynkem Adámkem.

Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo
Mailing list rozvojové a humanitární pomoci [RozvojP]
Od září 2001 Econnect spravuje mailing list [RozvojP] určený k výměně informací mezi lidmi, kteří se zajímají o témata rozvojové a humanitární pomoci.

Podrobnější informace o mailing listu
Přihlásit k účasti v [RozvojP] se lze na adrese rozvojova.pomoc@ecn.cz.
Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz