Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

I letos vás zvedneme ze židlí, slibují ve Smržovce

2. 12. 2004 - SMRŽOVKA [Econnect / Kulturní středisko Smržovka]

Peter Paul Pačut coby Freddie Mercury a Perfidní divadlo Praha se svým Dekameronem: takový program slibuje Kulturní středisko ve Smržovce na letošní, již druhý ročník akce Spoleh na druhou osobu. Komponovaný večer připravený na sobotu 4. prosince v Parkhotelu připomene středeční Světový den boje proti AIDS.

"První prosinec je vyhlášen Dnem boje proti AIDS. Vzhledem k tomu, že nemoc AIDS se šíří rychlostí světla, chceme i my svou trochou přispět do mlýna k osvětě. Rok se s rokem sešel a je tu druhý ročník akce "Spoleh na druhou osobu", kterou pořádáme v rámci Dne boje proti AIDS," říká vedoucí Kulturního střediska Ivana Hujerová. Vloni se v rámci komponovaného večera představilo občanské sdružení Rozkoš bez Rizika, jehož členy jsou převážně ženy provozující prostituci, a diváci se bavili též při travesti show skupiny Butterflies.

Letos se návštěvníci mohou těšit na Perfidní divadlo Praha ve hře Giovanni Boccaccio - "Dekameron". "Kdo toto výjimečné divadlo zná, toho nepřekvapí, že všechny - tedy i ženské role hrají mužští představitelé. Ne snad proto, že by ženské představitelky neuměly hrát a zpívat alespoň tak dobře, jako oni. Ale tahle zajímavůstka přináší mnoho komických situací, které by jinak snad ani nevznikly," říká Ivana Hujerová. "Perfidní" - dle slovníku cizích slov "zrádné, proradné, věrolomné, bezcharakterní, podlé", zní vysvětlení. "Vy, jako diváci, nebudete tedy nikdy vědět, na čem s herci jste," lákají pořadatelé.

Další bod programu připomene již 13. výročí úmrtí Fredyho Mercuryho, které připadlo na 24. listopad. Zpěvák původem z Tanzánie, který podlehl zákeřné nemoci AIDS, by se letos dožil padesátiosmi let. "Jeho závratnou pěveckou kariéru se skupinou Queen, která neutichla ani po jeho úmrtí, si připomeneme živým koncertem Petra Paula Pačuta a jeho Queenmanie. Peter Paul Pačut začal jako Fredy Mercury vystupovat samostatně po roce 1991. V současné době je se svou kapelou jedním z nejlepších revivalů, který vystupuje na prestižních zahraničních pódiích," popisuje Ivana Hujerová. On sám říká: "Necítím se být Fredy Mercury. Fredyho nikdo nenahradí, on byl génius a jedinečná osobnost. Moje pěvecká kariéra není založená na fyzické podobnosti, ale na podobnosti našich hlasů. Jsem rád, že mám takový dar hlasu. Fanoušky na celém světě nezajímá odkud jsem, jak se jmenuji, jak vypadám, ale to, co jim právě na pódiu dávám. Dávám jim pocit, že poslouchají svůj idol - "Fredyho Mercuryho"."

Boj proti zákeřné nemoci může v Parkhotelu podpořit každý z návštěvníků - zakoupením červené stužky, jejíž minimální hodnota je 10 korun. Finanční výtěžek z této každoroční veřejné sbírky je použit na provoz a preventivní činnost Domu světla, což je sociálně-zdravotní a azylové zařízení pro HIV pozitivní a nemocné AIDS, a na činnost Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

K 31. říjnu 2004 bylo v Česku evidováno 716 HIV pozitivních občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem. Loni v říjnu jich bylo 652, nově se tedy nakazilo 64 lidí. Od počátku sledování v roce 1993 se AIDS rozvinul u 181 infikovaných, z nich již 109 zemřelo.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz