Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třetí ročník festivalu Der Film zaostří na Frakci Rudé armády

1. 10. 2008 -, Econnect/Goethe-Institut Prag

Der ParagRAF. Jedna z hlavních programových sekcí letošního třetího ročníku festivalu německy mluvených filmů DER FILM v sobě skrývá zkratku kdysi mocné a obávané teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF). Dramaturgie festivalu, který se koná od 1. do 9. října v kinech Světozor a Aero, se tak hlásí k debatám a reflexím čtyřicátého výročí „revolučního“ roku 1968. Ten konkrétně v Německu přerostl v radikalizaci části studentů a jejich ozbrojený boj proti „kapitalistickému“ zřízení.

„V Čechách není úplně známo, že relikty skupiny RAF, označované rovněž jako Skupina Baader-Meinhofová, byly v Německu na pořadu dne ještě zkraje 90. let,“ vysvětluje programová ředitelka festivalu Der Film, Klára Konečná z Goethe-Institutu v Praze. „Tři generace bojovníků RAF, politicko-společenský diskurs celého období nebo nechvalně známý soudní proces s představiteli této teroristické jednotky, během něhož docházelo k závažnému porušování práv a svobod obžalovaných, přiblíží hned pět hraných snímků a jeden dokument. To svědčí o zájmu, který RAF i po letech u veřejnosti vzbuzuje i přesto, že její činnost byla oficiálně ukončena již před deseti lety.“

Nejen politika a dobové výpovědi čekají na diváky letošní přehlídky Der Film. Respektive, událostem mapujícím roku 1968 a následující období je věnována celá druhá část festivalu – od 6. do 9. října v kině Aero. Mezi 1. a 6. říjnem budou ve známém pražském kině Světozor promítnuty dvě desítky hraných i dokumentárních snímků, z nichž většina představuje špičku německé, rakouské nebo švýcarské filmové produkce poslední doby. Během devíti dnů si diváci budou moci vybírat z pěti programových sekcí: Der Film Spezi, Das Debüt, Die Doku, zmíněné Der ParagRAF a Die Ikone `68 – Uschi Obermaier, které nabízí aktuální témata i pohledy do nedávné německé minulosti. Jako již tradičně dramaturgové vybírali snímky pro Der Film především na Berlinale a na přehlídkách národních kinematografií Německa, Rakouska a Švýcarska.

K velmi očekávaným snímkům letošního Der Film patří gangsterský příběh Chiko o vzestupu a pádu jednoho drogového dealera. Film, jemuž vtiskli drsnou atmosféru a strhující děj režisér Özgür Yildirim a producent Fatih Akin (též slavný filmový tvůrce), se hlásí k odkazu klasických děl Martina Scorseseho a Briana de Palmy. Dílo stavějící na autenticitě a atmosféře Hamburku těží rovněž z výkonů představitelů hlavních rolí - Moritze Bleibtreue, Denise Moschitta a Volkana Özcana. Temně laděný příběh umocňuje hudební výběr Klause Maecka, bývalého manažera Einstürzende Neubauten. Velký ohlas vzbudil ihned po svém uvedení do kin také dokument - Run Out. Režisér Andreas Riedel celý rok sledoval s kamerou v ruce 16tiletou emigrantku Valentinu a pozoroval všední den protagonistky a jejích přítelkyň v uprchlickém domově v Mnichově. Vznikl tak ničím nepřikrášlený portrét mladé ženy, které ani za jedenáct let pobytu nebylo umožněno v Německu zapustit kořeny.

Novinkou letošního ročníku je rozšíření festivalu do regionů. Vedle Prahy a Brna se představí německy filmy mluvené také v Ústí nad Labem, v Uherském Hradišti a na dalších místech. Festival DER FILM pořádají: Goethe-Institut Prag, Rakouské kulturní fórum v Praze a velvyslanectví Švýcarské konfederace ve spolupráci s kiny Aero a Světozor.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
3. ročník festivalu Der Film

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz